Finn dine middelalder-røtter

Finn dine middelalder-røtter

Det er ingen enkel kunst å drive slektsforskning når man kommer til middelalderen. Det er få bevarte nedskrevne kilder, og mange av de som eksisterte ble brent eler ødelagt i kriger og konflikter. Men det finnes håp!

Danièle Cybulskie

Dette blogginnlegget er skrevet av Danièle Cybulskie Hun er forfatteren bak  boka The Five-Minute Medievalist, og skriver også for bloggen Medievalists.net.
Hun har en mastergrad i engelsk litteratur fra Universitetet i Toronto, der hun spesialiserte seg i middelalder-litteratur.  

Å spore slekten din helt tilbake til middelalderen (fra omlag år 500 til 1500) er vanskelige saker. På den tiden var det mange som gikk gjennom livet uten å legge igjen et eneste skriftlig spor eter seg. Det fantes heller ikke noen standard for gravsteiner eller gravminner. Og for å gjøre ting enda verre, var det store kriger, religiøse og politiske endringer som førte til at dokumenter og andre historiske nedtegnelser ble ødelagt for alltid.

Så, betyr dette at det er umulig å spore slekten sin så langt tilbake? Ikke nødvendigvis, men det vil kreve både kløkt og tålmodighet.

Her her fem tips til hvordan du kan spre opp dine forfedre i middelalderen- med eksempler fra England.

Ikke la forutinntattheten om middelalderen stoppe deg!

Det stemmer at de fleste som levde i middelalderen var analfabeter. Men de var veldig fokuserte på å ha orden på rettighetene og eiendelene sine. Det er på grunn av dette at det finnes store mengder kilder fra denne tiden, noe som er veldig godt nytt for oss som driver med slektsforskning (selv om det må påpekes at det er vanskelig å finne sammenhengende linjer fra den tidlige middelalderen).

Det finnes nedtegnelser for dåp (som regel ikke fødsler), dødsfall og giftermål. Men dette er ikke de eneste. Vi kan finne en rekke andre dokumenter – som vi vi dag kanskje vil finne overraskende. Soldatene som kjempet i hundreårskrigen, for eksempel, ble betalt, og det finnes dokumenter som bekrefter dette. Dersom du bruker en database som www.medievalsoldier.org, kan du derfor finne navn, bosted, rang, hva slags tjeneste som ble utført, og hvem som var vedkommendes kaptein.

Det finnes også en rekke nedtegnelser fra laug og gilder. Dersom du leter etter engelske røtter, kan du sjekke databasene på www.londonroll.org . Disse dokumentene kan gi deg vedkommendes status i lauget, datoer og navn på nye lærlinger. Du vil også finne arkiver som omhandler kjøp og salg av land, så vel som fra domstoler (Husk at det fantes både geistlige og sekulære domstoler i middelalderen, Disse tok på seg ulike lovbrudd, så pass på at du sjekker dem begge). I disse dokumentene kan du også finne navn på dommere, vitner eller jurymedlemmer. Er du på jakt etter noen fra Storbritannia, anbefaler jeg en titt på www.british-history.ac.uk.

Om du ikke kan gå bakover, gå fremover

Det er store sjanser for at du vil møte både en og to blindveier når du forsker på slekta så langt tilbake i tid. Det var urolige tider, med krig og konflikter, som dessverre gikk hardt utover kildematerialet. Men husk at mange familier bodde på samme sted i flere generasjoner på denne tiden, så om du har en idé om hvor de bodde, anbefaler vi at du holder deg til samme område. Og om du ikke finner noe informasjon bakover, prøv å lete fremover i den samme byen, bygda eller området. Kanskje du kan finne et navn i et skjøte, en testamenter eller andre dokumenter. Leter du etter noen i England, er www.medievalgenealogy.org.uk. en god start.

Forsøk forskjellige stavemåter

Husk at stavemåter kan variere i henhold til dialekt, skriveferdigheter og skrivefeil. Det engelske språket er i tillegg en hybrid av to språk (anglo-saksisk og fransk), som som betyr at det samme etternavnet kunne være skrevet på ulike måter, avhengig av hvem som skrev det. Og dette var spesielt tydelig i middelalderen. Heldigvis har de fleste engelske databasene standardisert stavemåte, men om du setter deg fast, kan det være smart å søke med flere stavemåter. Leter du etter engelske navn og stavemåter, kan The Domesday Book, William Erobrerens folketelling fra 1086 være nyttig.

Snakk med profesjonelle 

I middelalderen ble de fleste dokumenter (både geistlige og sekulære) skrevet på latin. Og selv om du husker skole-latinen din, kan det være vanskelig å tyde. Det er gjort svært mye arbeid for å oversette kilder, men det er fremdeles mange gamle dokumenter som  er tilgjengelige på originalspråket.  snakk med profesjonelle oversettere, eksperter i middelalder-skrift eller andre for å få hjelp.  Det finnes også hjelpesider der du kan lære å tyde latin på egenhånd. Sjekk ut det britiske nasjonalarkivets kurs.

Vær tålmodig

Når du har lest så langt som dette, vil du forhåpentligvis ha oppdaget at det finnes en rekke ressurser der du kan finne informasjon om slekten din også i middelalderen. Men det betyr ikke at det er enkelt. Ta tålmodigheten til hjelp, prøv, prøv og prøv igjen. Ikke gi deg, og du kan finne informasjon som du elles kanskje aldri ville ha funnet. Og gjør du det ikke, vil du uansett sitte igjen med masse verdifull kunnskap om hvordan livet artet seg i middelalderen.

Kommentarer

E-postadressen holdes privat og vises ikke.

  • Wilhelm Hvidsten

    november 2, 2017

    Oldefar , fra Lunde på 5936 Kviste , på Radøy