Nye norske samlinger – Folketellingene fra 1875 og 1870

Nye norske samlinger – Folketellingene fra 1875 og 1870

Vi er glade for å kunne lansere to nye norske samlinger, Folketellingen fra 1875 og Folketellingen fra 1870. De er digitalisert i samarbeid med Arkivverket, de og 2 millioner postene i disse samlingene inneholder skanninger av høy kvalitet av de opprinnelige dokumentene.

Søk i de nye Folketellingene

Samlingene har særlig interesse fordi de dekker en unik tid i norsk historie. Den største enkelt-bølgen av utvandring fra Norge skjedde mellom 1879 og 1893. Med håp om nye muligheter, forlot 250.000 nordmenn Norge for fordel andre land som USA, Australia og New Zealand. Folketellingen i 1875 gir mulighet til å få et øyeblikksbilde av dine norske forfedre mens de fortsatt var i Norge. For alle med norsk arv i USA, kan denne folketellingssamlingen låse opp viktige detaljer om deres norske røtter.

I tillegg til den historiske betydning disse samlingene har, inneholder de viktige detaljer som ikke finnes i en typisk folketellingssamling. I tillegg til å personens navn, bosted, stilling i familien, kjønn, sivilstand og yrke, inneholder folketellingen kan man i noen tilfeller se hvilket språk som snakkes, fødestedet til beboerne og deres fødselsår. I enkelte tilfeller er medisinske tilstander også oppført.

Man kan også finne informasjon om personer som var midlertidig bosatt i husholdningen eller de som er registrert i en husholdning som kan ha vært fraværende på tidspunktet for tellingen teller. Dette betyr at en enkelt person kan ha blitt oppført i mer enn én oppføring, hvis de oppholdt seg på en annen adresse i Norge på det tidspunktet folketellingen ble tatt. Her er mer informasjon om hver av samlingene.

Folketelling 1875 Norge

Dette er en landsomfattende samling som inneholder 1,8 millioner poster. Den omfatter navn, bosted, stilling i familien, kjønn, sivilstand, yrke, fødested og fødselsår. Folketellingen ble offisielt gjennomført 31. I tillegg ble enkeltpersoner bedt om å rapportere sin permanente opphold og eventuelle midlertidige opphold hvor de kan ha bodd på tidspunktet for folketellingen.

Søk i folketellingen fra 1875

Folketelling 1870 Norge

Folketellingen i 1870 består av opptegnelser fra 60 byer og tettsteder i Norge, hvorav opptegnelser fra 50 byer og tettsteder er ivaretatt. Det var et behov for å oppdatere informasjon på grunn av den raske befolkningsveksten i urbane sentre. Regjeringen om denne spesielle folketellingen som omfatter byer og tettsteder. Opptegnelsene inneholder navn, kjønn, fødested, fødselsår, sivilstand og bosted. 

Søk i folketellingen fra 1870

Eksempel på poster

Erik Theodor Werenskiold

Erik Theodor Werenskiold en verdsatt norsk maler og illustratør. Han er best kjent for sine tegninger for norske eventyr, illustrasjonene til Snorre Sturlason Heimskringla, og portretter av kjente historiske figurer som Bjørnstjerne Bjørnson og Henrik Ibsen. Han er også en av de mest brukte kunstnerene på norske frimerker.

Høsten 1875 reiste han til München som en del av sine studier, hvor han ble værende i fire år. I folketellingen i 1875 er han oppført som midlertidig borte fra familiens bolig.

1875 census record of Erik Theodor Werenskiold [MyHeritage 1875 Norway Census Records]

Oppføringen til Erik Theodor Werenskiold (MyHeritage, Folketellingen i Norge 1875)

Bjørnstjerne Bjørnson

I folketellingen i 1875 er Bjørnstjerne Bjørnson. Vi kjenner han som poet, taler, redaktør og teaterpersonlighet. 

Mange av diktene hans har blitt satt i melodi av store norske komponister, ikke minst «Ja, vi elsker dette landet», vår kjære nasjonalsang som som Rikard Nordraak har satt melodien til. Opptegnelser inneholder opplysninger om hans fødested og dato, samt hans bolig på den tiden var i Aulestad, Gausdal, Oppland, Norge.

1875, folketelling oppføringen til  Bjørnstjerne Bjørnson [MyHeritage 1875 Norway Census Records]

Oppføringen til  Bjørnstjerne Bjørnson (MyHeritage, folketellingene i Norge 1875)

Anders Steensby

I samlingen fra 1870 finner vi en mann med navn Anders Steensby, som ble født i 1814 på Eidsvold. Han står oppført med adresse på Stortinget i Carl Johans gate 22 i Oslo. Anders var en av flere bud på Stortinget og bodde i en leilighet på der, sammen med sin kone og 3 barn.

Fotokrom av stortinget i Oslo ca 1890-1900 (Kilde: Nasjonalbiblioteket)

Fotokrom av stortinget i Oslo ca 1890-1900 (Kilde: Nasjonalbiblioteket)

1870 Folketellings-oppføringen til Anders Steensby og hans familie (MyHeritage, Folketellingen i Norge 1870)

1870 Folketellings-oppføringen til Anders Steensby og hans familie (MyHeritage, Folketellingen i Norge 1870)

Sammendrag

Samlingene fra 1875 og 1870 tilbyr nye veier til å gjøre funn og kanskje finne gull for alle som ønsker å lære mer om sin norske arv. Ved å utgi disse samlingene nå, sammen med den tidligere utgivelsen av 42 millioner norske kirke opptegnelser, tilbyr MyHeritage nå 246 millioner poster fra Norge, Danmark og Sverige. MyHeritage er derfor til markedsleder når det gjelder skandinavisk familiehistorie.

Søke i folketellingen i Norge på MyHeritage er helt gratis. Hvis du har et slektstre på MyHeritage, vil vår Record Matching-teknologi varsle deg automatisk hvis oppføringer fra disse samlingene samsvarer med dine slektninger. Hvis du vil se disse oppføringene eller lagre oppføringer i slektstreet, trenger du en Data eller Komplett abonnement.

Kos deg med!

Søk i de nye folketellingen her.