Familiehistorie: Hva er på loftet ditt?

Familiehistorie: Hva er på loftet ditt?

Er ikke loft – og kjellere – magiske steder å utforske?

Da jeg var en ung jente, tilbrakte vi våre somre i delstaten New York, med våre besteforeldre. Jeg var ofte med min bestemor på besøk til hennes veninne Fanny, som bodde noen få kilometer unna.

Jeg husker den gamle gårdsbygningen som lå omringet av store jorder. Mens bestemor og Fanny snakket sammen nede, fikk jeg tillatelse til å gå opp på loftet og rote rundt.

Fanny og hennes familie hadde kjøpt stedet fra mennesker som hadde levd der lenge, og loftet var fullt av det mennesker generelt gjemmer bort. Jeg fant gamle brev, gamle aviser som dekket historiske begivenheter, alle slags dokumenter, bøker, bilder, så vel som merkelige møbler, kunstverk og gammeldagse klær. I så ung alder innså jeg ikke viktigheten av disse funnene.

Nå som jeg er så involvert i slektshistorie og gjenstander ønsker jeg ofte at jeg hadde mulighet til på nytt å besøke denne skattekisten. Huset er dessverre borte for lenge siden og boligutbygging fyller jordene.

Mine besteforeldres hjem i Brooklyn, New York, hadde en stor kjeller fylt med mere personlige skatter. For lenge siden da jeg rotet rundt i eskene oppdaget jeg mine besteforeldres ketubah (Jødisk vielsesattest). Jeg husker jeg hadde lyst til å ta den med opp og spørre henne om den, men følte at det nesten ville være en invasjon av privatlivet å ha snoket rundt, så jeg la den tilbake i esken.

Og, som lesere kan ha gjettet, den ble aldri sett siden og huset ble solgt for lenge siden.

Hvis du har muligheten til å utforske en eldre slektnings loft eller kjeller, ta deg tid til å gjøre det. Familieskatter kan lure der, glemt for lenge siden.

Du kan finne dagbøker, brev, bilder og dokumenter om fødsel, ekteskap eller dødsfall. I gamle esker eller i skuffer i gamle møbler kan det væære gjemt familiebibler, årbøker, postkort, kart, gamle aviser, militære minnegjenstander og annet.

Hva finnes på ditt loft?

Har du funnet familiehistorie på et loft eller i en kjeller? Del dine oppdagelser i kommentarene nedenfor.