Arrangør av Havanna-konferansen funnet i Rio de Janeiros samling av immigrasjonskort på MyHeritage

Arrangør av Havanna-konferansen funnet i Rio de Janeiros samling av immigrasjonskort på MyHeritage

I en fascinerende reise gjennom den organiserte kriminalitetens annaler presenteres et ekstraordinært dokument fra Brasil, Rio de Janeiro, samling av immigrasjonskort, 1900-1965 avslørte den bemerkelsesverdige historien om en av de mest ikoniske mafiafigurene i forrige århundre: Charles «Lucky» Luciano. Immigrasjonsdokumentet markerte Lucianos ankomst til Brasil, som fungerte som et springbrett på veien til hans endelige destinasjon – Cuba. Dette avgjørende transittpunktet la grunnlaget for et viktig kapittel i mafiahistorien.

Salvatore Lucania, ankomstdato fra Roma til Brasil: 15. oktober 1946. Kilde: MyHeritage

Salvatore Lucania, ankomstdato fra Roma til Brasil: 15. oktober 1946. Kilde: MyHeritage

Immigrasjonsdokumentet dokumenterer Lucianos ankomst til Brasil, et viktig stopp på reisen til Cuba, der Luciano skulle organisere det som ble kjent som Havanna-konferansen: en viktig samling av amerikanske mafia- og Cosa Nostra-ledere for å diskutere viktige mafiapolitikker, regler og forretningsinteresser.

Fødselen til den moderne mafiaen

Født Salvatore Lucania i Lercara Friddi, Sicilia, 24. november 1897, immigrerte Luciano til USA i 1906. Den unge immigranten fant seg snart dypt forankret i New Yorks kriminelle underverden.

Lucianos kroneprestasjon var etableringen av en moderne struktur for den italiensk-amerikanske mafiaen. Han laget den til fem distinkte «familier», som effektivt stanset de blodige torvkrigene som tidligere plaget deres operasjoner. Samtidig fremmet han samarbeid, noe som gjorde det mulig for mafiaen å utvide sin makt og nå eksponentielt. Sammen med sin kollega Meyer Lansky spilte Luciano en kritisk rolle i å skape National Crime Syndicate, en allianse av italiensk-amerikanske og jødiske gangstere.

Lucianos uventede rolle i andre verdenskrig

I 1936 ble Charles «Lucky» Luciano arrestert og tiltalt av for å ha drevet en enorm prostitusjonsring i New York. Dømt på siktelser for tvungen prostitusjon, ble Luciano dømt til 30 til 50 års fengsel.

Under andre verdenskrig, mens han sonet straffen, ble Lucky Luciano oppsøkt av U.S. Office of Naval Intelligence (ONI). I frykt for sabotasje av østkystens havner av aksemakter, søkte ONI Lucianos innflytelse over havnearbeiderne for å sikre deres sikkerhet. I bytte mot en forvandling av dommen, gikk Luciano med på det, og utnyttet sine underverdenforbindelser for å beskytte amerikanske havner. I tillegg tilbød han viktig strategisk innsikt som hjalp det amerikanske militæret under invasjonen av Sicilia i 1943. Lucianos bidrag var betydelige nok til å sikre hans tidlige løslatelse fra fengselet i 1946, under betingelse av deportasjon til Italia.

På dette tidspunktet ble ideen om møtet i Havana, langt fra øynene til det amerikanske politiet og fri fra bekymringen om å bli arrestert, sannsynligvis født. I slutten av september fikk Luciano to italienske pass utstedt i hans virkelige navn, Salvatore Lucania, med visum til Mexico, Cuba og Brasil. Luciano var nå i stand til å besøke den vestlige halvkule og møte kriminelle medarbeidere fra USA. I slutten av oktober reiste Luciano fra Italia til Caracas, Venezuela, Mexico City, Rio de Janeiro, Brasil og til slutt Havana.

Havanakonferansen og maktskiftet

Havanakonferansen i desember 1946 fremstår som et historisk øyeblikk hvor Luciano forsøkte å gjenheve sin autoritet over den amerikanske underverdenen fra eksilet. Høyt på agendaen sto utvidelsen til Las Vegas og narkotikahandelen.

Til tross for hans ambisjon om å gjenvinne sin posisjon som «capo di tutti capi» eller «sjef for alle sjefer», førte økt gransking fra den amerikanske regjeringen, som ble varslet om planene hans, til et skifte i mafiaens maktdynamikk.

En av de mer kjente deltakerne på Havana-konferansen var selve Frank Sinatra. Forsidehistorien til konferansen var en gallafest med en opptreden av den kjente sangeren.

Sinatra fløy til Havana med to av Al Capones søskenbarn. En av dem, Joseph «Joe Fish» Fischetti, en gammel Sinatra-kjenning, fungerte som Sinatras chaperone og livvakt. Kusinene leverte en koffert som inneholdt 2 millioner dollar til Luciano, hans andel av de amerikanske ulovlige virksomhetene han fortsatt kontrollerte.

Denne ikoniske begivenheten fant til og med veien inn i populærkulturen. Filmen The Godfather Part II inneholder en hyllest til Havana-konferansen når Michael Corleone reiser til Havana for å ha et møte med flere andre mafiasjefer.

Lucianos innflytelse på amerikansk organisert kriminalitet fortsatte til hans død i 1962. Hans plutselige bortgang på Napoli internasjonale lufthavn, Italia, markerte slutten på en æra. Som en av de siste mafiasjefene i gammel stil, signaliserte hans bortgang at et kapittel i historien om organisert kriminalitet ble avsluttet.

Denne utrolige historien ble funnet i MyHeritages historiske dokumentsamlinger; hvem vet hva du kan oppdage i din egen families fortid? Søk i de historiske dokumentene på MyHeritage i dag og finn ut!