Christina fant ut at hun ble stjålet som baby — gjenforent med mor og 8 søsken

Christina fant ut at hun ble stjålet som baby — gjenforent med mor og 8 søsken

Cristina Prisco ble adoptert som baby av italiensk-amerikanske foreldre som bodde i New York. Da faren hennes fløy tilbake fra Chile med henne som baby i 1980, ble han fortalt at Cristinas mor hadde vært for fattig til å forsørge henne og hadde valgt å sette henne bort til adopsjon.

Christina som baby.

Christina som baby.

Cristina hadde aldri hatt noen grunn til å stille spørsmål ved historien om sin adopsjon — før en dag hun tilfeldigvis slo på TV-en mens hun spiste frokost og så Tyler Graf bli intervjuet på Good Morning America.

Tyler ble også adoptert som baby fra Chile, og hadde aldri vurdert å stille spørsmål ved historien om at hans biologiske foreldre hadde satt ham bort til adopsjon på grunn av økonomiske problemer. Det var først da han fant og tok kontakt med sin biologiske mor i Chile i fjor, at han fikk vite den fryktelige sannheten: Han hadde blitt stjålet fra henne ved fødselen og plassert for adopsjon av et komplisert internasjonalt barnepyramide-nettverk. Hun hadde våknet fra anestesi på sykehuset og fått beskjed om at sønnen hennes var død ved fødselen, og at hun ikke fikk lov til å se kroppen. Mange tusen babyer — med estimater som går så høyt som 50 000 — ble stjålet fra sine chilenske foreldre på lignende måte og plassert for adopsjon utenlands, som en del av en skummel politisk kampanje for å kontrollere befolkningsveksten.

Tyler, som er brannmann i Houston, Texas, startet Connecting Roots: en ideell organisasjon som hjelper adopterte fra Chile med å gjenforenes med sine biologiske familier, mange av dem oppdager at de også ble tatt med makt. MyHeritage er stolte av å støtte dem ved å donere gratis DNA-testsett til mottakere for å bekrefte familierelasjoner. En annen ideell organisasjon vi er stolte av å støtte, Nos Buscamos, er basert i Chile og hjelper familier berørt av tvungen adopsjon og kidnapping med å gjenforenes med sine kjære i utlandet. De to organisasjonene hjelper hverandre og deler data, og mange familier har blitt vellykket gjenforent takket være deres kombinerte innsats.

Tylers historie ga Cristina frysninger. Hva om historien om hennes opprinnelse som hun alltid hadde kjent, var feil? Kunne det være at hun også var en av disse stjålne babyene?

Hun bestemte seg for å kontakte Connecting Roots og ble overrasket da Tyler selv svarte på telefonen. De snakket lenge. Det var så mange likheter i historiene deres. Hun følte at alt hun visste om seg selv begynte å krakelere rundt henne.

Tyler tilbød seg å se på adopsjonspapirene hennes, og innen noen dager, gjennom det felles arbeidet til Connecting Roots og Nos Buscamos, ble Cristinas biologiske mor funnet!

Barnet var borte

Da Laura Rosa Fuentes Cáceres fødte sitt femte barn ved Hospital Regional de Talca i 1980, fikk hun beskjed om at babyen hadde gulsott og måtte bli igjen på sykehuset. Laura Rosa, som var ekstremt fattig, hadde ikke råd til å bli på sykehuset en natt til og ble tvunget til å ta bussen hjem uten babyen sin. Dagen etter dro hun tilbake, men barnet var borte. Resepsjonisten informerte henne om at utskrivningspapirene hun hadde signert, faktisk var adopsjonspapirer. Laura Rosa var ekstremt opprørt og kastet seg mot sosialarbeideren, men ble fjernet fra sykehuset av sikkerhetspersonell. Hun hadde ingen ressurser til å kjempe eller forsøke å finne barnet sitt.

Dessverre visste hun bedre enn å tro at dette var en utilsiktet feil: hennes andre barn, Marcela, hadde blitt tatt fra henne under lignende omstendigheter noen år tidligere. Marcela var født hjemme og var aldri registrert hos myndighetene. Da hun viste tegn på utviklingsforsinkelser, tok Laura Rosa henne til det lokale sykehuset for en undersøkelse, og ble fortalt at barnet var sykt og måtte legges inn. Da barnets far kom for å sjekke tilstanden, ble han informert om at hun hadde dødd og at kroppen hennes var blitt donert til medisinsk forskning.

Laura Rosa fortsatte å oppdra 8 andre barn — uten å tro at hun noen gang ville få se sine stjålne døtre igjen.

Cristinas biologiske mor, Laura Rosa, med et kort og blomster fra Cristina til Morsdagen.

Cristinas biologiske mor, Laura Rosa, med et kort og blomster fra Cristina til Morsdagen.

Endelig gjenforent

Bare dager etter Cristinas første samtale med Tyler, snakket Laura Rosa og Cristina med hverandre på videoanrop. Cristina ble overveldet av følelser da hun så likheten mellom seg selv og personene på skjermen. Som enebarn var det mye å bearbeide å få vite at hun hadde 8 helsøsken!

Cristina (i midten) sammen med sin biologiske mor, adoptivmor og alle 8 søsken.

Cristina (i midten) sammen med sin biologiske mor, adoptivmor og alle 8 søsken.

Neste steg var å bekrefte slektskapet gjennom en DNA-test. MyHeritage er stolte av å støtte Connecting Roots ved å donere gratis DNA-testsett, som ble sendt til Cristina og hennes mor. DNA lyver ikke: de var en 50% match, noe som indikerer et klart foreldre-barn-forhold.

«Å finne ut av dette på denne måten var litt sjokkerende,» fortalte Cristina til The New York Post i en artikkel om hennes historie, «men jeg er glad for at jeg nå kjenner den virkelige historien og er litt sint på alt det moren min har vært gjennom. De involverte var onde mennesker, og de tok fra meg min familie.»

I juli reiste Cristina sammen med sin adoptivmor til Chile for å møte sin biologiske familie for første gang. Hennes biologiske mor og søsken ventet på henne med plakater som ønsket henne velkommen tilbake, og hun gikk rett til moren sin for en lang, følelsesladd omfavnelse. Se video av deres følelsesladde gjenforening her:

Cristinas biologiske foreldre støttet henne gjennom hele prosessen — selv om hennes adoptivmor, Ann Marie Zagaglia, innrømmer at hun var litt nervøs for hvordan hun ville bli mottatt av Cristinas biologiske familie. «Jeg var nervøs fordi jeg ikke visste hvor jeg sto,» fortalte hun til People magazine i et nylig intervju. «Er jeg personen som tok dette barnet bort alle disse årene? Jeg visste ikke om de ville bære nag mot at jeg hadde henne i 42 år, eller om det ville være greit.» Men hun hadde ikke noe å bekymre seg for: familien ønsket henne varmt velkommen og omfavnet henne da hun ankom. «For meg var det et annet mirakel, at jeg ble en del av deres familie fra det øyeblikket de så meg.»

Cristina (i midten) sammen med sin biologiske mor (til venstre) og adoptivmor (til høyre).

Cristina (i midten) sammen med sin biologiske mor (til venstre) og adoptivmor (til høyre).

Cristina fortalte til People at det øyeblikket føltes som å bli født på nytt. «Det var den største dagen,» sa hun.

At Cristina gjenforent seg med familien etter så mange år gir dem håp om at Marcela, som nå ville vært 48 år, også kan bli funnet en dag.

Cristina er nå også styremedlem og administrativ assistent for Connecting Roots.

Hvis du eller noen du kjenner kan ha blitt berørt av tvungen adopsjon eller barnehandel fra Chile, oppfordrer vi deg til å ta kontakt med Connecting Roots eller Nos Buscamos. Du er også velkommen til å skrive til oss på stories@myheritage.com, så hjelper vi deg gjerne.