Nå er det er deilig å være danskættet på MyHeritage

Nå er det er deilig å være danskættet på MyHeritage

De danske folketellingene fra 1890, 1901, 1906, 1911, 1916, 1921 og 1925 er nå fullt søkbare på MyHeritage! Hver side av de gamle dokumentene er fotografert og indeksert og tilgjengelig nå! Dette er gjort mulig gjennom et samarbeid med det danske Riksarkivet, og gjør MyHeritage til et et skattkammer for nordmenn med dansk slekt! Og det er jo faktisk de aller fleste av oss!

flagg-dk-no

Datasamlingen inkluderer Danmark, Grønland og Færøyene. Som de norske, inkluderer de danske folketellingene navn, bosted, kjønn, fødselsdato, sivilstand, stilling i familien og yrke. Folketellingene fra 1890, 1901, 1911 och 1921 inkluderer faktisk også religiøs tilhørighet.

I begynnelsen av det 20. århundret var Danmark fremdeles et ungt industriland. Befolkningen kan i hovedsak deles inn i to kategorier: arbeidere og bønder. I styrbyer som København og Århus bodde arbeidere og nedre middelklasse ofte i små leiligheter uten dusj, do eller innlagt vann. De fleste hadde utedo i bakgården, som jo også var normen her hjemme i Norge.

Middelklassen og øvre middelklasse, samt de adelige bodde i en helt annerledes verden, i leiligheter og hus med alle bekvemmeligheter, og ofte hushjelper eller piger til å hjelpe med vaksk, matlaging og barnepass.

På landsbygda, blant jordbuksfamilier, arbeidet hele husholdningene på gården, på jordene eller tok hånd om buskapen. Alt ettersom hvor pengesterke de var, kunne bønder også ha innleid hjelp. Og akkurat som vi kjenner det fra gamledager her hjemme, var barn av bondeslekt fritatt fra skolen for å kunne arbeide på gården. Det betød ofte å stå opp med solen og jobbe til solnedgang, og det var ingen unntak for hverken barn eller kvinner.

Når vi får nye kilder i SuperSearch-arkivene våre, kan vi ikke holde oss fra å lete litt i dem. Det er jo nesten som om julaften har kommet tidlig!  🙂 Vi søkte etter noen Danmarks mest kjente skikkelser,  og nedenfor ser du hva vi fant!

Niels Bohr er et kjent navn for de fleste av oss. Danmarks store atomfysiker bidro til utviklingen  av kvantemekanikken og kjernefysikken, og han fikk Nobelprisen i fysikk i 1922.  Han het faktisk Niels Henrik David Bohr, og bare tre år etter at han fikk Nobelprisen, finner vi han i den danske folketellingen fra København. Nedenfor ser du ham registrert sammen med sin hustru Margrethe og deres fem sønner i Blegdamsvej i København:

niels-henrik-david-bohr

 

Vi er i Nobel-humør for tiden, så vi tok for oss en annen dansk vinner, nemlig Johannes V. Jensen, som ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1944. Han vinner vi langt tidligere i de danske folketellingene fra 1911, da han bdde sammen med familien sin i Jacobys Allé, i København.

Johannes V. Jensen

Vi arbeider stadig med å legge til nye primærkilder på MyHeritage – så følg med for flere nyheter og enda flere kilder i SuperSearch!