Bjelleklang, les historien om hvordan den ble så populær

Bjelleklang, les historien om hvordan den ble så populær

Hvis noen ba deg nevne den første julesangen du kan komme på, så vil du sannsynligvis svare “Bjelleklang”. Den muntre klassikeren har blitt et universelt anerkjent jule-ikon, sammen med julenissen, kranser av kristtorn, og fargene rød, hvit og grønn.

“Bjelleklang” ble skrevet av en mann med navn James Lord Pierpont i 1857 — men ikke helt i den formen som vi alle kjenner og elsker i dag. Den ble opprinnelig utgitt under navnet «The One-Horse Open Sleigh», med litt forskjellige tekst, og en helt annen melodi for refrenget. Den opprinnelige versjonen ble ikke en umiddelbar hit … og det hadde ingen forbindelse med julen iheletatt!

Hvem var James Lord Pierpont, mannen bak Bjelleklang? Hvordan ble en enkel sang så populær etter først å ha feilet – og deretter utvikle seg til å få en evig tilknytning til julen? Og hvilken annen arv etterlot James Lord Pierpont seg? Bli med oss når vi legger ut på tur med hest og slede inn i historien …

James Lord Pierpont

James Lord Pierpont ble født i Boston i Massachusetts, i 1822, Og det ser ut til at det tok litt tid før han fant sitt kall som låtskriver. Hans far var pastor, abolisjonist og poet, og Jakob var ett av seks barn.

Rundt 10 år gammel gikk James på kostskole i New Hampshire. Men kostskolelivet var tydeligvis ikke helt for ham. 4 år senere rømte han til sjøs og sluttet seg til mannskapet på et hvalfangstskip. Deretter tjenestegjorde han i den amerikanske marinen til han var 21.

Etter tjenesten, returnerte han til New England, og sluttet seg til familien sin i New York hvor hans far hadde blitt pastor. James giftet seg og bosatte seg i Medford i Massachusetts, og fikk tre barn med sin kone Millicent. Faren til James sluttet seg etterhvert til ham i Medford etter å ha akseptert en stilling som prest i en menighet der.

Men James ble ikke her lenge. I 1849, Han forlot sin kone og barn i Massachusetts sammen med sin far for å søke lykken og bli rik i San Francisco under California Gold Rush. Han startet en bedrift der og jobbet som fotograf, men så brant virksomheten hans ned.

James kone, Millicent, døde i 1856, og hans bror John som hadde fulgt i sin fars fotspor og blitt pastor. Han flyttet til Savannah i Georgia og tiltrådte en stilling i en Unitarian menighet der. James bestemte seg for å følge sin bror og ble organist og musikkdirektør i kirken. Han ga orgel- og sangtimer til folk I samfunnet der for å forsørge seg. Det var på dette tidspunktet i livet sitt at han begynte å skrive musikk. Hans første komposisjon, “The Returned Californian,” ble utgitt i 1852, og det beskrev hans erfaringer med Gold Rush og hans mislykkede virksomhet i California.

5 år senere, i august 1957, publiserte James sangen som senere skulle bli kjent som “Bjelleklang.” Slik dukket det opp i sin opprinnelige versjon:

The One-Horse Open Sleigh

Dashing thro’ the snow,

In a one-horse open sleigh,

O’er the hills we go,

Laughing all the way;

Bells on bob tail ring,

Making spirits bright,

Oh what sport to ride and sing

A sleighing song to night.

Jingle Bells, Jingle Bells,

Jingle all the way;

Oh! what joy it is to ride

In a one horse open sleigh.

Jingle bells, Jingle Bells,

Jingle all the way;

Oh! what joy it is to ride

In a one horse open sleigh.

A day or two ago,

I thought I’d take a ride,

And soon Miss Fannie Bright

Was seated by my side,

The horse was lean and lank;

Misfortune seemed his lot,

He got into a drifted bank,

And we, we got upsot.

A day or two ago,

The story I must tell

I went out on the snow

And on my back I fell;

A gent was riding by

In a one-horse open sleigh,

He laughed as there I sprawling lie,

But quickly drove away.

Now the ground is white

Go it while you’re young,

Take the girls to night

And sing this sleighing song;

Just get a bob tailed bay

Two forty as his speed.

Hitch him to an open sleigh

And crack, you’ll take the lead.

Du kan kanskje legge merke til at det er ingenting noe som har å gjøre med julen i disse tekstene. Sangen forteller om en skummel tur med hest og slede som ender i en ganske pinlig hendelse for sjåføren. Den ble også lansert på sensommeren/tidlig høst. Det var helt klart ingen intensjon om at sangen skulle bli assosiert med julen.

Så hvorfor har det blitt den mest populære julesang gjennom tidene?

Ny teknologi

Det vi vet er at sangen ble populær takket være ny teknologi på 1900-tallet. Det ble nemlig gjort en rekke grammofon-opptak rett rundt århundreskiftet, og senere da radioen ble utbredt. Disse opptakene, spesielt 1943-versjonen av Bing Crosby og Andrews Sisters ble ofte spilt. Bing Crosby-versjonen ble spilt inn i julen, og det var sannsynligvis det, sammen med vinterbildene som var årsaken. Og dermed ble sangen til en juleklassiker. Melodien i refrenget minner veldig om bjellene på sleden i sangen, og kanskje disse elementene skapte en forbindelse til bildene av julenissens slede.

Men på slutten av 1850-tallet var det lite som kunne tyde på at Bjelleklang ville få en lyse fremtid. Det ble ikke mottatt med særlig entusiasme den gang, og James fortsatte sitt arbeid som vanlig. Rundt den tiden «The One-Horse Open Sleigh» ble publisert, giftet James seg på nytt og startet en ny familie.

Da det begynte å bygge seg opp til borgerkrig, stengte den unitariske kirken der Jakob og hans bror arbeidet, den var upopulær på grunn av sin abolisjonistiske posisjon. Broren hans flyttet tilbake til nordover, men James forble i Savannah med sin familie. Han endte opp med å bli med i Konføderert hær som bedriftssekretær og skrev til og med litt musikk for Konføderasjonen. Samtidig tjenestegjorde James far som kapellan i Union Army og senere jobbet for han for statskassen. De er bare ett eksempel på de mange familiene som var på motsatte sider av borgerkrigen.

James fortsatte å undervise i musikk resten av livet. Han døde i sin sønns hjem i april 1893, uten å vite at Bjelleklang, den muntre lille sangen hans om en hest og slede skulle komme til å bli en av de mest anerkjente populære sangene i verden.

Fenomenet “Bjelleklang,» ble dessverre ikke realisert mend James var i live. Og MyHeritage sitt reasearch-team lurte hvordan det var med hans etterkommere. Hvor de er i dag og hva vet de om sine forfedres arv?

Vi sporet James Lord Pierponts etterkommere gjennom historiske oppføringer

Teamet bygde et slektstre for James og begynte å lete etter poster der han er nevnt. De fant ham i 1850 folketellingen der stod han oppført i  bolig sammen med sine foreldre, Pastor John og Mary, og sine søsken Mary, John og Joanna, og sin første kone – Millicent – og deres barn, Maria og Johannes.

1850 Census record of the Pierpont family [Credit: MyHeritage]

1850 Folketelling for Pierpont familien [Kilde: MyHeritage]

De fant også en oppføring for fødselen til James sønn, John, den 11. august 1849 i Medford fødselsregistre:

Birth record of John Pierpont [Credit: Medford Birth Records]

Fødselsoppføringen til John Pierpont [Kilde: Medford Birth Records]

Å kjenne Johns fødselsdato, gjorde at de klarte å finne ham i flere amerikanske folketellinger, og å finne gravsteinen hans:

Derfra, klarte de å spore familien ned en generasjon til Johns sønn, Dr. David Cowee Pierpont. David stod oppført i 1930 Folketelling med sin kone Anna og deres fire sønner, som bodde i Ironwood i Gogebic i Michigan.

1930 Census Record of Dr. David Cowee Pierpont [Credit: MyHeritage] 1930 Census Oppføring av Dr. David Cowee Pierpont [Kilde: MyHeritage]

De fant også Davids registrering i Den første verdenskrig. Journalen sier at David var lege og kirurg ved Newport Hospital i Ironwood, og at han var høy og slank med brune øyne og brunt hår.

World War I Draft Record of David Cowee Pierpont [Credit: MyHeritage] World War I Draft Record av David Cowee Pierpont [Kilde: MyHeritage]

De fant til og med en nekrolog for David, som døde plutselig av et hjerteinfarkt mens de undersøkte en pasient:

Nekrologen nevner en sønn: Dr. John Pierpont fra Montreal. Research teamet fant ham i U.S. Yearbooks Name Index Fra Ironwood, Gogebic County, Michigan i 1930:

Nekrologen nevner en sønn: Dr. John Pierpont fra Montreal. Research teamet fant ham i U.S. Yearbooks Name Index Fra Ironwood, Gogebic County, Michigan i 1930:

Årbokbilde av Dr. John Pierpont [Credit: MyHeritage]

Årbokbilde av Dr. John Pierpont [Kilde: MyHeritage]

Årbokbilde av Dr. John Pierpont (Kilde: MyHeritage)

Årbokbilde av Dr. John Pierpont (Kilde: MyHeritage)

Årbokbilde av Dr. John Pierpont (Kilde: MyHeritage)

Årbokbilde av Dr. John Pierpont (Kilde: MyHeritage)

De fant ham også i 1940 Folketellingen, gift med sin kone Helen og bor sammen med deres lille sønn, David, i Pittsfield i Washtenaw i Michigan. John er oppført som en praktikant Lege.

Folketellingen i 1940 av Dr. John Pierpont

Folketellingen i 1940 av Dr. John Pierpont

Research-teamet fant en nekrolog for Johns sønn, Dr. David Burton Pierpont.

Det var det som førte dem til hans sønn, Mutt (Matthew) Pierpont, som er oldebarnet til James Lord Pierpont, han som komponerte “Bjelleklang.”

Vi tok kontakt med Mutt Pierpont for å dele våre funn med ham. Han ble overrasket over å se oppføringene som beviste at han har en forbindelse til den strålende sang-forfatteren. Hvert år, rundt juletiden ville vi høre sangen på radioen, og det ville være en flott samtale starter med venner. Det er gøy å bli minnet om det hvert år når høytiden kommer. Og ovenfor mine egne barn, som er 12 og 14 år gamle, kommer vi hver jul til å gjøre et poeng av å minne dem på at sangen kom fra deres oldefar.

Mutt Pierpont med familie [Kilde: Mutt Pierpont]

Mutt Pierpont med sin familie [Kilde: Mutt Pierpont]Mutt var takknemlig for det MyHeritage Research-team hadde funnet.

MyHeritage kunne avsløre detaljer om hans liv som jeg ikke var kjente. Det var fascinerende. Når det gjelder slektshistorie, så er det mange som vet mye om sine foreldre og besteforeldre, men vi vet ikke alltid de små detaljene om dem. Derfor er det fantastisk å få kjennskap til ny informasjon om hans personlighet og liv generelt. Det får meg til å føle en sterkere forbindelse til han.