Nyhet: Del DNA-resultatene dine med en samarbeidspartner

Nyhet: Del DNA-resultatene dine med en samarbeidspartner

Det genetiske slektsforskningssamfunnet er preget av samarbeid; mange søker råd og veiledning fra andre når de mottar sine DNA-treff, og det finnes mange eksperter, inkludert søke-engler, som er villige til å hjelpe. For personer som ønsker å løse et spesifikt genetisk slektsforskningsmysterium, for eksempel å finne sine biologiske foreldre eller andre savnede familiemedlemmer, kan det å få hjelp av andre ofte være den manglende brikken som fører til et gjennombrudd i forskningen. Hos MyHeritage verdsetter vi denne samarbeidsånden og ønsker å legge til rette for den, samtidig som vi opprettholder vår forpliktelse til informasjonssikkerhet. Vi gleder oss over å kunngjøre at vi har lagt til muligheten til å dele DNA-resultater med en annen samarbeidspartner på MyHeritage på en sikker måte.

Tidligere har noen brukere begått den dårlige praksisen med å dele kontopassordene sine med slike eksperter. Dette er forbudt på MyHeritage og bryter med våre tjenestevilkår. Brukere må aldri gi passordet sitt til en annen person, da det utgjør en betydelig sikkerhetsrisiko. Som følge av en økning i sikkerhetstrusler i hele bransjen, har vi nylig gjort Tofaktorautentisering (2FA) obligatorisk for visning av DNA-resultater på MyHeritage. Innføringen av obligatorisk tofaktorautentisering gjorde det mye vanskeligere for folk å dele passord med andre for å se DNA-resultater – noe som er gode nyheter.

Som svar på mange forespørsler fra brukerne har vi nå lagt til muligheten til å dele DNA-resultater med en annen samarbeidspartner på MyHeritage på en sikker måte. Dette gjør det mulig for en MyHeritage-bruker å invitere en annen person, vanligvis en DNA-ekspert, til å se DNA-resultatene sine og bli medlem av familiesiden på MyHeritage, noe som også gir samarbeidspartneren tilgang til brukerens slektstre.

Hvem kan samarbeide om DNA-resultater

Hvis du har DNA-treff, men føler at du trenger hjelp fra noen du kjenner og stoler på som har kompetanse til å tolke resultatene effektivt, kan det nye delingsalternativet være løsningen for deg. Den du ønsker å dele resultatene med, må allerede være registrert på MyHeritage. Hvis du administrerer flere DNA-sett på MyHeritage, kan du dele resultatene separat for hvert sett som du administrerer. Alle du deler resultatene med, må ha tofaktorautentisering aktivert på sin egen MyHeritage-konto. DNA-resultater som tilhører mindreårige kan ikke deles med en annen bruker, og mindreårige kan ikke legges til som samarbeidspartnere for andres DNA-resultater.

Hvordan dele DNA-resultater

Hvis du vil dele dine egne DNA-resultater, eller resultatene fra et annet sett du administrerer, med en samarbeidspartner, velger du «Administrer DNA-sett» fra DNA-fanen på hovednavigasjonslinjen.

Gå til

Gå til «Administrer DNA-sett» fra hovedmenyen (Klikk for å zoome)

Klikk på ikonet med tre prikker ved siden av DNA-settet du vil dele resultatene fra, for å få tilgang til alternativene for DNA-settet.

Tilgang til alternativer for DNA-sett

Få tilgang til alternativene i DNA-settet (klikk for å zoome)

Fra rullegardinmenyen med alternativer klikker du på «Del DNA-resultater med en samarbeidspartner».

Sharing DNA results with a collaborator

Deling av DNA-resultater med en samarbeidspartner (klikk for å zoome)

Et popup-vindu åpnes der du skal skrive inn e-postadressen til personen du vil dele DNA-settet med. Som tidligere nevnt må denne personen være en registrert bruker av MyHeritage. For å se hele listen over hva denne personen kan og ikke kan gjøre når settet er delt, klikker du på «Vis mer» i popup-vinduet, eller se avsnittet nedenfor om «Tillatelser for samarbeidspartnere».

Dele DNA-resultater med en samarbeidspartner

Dele DNA-resultater med en samarbeidspartner (klikk for å zoome)

Deling av DNA-resultater er sikkert og kun gjennom invitasjon, og samarbeidspartneren som du inviterer, kan selv velge om de vil godta eller avslå invitasjonen. Når du klikker på «Del», vil samarbeidspartneren motta en e-postinvitasjon fra MyHeritage, og du vil bli varslet om vedkommende godtar eller avslår invitasjonen. Du kan følge med på statusen til invitasjonen på siden «Administrer DNA-sett». Hvis invitasjonen fortsatt er under behandling, vises en oransje pil ved siden av nummeret av DNA settet. Når invitasjonen er akseptert, vises pilen i grønt. Du kan holde musepekeren over pilen for å se navnet på samarbeidspartneren som du har delt prøvesettets resultater med.

En grønn pil indikerer DNA-resultater som du har delt med noen andre

En grønn pil indikerer DNA-resultater som du har delt med noen andre. (klikk for å zoome)

Tillatelser for samarbeidspartnere

Når du deler resultatene fra et DNA-sett med en samarbeidspartner, blir vedkommende også medlem av familiesiden din. Dette gjør det mulig for samarbeidspartneren å se slektstreet ditt, og til og med legge til nye personer i slektstreet etter hvert som forskningen skrider frem. Vi anbefaler at du sier ifra om du ønsker at de skal gjøre dette, eller om du vil at de kun skal fokusere på å tolke DNA-resultatene. Hvis du har stilt inn treinnstillingene slik at bare du eller nettstedets administratorer kan redigere treet, kan ikke samarbeidspartneren redigere treet.

Nedenfor er invitasjonen som den potensielle samarbeidspartneren vil motta når du velger å dele DNA-resultater med dem:

Samarbeidspartnere kan velge om de vil godta eller avslå en invitasjon til å se en annen brukers DNA-resultater

Samarbeidspartnere kan velge om de vil godta eller avslå en invitasjon til å se en annen brukers DNA-resultater (klikk for å zoome)

Hvis samarbeidspartneren godtar invitasjonen, kan vedkommende se DNA-treff, etnisitetsestimat og genetiske grupper for settet du har delt. Avhengig av de gjeldende treinnstillingene dine vil de kunne redigere slektstreet ditt (eller bare se det). De vil også kunne kontakte dine DNA-treff. Når de kontakter dine DNA-treff, vil de gjøre det som seg selv, ikke i ditt navn.

Samarbeidspartneren vil ikke ha mulighet til å laste ned rå DNA-data, slette DNA-settet, dele DNA-resultatene med andre, tildele settet til en annen person eller endre DNA-preferanser.

Du kan administrere delingen for hvert sett, og du kan når som helst fjerne tilgangsrettighetene til samarbeidspartneren. For øyeblikket er det ikke mulig å dele DNA-resultater med mer enn én samarbeidspartner. Så hvis du deler resultatene med én samarbeidspartner og deretter ønsker å dele dem med en annen, må du la den første jobbe med settet i en periode, og deretter fjerne tilgangen og invitere en annen. Dette gjør du ved å gå til siden «Administrer DNA-sett» og klikke på ikonet med tre prikker ved siden av personen du har delt settet med. Velg «Fjern deling av resultater». Dette fjerner vedkommendes tilgang. Når det er gjort, kan du fortsette med å invitere en annen samarbeidspartner til å se resultatene dine.

Administrere DNA-sett - fjerne deling av resultater

Administrere DNA-sett – fjerne deling av resultater (klikk for å zoome)

Visning av delte DNA-resultater som samarbeidspartner

Når du samarbeider om en annen brukers DNA-resultater, vises DNA-settene som er delt med deg i nedtrekksmenyen for valg av DNA-sett (merket med rødt nedenfor). En etikett vises under navnet på personen som er testet for hvert delt sett, for å minne deg på at dette er DNA-resultater som er delt med deg.

Indikasjon på at DNA-resultater ble delt med deg

Indikasjon på at DNA-resultater ble delt med deg (klikk for å zoome)

I tillegg vil DNA-sett som ble delt med deg, vises nederst i listen på siden Administrer DNA-sett:

Hvis en bruker deler DNA-resultater med deg, og du etter å ha akseptert invitasjonen bestemmer deg for at du ikke lenger vil ha tilgang til resultatene, kan du klikke på ikonet med tre prikker og velge «Fjern delt sett». Dette sletter ikke DNA-settet; det fjernes bare fra listen over sett du har tilgang til.

Administrere DNA-sett - fjerne et DNA-sett som ble delt med deg

Administrere DNA-sett – fjerne et DNA-sett som ble delt med deg (klikk for å zoome)

Sammendrag

Ved å dele DNA-resultater med en samarbeidspartner kan MyHeritage-brukere få hjelp av en ekspert på en trygg og sikker måte. Vi håper at denne nye funksjonen vil bidra til at slektsforskerfellesskapet fortsetter å ha glede av MyHeritage DNA og ser på det som sin favoritt-tjeneste for å løse slektsgranskninger med DNA.

Kommentarer

E-postadressen holdes privat og vises ikke.

  • RL

    Reidar Lorentzen

    april 5, 2024

    BETRYGGENDE.