Slektsforskning for nybegynnere

Slektsforskning for nybegynnere

Slektsforskning for nybegynnere har aldri vært enklere. Selv som nybegynner får du store fordeler helt fra starten når du bruker MyHeritage som ditt slektsforskning program. Start med et lite, enkelt slektstre, og legg gradvis til nye slektninger. Du vil raskt få tak i dyrebar familie kunnskap og gamle bilder, og du vil oppdage nye, spennende ting om familien din. Hopp inn i det, og gled deg selv, din familie og fremtidige generasjoner.

Er slektsforskning tidkrevende å vanskelig?

Det er ikke noen hemmelighet at når du virkelig begynner å gjøre slektsforskning, blir du fort hekta, og tiden flyr mens du sitter og koser deg hjemme foran skjermen. Men et godt råd er å starte ganske enkelt med det du har kunnskap om, så spørre dine nærmeste hva de vet, og bygg opp et lite fint slektstre, som inneholder den grunnleggende informasjonen du er sikker på at er riktig.

Bare legg til noen få personer om gangen. Aldri mer enn du absolutt har kontroll over. Det er gøy å gjøre slektsforskning, men det er slitsomt å måtte gå tilbake og rette på noe som har gått feil. Det er også viktig å at feil hvis du gjør fei, kan de fort spre seg ved at andre legger de samme feilene til i sitt tre.

Slektstreet ditt på MyHeritage er online, dvs. det ligger «i skyen» som en godt organisert database som automatisk sikkerhetskopieres regelmessig. Du vet alltid hvor du har alt, og all informasjon er på samme sted, sortert og knyttet til de rette personene i slektstreet. Så det er helt unødvendig med papirstabler og lapper i skuffer, mapper og esker.

Hopp i det – trinn for trinn

Start med deg selv i et lite slektstre hvor du først legger til foreldre, besteforeldre og oldeforeldre, en om gangen. Til å begynne med er det viktig å legge inn et og et individ med det fult døpenavn, fødselsdato og fødselsår, og gjerne menigheten der personen ble født. Hver gang en ny person blir lagt til, legges den til som relasjon til en eksisterende person i treet. Dermed vil alle i treet ditt være koblet sammen, akkurat som vi er i virkeligheten, som en familie.

Bildet over viser profilen til en enkelt forfader i et slektstreet. Her kan du jobbe med den enkelte personen, og legge inn all relevant informasjon.

Bildet over viser profilen til en enkelt forfader i et slektstreet. Her kan du jobbe med den enkelte personen, og legge inn all relevant informasjon.

Hva er forskjellen mellom et slektstre og et stamtre?

De fleste bruker begrepene slektstre og slektstre litt om hverandre, men det kalles vanligvis et stamtre når det bare inneholder et ‘proband‘ (startpunktet til treet, vanligvis deg selv), og dine direkte forfedre. Det vil si ingen søsken, søskenbarn, onkler og tanter etc. En slik stamtavle kalles også en ‘stamtavle’, en ‘pedigree’ eller en ‘anetre’.

Et slektstre kan derimot inkludere alle i slekten, og kan også innholde inngiftede og deres familier. Et slikt tre vil fort bli veldig stort og komplisert over tid, og det vil være behov for å feste nye mennesker til eksisterende mennesker flere steder i treet. Selvfølgelig kan dette enkelt gjøres, men det kan ta pusten fra en nybegynner. Så hold det enkelt og greit til å begynne med.

Slik ser treet ditt ut når du velger å se det i ‘stamtavle’, også kalt en ‘pedigree’, eller en ‘anetavle’. Dette visningsskjemaet er bra for å få en oversikt over dine direkte forfedre og slektsforskning.

Slik ser treet ditt ut når du velger å se det i ‘stamtavle’, også kalt en ‘pedigree’, eller en ‘anetavle’. Dette visningsskjemaet er bra for å få en oversikt over dine direkte forfedre og slektsforskning.

Ovenfor ser du et slektstre slik det ser ut i MyHeritage når du har valgt ‘familievisning’. Her har du muligheten til å se alle slektninger i treet, inkludert sidegrener og innlagte grener, hvis du har opprettet slike. De fleste velger denne visningen på treet når de sitter og jobber aktivt med det.

Ovenfor ser du et slektstre slik det ser ut i MyHeritage når du har valgt ‘familievisning’. Her har du muligheten til å se alle slektninger i treet, inkludert sidegrener og innlagte grener, hvis du har opprettet slike. De fleste velger denne visningen på treet når de sitter og jobber aktivt med det.

 Så hvor mye skal jeg ta med meg i treet mitt?

Når du begynner på slektsforskning for første gang, må du lage et enkelt slektstre med noen få generasjoner. Men når du får erfaring, vil du oppdage at du kan få verdifull ekstra kunnskap om dine egne direkte forfedre ved å dykke ned i kildeinformasjon om mennesker på sidegrenene. Dette kan også bidra til å legge til mer kjøtt i familiehistorien din, og legge til rette for de store aha-opplevelsene og høydepunktene underveis. Du har mye å glede deg til!

Automatiske oppføringer i kirkebøker og folketellinger

Når du som ny slektsforsker sitter hjemme og jobber med slektstreet ditt på MyHeritage, vil mange kirkebokoppføringer og folketellinger automatisk dukke opp. Dette skjer når progremmet finner noe som er interessant i forhold til treet ditt.

Før i tiden var søken i de originale kildene en veldig tung og ressurskrevende jobb. Man måtte fysiske gjøre arkivbesøk hvor man på forhånd måtte vite nøyaktig hva man lette etter. I dag kan du gjerne sitte hjemme og søke på Internett eller la slektsforskningsprogrammet hjelpe deg med jobben. Når du legger til personer og grunnleggende informasjon i treet ditt, vil mulige treff oppstå derfra og sjekkes opp mot digitaliserte poster. Du vil helt sikkert komme til å sette pris på disse funksjonen i MyHeritage, ikke minst når det dukker opp spennende informasjon du ikke engang hadde tenkt å lete etter. I tillegg til de automatiske treffene i systemet, kan du selvsagt også søke i tilgjengelige kilder, direkte fra enhver person i treet ditt.

Matcher med andre brukeres trær vil også vises på MyHeritage. Disse slektstrærne kan ha blitt bygget av erfarne slektsforskere så vel som for nybegynnere. Så bruk bare denne informasjonen som inspirasjon, og ikke som harde fakta.

Treff på elektroniske, digitaliserte kildene for personene i slektstreet ditt. Dette vil du virkelig ha nytte av. Noen ganger vil du se skannede, håndskrevne kilder direkte, og du kan lagre informasjonen og kildereferansene direkte i treet ditt.

Treff på elektroniske, digitaliserte kildene for personene i slektstreet ditt. Dette vil du virkelig ha nytte av. Noen ganger vil du se skannede, håndskrevne kilder direkte, og du kan lagre informasjonen og kildereferansene direkte i treet ditt.

 Hvordan komme i gang med god slektsforskning enkelt og raskt

 Ikke alle slektsforskere har de samme målene med forskningen sin, og den enkelte kan også endre interesser og fokus underveis. Det viktigste er å komme i gang. Da vil du sannsynligvis oppdage hva du liker å jobbe med.

Gode råd

  1. Start først med å lage deg selv og dine nærmeste forfedre i et online tre på MyHeritage.
  2. Få de eldste i familien til å fortelle om livet, foreldrene og besteforeldrene osv., Gjerne med gode historier underveis. Spill gjerne historiene inn, og skriv inn biografien til de enkelte menneskene i treet ditt.
  3. Skann gamle familiebilder og last dem opp til riktig sted i slektstreet. Fyll ut informasjon om tid, sted, anledning og personer for hvert bilde. Systemet har utmerkede og helt unike muligheter for å forbedre og fargelegge alle de gamle bildene.
  4. Hvis relevante kilder vises i systemet, kobler du (lagrer) kildene til de rette personene i treet. Dette eliminerer bryet med å merke og sortere ut alle kildene som brukes i din slektsforskning.
  5. Ha det gøy!

Husk at det skal være morsomt å gjøre slektsforskning!

Du kan skanne de gamle familiebildene dine og laste dem opp til slektstreet ditt. På plattformen til MyHeritage er det mulig å forbedre bildekvaliteten eller til og med fargelegge bildene.

Du kan skanne de gamle familiebildene dine og laste dem opp til slektstreet ditt. På plattformen til MyHeritage er det mulig å forbedre bildekvaliteten eller til og med fargelegge bildene.

Har du lyst til å prøve? Du kan prøve en gratis prøveperiode her