5 egenskaper du neppe visste var arvelige

Vi er alle kjent med uttrykkene: «Jeg har arvet morens øyne», «Jeg er like høy som faren min» eller «Atletiske evner ligger til familien”. Mens fysiske egenskaper som øyenfarge og høyde har en åpenbar genetisk komponent, kan mange ikke-fysiske egenskaper også overføres fra generasjon til generasjon. Noen av disse egenskapene kan til og med komme som en overraskelse. Har du noen gang lurt på hvorfor du har visse særegenheter eller preferanser? De kan rett og slett være en del av ditt DNA. Her er fem interessante arvelige egenskaper du kanskje ikke visste om.

1. Høydeskrekk

Opplever du kvalme når du er på toppen av en høy bygning, eller gjør tanken på å klatre opp en stige deg svimmel? Det er mulig at du har arvet høydeskrekk fra en eller begge foreldrene dine. Studier viser at det er en genetisk kobling i utviklingen av fobier, inkludert høydeskrekk. Selv om miljøfaktorer som traumatiske hendelser kan bidra til utviklingen av en fobi, spiller genetikk også en viktig rolle.

2. A eller B-menneske?

Er du en person som våkner tidlig om morgenen og føler deg mest produktiv på det tidspunktet, eller er du mer aktiv og energisk om kvelden? Selv om miljøfaktorer som arbeidsplaner og livsstilsvalg absolutt kan påvirke søvnmønsteret ditt, indikerer forskning at genetikk også kan spille en rolle i din naturlige oppvåkningstid. Ifølge en artikkel fra Harvard Medical School’s avdeling for søvnmedisin, kan gener bestemme hvor fort – eller sakte – våre kroppsklokker tikker. Genetiske mutasjoner som oppstår fra en generasjon til en annen, kan påvirke våre interne klokker. Dette forklarer hvorfor foreldre som er morgenmennesker kan ha barn med raskere eller langsommere kroppsklokker.

3. Favorittiskrem

Hvem elsker ikke is? Mange av oss har en favorittsmak vi alltid vender tilbake til, og det viser seg at våre smakspreferanser kan faktisk være påvirket av genene våre. Forskning viser at genetikk kan påvirke hvordan vi opplever visse smaker, for eksempel mat som er bitter, salt eller søt. Hvis du har arvet en preferanse for søtsaker fra en av foreldrene dine, er det ikke bare tilfeldig – det er en del av ditt DNA!

4. Stikker myggen alltid deg?

Mygg er en av de vanligste og mest irriterende skadedyrene vi mennesker møter på, og noen ser ut til å være mer tiltrekkende for dem enn andre. Selv om flere faktorer kan påvirke myggadferd, inkludert kroppslukt, varme og bevegelse, kan genetikk også spille en rolle. Hvis du er en av de uheldige menneskene som alltid blir stukket, kan årsaken ligge i genene dine. Studier viser at visse genetiske faktorer kan gjøre individer mer attraktive for mygg, og variasjoner i gener kan gjøre deg mer utsatt for myggstikk.

5. Frykt for å tale foran publikum

Å tale offentlig er en vanlig frykt som påvirker mange av oss. Men visste du at det kan være arvelig? Forskning indikerer at COMT-genet kan være knyttet til utviklingen av sosial angst, som kan manifestere seg som frykt for å snakke offentlig. Hvis en eller begge foreldrene dine misliker å snakke foran en folkemengde, kan dette forklare hvorfor det å holde en presentasjon eller tale får deg til å svette.

Vi tenker ofte på genetikk i form av fysiske egenskaper som øyenfarge, fregner eller smilehull, men det er også mange ikke-fysiske egenskaper vi trolig har arvet fra foreldrene våre. Fra frykt og fobier til hårtekstur og matpreferanser – vårt DNA kan påvirke mange sider av livene våre. Neste gang du legger merke til en særegenhet eller tendens som virker uforklarlig, husk – det kan ligge i genene dine!

DNA-et ditt kan avsløre mange fascinerende innsikter, inkludert opprinnelsen til dine forfedre. Ta en DNA-test og begynn din oppdagelsesreise!

Emneord: ,