Nyhet: sett familien din på kartet!

Kommentarer16

Vi har lansert FamilyMap – et interaktivt kart som gir deg en helt ny måte å vise frem slekta på!

FamilyMap viser alle hendelser som du har registrert i familietreet ditt, inkludert fødsler, dåpsseremonier, giftermål og dødsfall, og viser dem sammen med  bilder på et interaktivt verdenskart.

Har du noengang lurt på hvor langt det var mellom gårdene der forfedrene dine bodde? Hvor bygda der tippoldemoren din ble født befinner seg på kartet? Eller hvilke områder som slekta di har satt spor etter seg?  Å  se alle de store hendelsene i familietreet ditt på et kart kan gi deg et bedre bilde av hvor utbredt slekten din er, og hvordan reiser og flytting har påvirket familien din gjennom tidene.

Med FamilyMap kan du følge i dine forfedres fotspor fra bygd til bygd, fra by til by og fra land til kand. Dette gir en helt ny geografisk og historisk kontekst til slektshistorien din. Du finner kanskje ut at alle oldeforeldrene dine kommer fra en bestemt region eller fylke – eller at tremenningene dine faktisk er naboer!

FamilyMap

Informasjonen på kartet er organisert etter land, person, familiegruppe, type hendelse og tidsperiode. Dette gjør at du enkelt kan filtrere hva som vises på kartet, fra oversikt over utbredelsen til alle generasjoner i slekta, til hvordan en utvalgt person i slektstreet forflyttet seg i løpet av livet. Har du et nettbrett, vil kartet se flott ut på skjermen. Du kan sveipe deg fra ett sted til et annet med en finger, og å zoome inn og ut ved å bruke to fingre på skjermen.

FamilyMap er gratis for alle brukere. For å se din egen slekt på kartet, logg inn på din MyHeritage-konto og velg FamilyMap som du finner under menypunktet kalt «Apps». Dersom du ikke har en konto MyHeritage ennå, kan du registrere deg på MyHeritage.no , laste opp treet ditt som en GEDCOM fil, og du vil kunne se familien din på det iterative kartet med en eneste gang.

Skjermbilde fra MyHeritage

FamilyMap setter et merket på kartet ved alle stedene som du har registrert i ditt familietre. Dette fungerer ved at en programvare konverterer hvert stedsnavn til geografiske koordinater. Denne prosessen kalles geokoding. Etter at dataene er konvertert, vil hendelsen vises med et klikkbart merke på stedet der den fant sted. klikker du på merket, får du frem mer informasjon om hva som skjedde og hvem som var involvert.

Hovedvisningen av FamilyMap viser kartet som du ser nedenfor. På venstre side ser du en liste over alle stedene som du har registrert i slektstreet ditt. Numrene som du ser ved siden av dem viser hvor mange ganger du viser til akkurat dette stedet i familietreet ditt. På kartet ser du hvert sted merket med en «tegnestift».

FamilyMap. Skjermbilde fra MyHeritage

Du kan bruke datamusen til å bevege deg fra side til side, og opp og ned i kartet. Du kan zoome inn og ut med å bruke pluss- og minustegnet som du finner nederst i venstre hjørne.

Klikk på hvilket som helst stedsnavn i menyen til venstre for å se stedet i nærmere detalj på skjermen din. Hver gang du klikker på et stedsnavn i venstremenyen, eller på en av de oransje merkene på kartet, vil MyHeritage vise deg alle hendelsene som tok sted her, hvilke bilder som ble tatt på stedet, og hvem som var involvert. All denne informasjonen ser du i panelet til høyre.

utvalgt land i FamilyMap. Skjermbilder fra MyHeritage

Klikk på hvilket som helst punkt i høyremenyen for å se flere detaljer. Du vil da få frem alle personene som er knyttet til hendelsen.

Hendelse vist i FamilyMap. Skjermbilde fra MyHeritage

Klikk på kalender-ikonet for å redigere en hendelse, eller på blyant-ikonet for å redigere et stedsnavn. Bruk rullegardinmenyen under hvert individ for å se profilen deres, se for å se dem i familietreet ditt, eller for å vise alle stedene som er knyttet til akkurat denne personen på kartet.

FamilyMap rediger kalender og person.. Skjermbilde fra MyHeritage

Der det er bilder i kartet, som bildet nedenfor, kan du også klikke på foto-ikonet for å se det i full størrelse.

FamilyMap se bilde i full størrelse. Skjermbilde fra MyHeritage

Sorteringsmuligheter
Dersom du har flere enn ett familietre på familiesiden din, kan du enkelt bytte mellom hvilket tre du vil vise på kartet ved å bruke rullegardinmenyen.

FamilyMap - skifte mellom trær. Skjermbilde

FamilyMap kan vise frem hendelser og bilder for alle i familietreet ditt, eller hendelser knyttet til familiegrupper eller individer. Start med etter å skrive navnet på en person, og du vil få frem forslag med en gang. Du kan da velge hvem du vil vise fra listen i rullegardinmenyen.

FamilyMap velg person skjermbilde fra MyHeritage

Etter at du har valgt en person i familietreet ditt, bruk rullegardinmenyen for å vise stedene som er knyttet til vedkommendes utvidede familie, deres nærmeste familie, etterkommere, forfedre eller for bare denne personen, i kartet.

FamilyMap - velg familievisning

Stedene i listen er sortert i rekkefølge etter hvor mange ganger de forekommer i treet ditt, og der gruppert etter land og stater. Bruk pilene for å endre rekkefølge til navn. Velg å sortere etter stedsnavn ved å skrive et navn i søkeboksen som du finner over listen over steder. Begynn å skrive inn et stedsnavn, og du vil automatisk få frem forslag.

Klikk på trakt-ikonet øverst til høyre for å få frem flere sorteringsmuligheter. Her kan du velge å vise fødsler, dødsfall, bilder, andre, eller en kombinasjon av disse. Dersom du ikke gjør noen endringer, vil alle hendelser i treet ditt vises på kartet. Du kan bevege tidslinjen for å kun vise hendelser som tok sted innenfor en spesiell tidsperiode. Standardvisningen er alle datoer i treet ditt.  Du kan også velge å se kun en bestemt generasjon eller utvalgte generasjoner. Klikk fullskjerm-ikonet for å se kartet i hele skjermen.

FamilyMap - filtrering

Standardiserte stedsnavn
En av de nyttigste funksjonene i FamilyMap er muligheten for å «søke og erstatte» stedsnavn slik at stedene merkes av på riktig sted i kartet ditt. Dette gjør også at du innfører en enhetlig måte å skrive inn stedsnavn på, som igjen fører til at du får bedre kvalitet i forskningen din. Dersom du har stavefeil i et stedsnavn eller har skrevet navnet på en bygd på forskjellige måter i treet ditt, kan du enkelt rette opp i disse direkte fra FamilyMap. Endringene du gjør her vil bli oppdatert automatisk i profilene i slektstreet ditt. Stedsnavn er listet etter geografi, så det er lett å se om du har skrevet et navn feil.

FamilyMap setter en merknad der du ikke har brukt standardiserte stedsnavn – for eksempel steder som nevner en by, men ikke hvilket land det er i. FamilyMap vil også finne stavefeil og foreslå korrekte stavemåter. Dersom det finnes flere steder med lignende stavemåte, vil du vil se en rød prikkete linje ved siden av stedsnavnet det gjelder.

FamilyMap - stedsnavn

Klikker du på et stedsnavn med et forslag, vil du få frem en oversikt over alle hendelsene som tok sted på dette stedet, og du kan redigere feilen eller den manglende informasjonen med én gang.

FamilyMap - feilstavet navn

Stedsnavn som er tvetydige vil vises med et grått spørsmålstegn ved siden av dem. I eksempelet nedenfor ble informasjon ført inn i familietreet. Men fordi det er flere adresser eller steder som omfattes av Picadilly og Middlesex Street, må informasjonen å derfor korrigeres for å vises riktig på kartet ditt.

FamilyMap - korrigere stedsnavn

Dersom du klikker på utropstegnet, vil du få frem de mest sannsynlige stedene, og du kan velge hvilket av stedene du mente. Du kan velge å endre alle forekomstene av navnet til å endres til dette stedet.

FamilyMap - velg riktig sted

Steder som ikke ble funnet på kartet vises nederst i listen til venstre, og kan redigeres direkte fra FamilyMap.

FamilyMap - ikke funnet på kartet

Alle disse verktøyene hjelper deg å unngå tvetydige stedsnavn, og gjør at dataene dine blir mer pålitelig.

Varmekart
Dersom du velger å vise kartet ditt som et varmekart, vil du få frem en oversikt som viser hvilke geografiske områder som har den høyeste konsentrasjonen av hendelser i familietreet ditt. Du finner varmekartet ved å klikke på varmekart-knappen nederst i høyre hjørne av kartet.

FamilyMap varmekart

Dette er spesielt nyttig når du kombinerer det med å sortere etter år og type. For eksempel, dersom du velger forskjellige årsintervaller og ser på varmekartet for hvert intervall, kan du se hvordan slekten din har migrert eller flyttet på seg i årenes løp.

Vi oppfordrer deg til å prøve FamilyMap og få et nytt perspektiv på familiehistorien din.

Dette er den først versjonen av FamilyMap, og vi har allerede planer om å lansere flere verktøy i kartet. En av disse er at du ikke bare kan se ditt eget tre i kartet, men at du også kan se all informasjonen som andre MyHeritage-brukere har valgt å dele offentlig, i ett og samme tre.

La oss si at bestefaren din kom fra en liten by i Polen. Vår visjon er at du skal få muligheten til å «besøke» byen gjennom kartet, og at du vil kunne se ALLE bildene fra byen som er delt offentlig av ALLE MyHeritages medlemmer. Om bestemoren din emigrerte til USA via Elis Island, og skipet som hun seilte med, gikk fra Hamburg, ønsker vi å vise deg alle pasasjerene og alle dataene fra skipet. Din bestemor vil merkes på kartet i Hamburg (der hun startet resen), på Ellis Island (der hun først kom til USA) og i Brooklyn (der hun slo seg ned), samtidig som du vil kunne se informasjon om alle de andre som foretok den samme reisen som henne.

Vårt mål er å videreutvikle FamilyMap til et verktøy som kan vise millioner og til og med milliarder av data, bilder og hendelser som har blitt delt offentlig av alle MyHeritage-brukere. Det vil være en mulighet for å sortere informasjonen i kartet og å vise nøkkelsteder fra ditt familietre, så vel som alle historiske primærkilder. På den måten vil FamilyMap også  bli et oppdagelses-verktøy for primærdata.

Kos deg med FamilyMap!

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke vises på bloggen

 • Jorunn Austveg


  august 9, 2016

  Interessant…

 • Berit Sørensen


  august 9, 2016

  Interessant

 • Petter Borgen


  august 9, 2016

  Jeg er skuffet! Det var gratis å starte med myheretige, og en oppdatering skulle koste ca 1000 kr. Dette betalte jeg men ikke noe blev gjort! Jeg har forsøkt å sende dere informasjon om dette, med det virker som jeg har mislykkes med dette? Jeg er telling forbannet på grund av dette, men kan dere overbevise meg om at dette tilbudet dere kommer med nå er bra, så prøver jeg og ser!

  • Trine


   august 10, 2016

   Hei Petter,
   Så leit å høre at du ikke har fått tilgangen du har betalt for. Dette skal vi selvsagt finne ut av – og rette opp i – så snart som mulig.
   Du vil bli kontaktet av en av mine kolleger på kundesenteret om dette om kort tid.
   Med vennlig hilsen Trine

 • Asbjørn Ringen


  august 9, 2016

  Interesann det der ,

 • Asbjørn Ringen


  august 9, 2016

  Interesann det det

 • Ronny


  august 10, 2016

  Ideen med dette kartet er flott. Dette er noe jeg har savnet. Men kartgrunnlaget er for dårlig. For oss som har slekt fra svaberg og steder som ikke er byer eller gateadresser må det være mulig å legge inn steder manuelt og plotte disse inn på kartet. Savner også en mulighet for å flytte et punkt ved klikk og dra funksjon.

  • Trine


   august 10, 2016

   tusen takk for hyggelig tilbakemelding fra deg, Ronny.

   Vi bruker standardiserte stedsnavn for å hindre at det oppstår forvirring ved feilstavinger eller gale plasseringer på kartet. Jeg har selv funnet små områder, tettsteder og bygder i Norge i mitt eget FamilyMap. De registrerte stedene er basert på lengde-og breddegrader, og de aller fleste steder skulle være tilgjengelige. Jeg tar likevel med meg kommentarene din videre til utviklerne.

   med vennlig hilsen Trine

 • Geir Arne Næss


  september 8, 2016

  Vennligst slett meg fra e-postliste

  • Trine


   september 12, 2016

   Hei Geir Arne,
   Jeg har nå fjernet e-posten din fra våre utsendelseslister.
   Med vennlig hilsen Trine

 • Karl Andre Skare


  november 15, 2016

  Fint at dette er på plass, men jeg savner en god del stedsnavn. Jeg har mye slekt fra Fitjar og Bømlo i Hordaland, og her mangler en del.

  Et konkret eksempel er Tufteland (også skrevet Tuftaland), som er registrert på Google Maps:
  https://www.google.no/maps/place/Tufteland/@59.9621554,5.312515,17

  Vil dette bli ordnet? Jeg kan gjerne komme med flere eksempler hvis dere ønsker det.

  • Trine


   desember 1, 2016

   Hei Karl Andre,
   Vi benytter internasjonale kartkoder, og jeg anbefaler at du legger til landsnavn i tillegg til selve navnet. Dette skulle hjelpe systemene våre å sette Fitjar, Bømlo og Tufteland på riktig sted på kartet ditt.

   Med vennlig hilsen Trine

 • Ivar Andersen


  november 19, 2016

  «FAMILIEN PÅ KARTET» OG «TUNGA RETT I MUNNEN»

  For så vidt interessant, men når Goa austre, Randaberg havner i India, Nedre Mæle, Årdal i Ryfylke havner i Iran, og Nord-Auli i Vinger havner i Estland, vert det litt komisk. Antar at ein kvar fødestad må tilføras landsnavn om ein skal unngå «globalisering» av slektå.

  • Trine


   desember 1, 2016

   Det er viktig å inkludere land, ja. Det er jo mange steder i verden som heter det samme – og siden vi bruker internasjonale kartkoordinater, er det nødvendig å bruke navnet på landet for at informasjonen skal vises korrekt.

   Lykke til!
   Mvh Trine

 • Jostein Andersen


  januar 21, 2017

  Har mye problemer med «Familymap». Dette er tydelig basert på US standard når det gjeller adresser.

  For eksempel generer «Familymap» et såkalt «County», og i Norge bruker vi ikke «County». Dette ville fungert dersom det var mulig å redigere teksten, for eksempel fra «Bardu County» til bare «Bardu». Dette ville gjøre det mulig å samle stedsnavn i en kommune. For eksempel ville stedsnavnet Bjørnsmo i Bardu kommune blitt til Bjørnsmo, (9360) Bardu, Norge. Da ville det bli mulig å fylle på med flere stednavn i Bardu kommune, for eksempel Lundberg, (9360) Bardu, Norge.

  Slik det er i dag med «Familymap» så generer «Familymap» egne stedsnavn, for eksempel bli til et gatenavn i lista. Når «Familymap» omgjør adressen Bardu Kirke, 9360 Bardu, Norge til «Bardu County, 9360» i Familymap list blir dette temmelig håpløs presentasjon.

  Ser man på hvordan Familymap definerer Bardu Kirke, 9360 Bardu, viser dette at «Familymap» ikke passer norske stedsnavn og adresser.
  Bardu Kirke, 9360 Bardu, Norge fremstilles som: Fylke: Bardu, Distrikt: Troms, Postnr: 9360, Land: Norge. Som man kan lese her er Fylke og Distrikt byttet om.

  Når man setter inn et områdenavn, postnr. sted, Land bør dette være lett å plassere på et kart. Adressen Rennesøy, 4150 Rennesøy, Norge blir en ukjent adresse i Familymap.

  En annen funksjon som savnes er mulighet til å bruke GPS posisjon som lokasjon for å lage et Gårdsnavn, Sted, (Postnr.)Kommune, Land.

  Kort fortalt, så anser jeg «Familymap» ubrukelig og forvirrende slik det fungerer idag.

  • Trine


   januar 23, 2017

   tusen takk for tilbakemelding fra deg, Jostein! Jeg tar dem med meg til utvikler-avdelingen som er ansvarlige for FamilyMap.

   Til informasjon benytter vi ikke postnummer, men såkalte geotags for å bestemme stedene på kartet, og å legge til postnummer vil derfor ikke forbedre et søk.
   Jeg vil understreke en av de nyttigste funksjonene i FamilyMap, nemlig muligheten for å «søke og erstatte» stedsnavn slik at stedene merkes av på riktig sted i kartet ditt. Dette gjør også at du innfører en enhetlig måte å skrive inn stedsnavn på, som igjen fører til at du får bedre kvalitet i forskningen din. Dersom du har stavefeil i et stedsnavn eller har skrevet navnet på en bygd på forskjellige måter i treet ditt, kan du enkelt rette opp i disse direkte fra FamilyMap. Endringene du gjør her vil bli oppdatert automatisk i profilene i slektstreet ditt. Stedsnavn er listet etter geografi, så det er lett å se om du har skrevet et navn feil.

   Med vennlig hilsen Trine