Nyhet: Kvalitetssjekk for slektstreet ditt – også på nett!

Nyhet: Kvalitetssjekk for slektstreet ditt – også på nett!

Vi har lansert en helt ny funksjon i nettversjonen av MyHeritage: Kvalitetssjekk!  Dette nye verktøyet finner frem til feil og uoverensstemmelser i slektstreet ditt, slik at du enkelt kan sørge for at informasjonen i treet ditt er korrekt!

Kvalitetssjekken ser på 36 ulike data i treet ditt, fra det helt åpenbare (som for eksempel om en person er registrert som født før sine foreldre, eller om foreldrene var for unge til å få barn), til de mer innfløkte, som for eksempel om en person bar blitt tagget i et bilde, og bildet er datert før personen ble født, eller at to søsken er registrert som født med bare fem måneders skille, som jo er fysisk umulig.

Se alle feil i treet ditt med ett klikk

Noen av dataene kvalitetssjekken vil finne, er faktafeil, som for eksempel feil registrert fødselsdato. Andre vil understreke ting du bør legge merke til før det skaper problemer, som for eksempel om du har registrert et årstall som ’22 i stedet for 1922. Mens andre igjen er advarsler om hva som kan bli sett på som registreringsfeil –  for eksempel om en kvinnes pikenavn tilsynelatende har endt opp som gift navn, eller at et geografisk sted har blitt registrert som en dato. Andre igjen, kan være ting som du bør rette opp i, for eksempel at et stedsnavn er registrert med to ulike stavemåter. Dersom kvalitetssjekken kommer tilbake med ting som ikke trenger å fikses, er det bare å avslå disse. De vil ikke bli rapportert på nytt så lenge du har merket dem som irrelevante.

Vi har lenge hatt et tilsvarende verktøy til kvalitetssjekken i det nedlastbare programmet vårt Family Tree Builder, og dette har vært svært populært. Så nå tar vi steget helt ut og lanserer Kvalitetssjekken til de 37,1 millionene slektstrærne på MyHeritage-nettsidene.

Slektsforskere som bryr seg om at informasjonen de har i treet sitt, som jo vi jo alle burde, vil nok få glede av dette nye verktøyet som gjør det enklere å oppdage feil og lettere å rette dem opp.
Så hva venter du på? Ta kvalitetssjekk av treet ditt!

Her finner du kvalitetssjekken: 

Gå til «slektstre» i toppmenyen på familiesiden din, og nederst i rullegardinmenyen vil du se punktet «Kvalitetssjekk»

Slik bruker du kvalitetssjekken:

Når du kommer til Kvalitetssjekken, scanner den familietreet ditt, og viser deg fremgangen etter hvert som den arbeider med treet. Linjen viser deg hvor lang tid det er igjen før treet ditt er ferdig analysert.

Første gangen du sjekker treet ditt, kan det ta litt tid – avhengig av størrelsen på treet ditt – så det kan være en god idé å la Kvalitetssjekken gå i et separat vindu i nettleseren din, mens du bruker MyHeritage i et annen vindu. For de fleste vil Kvalitetssjekken ta rundt 10 minutter, og vi kan si at resultatene er verdt å vente på!

Resultatene fra Kvalitetssjekken blir lagret, så du trenger ikke å gå gjennom dem alle med én gang. Du kan når som helst gå tilbake til Kvalitetssjekk-siden, slik at du slipper på gjennomføre en ny kvalitetssjekk hver gang. Det gjør at du sparer tid, og at nettsiden laster fortere. Men du kan selvsagt gjennomføre nye sjekker når du vil 🙂

Så snart sjekken er ferdig, vil du få frem en liste med informasjon i treet ditt som kanskje trenger å rettes opp.Vi anbefaler at du går gjennom punktene på listen ett etter ett og retter opp informasjonen, slik at treet ditt blir oppdatert og viser riktig informasjon.  Når du har kommet til bunnen av listen, kan du gjennomføre en ny Kvalitetssjekk – og kommer det ikke opp noen flere nå, er det bare én ting å si: Gratulerer!
Vi anbefaler at du gjentar Kvalitetssjekken med jevne mellomrom – og husk – dersom du har fått et tre fra en slektning eller har importert en GEDCOM-ffil – bør du gjennomføre en Kvalitetssjekk på disse også!

Hvordan går jeg gjennom resultatene? 

Kvalitetssjekken vil vise deg en liste over alle uoverensstemmelsene som den finner i treet ditt . Resultatene vises etter kategori. Øverst på listen vil du se en oversikt over hvor mange uoverensstemmelser som ble funnet totalt. Du vil også se antall uoverensstemmelser per kategori.

Uoverensstemmelser vises i tre ulike kategorier: Direkte feil kommer først. Deretter vises hva vi kaller Advarsler, og helt til slutt ser du Notiser.

Under kategorien Feil, finner du informasjon som helt åpenbart er feil registrert i treet ditt. Disse vises med en rød varseltrekant med et utropstegn i. I denne kategorien finner du de aller viktigste uoverensstemmelsene i treet ditt, og vi anbefaler at du tar tak i disse først. Nedenfor ser du noen eksempler:

Her er en liste over åpenbare feil i et slektstre. I dette eksempelet har barn har blitt registrert som født etter at en eller begge foreldrene er ført inn som avdøde. Se på de registrerte datoene for både foreldre og barn for å rette opp informasjonen.

Den neste kategorien viser Advarsler. Resultatene i denne kategorien viser informasjon som er uvanlig og som kanskje kan være feil. Disse vises med et rundt oransje ikon med et utropstegn inni. Nedenfor ser du noen eksempler på feil som vil vises i denne kategorien:

I eksempelet ovenfor, kan du se at Kvalitetssjekken har funnet noen tilfeller der det er en ganske stor aldersforskjell mellom to ektefeller. Dette kan være helt korrekt, men fordi det er en større forskjell enn hva vi kanskje tenker på vanlig, blir disse satt opp i kategorien Advarsler. Så for å være helt sikker, anbefaler vi at du tar en nærmere titt på disse resultatene for å se om datoene stemmer eller ikke.

En aldersforskjell på 100 år vil definitivt varsle at noe er feil – men som i eksempelet ovenfor, er det jo fullstendig mulig at en ektefelle var 38 år eldre enn den andre. Historisk sett skurrer det litt da det i dette tilfellet er kvinnen som er eldre enn mannen – noe som kan bety at det er ugler i mosen i treet ditt. Men ikke alltid 🙂

Du kan sette dine egne parametere for hvor mange års forskjell du vil at Kvalitetssjekken skal vurdere som «for stor». Dersom det er mange i treet ditt som giftet seg med noen som var 49 år eldre enn dem selv, kan du sette grensen til 50,, slik at du bare får beskjed om faktiske feil. Hvordan setter dine egne parametere for dette, kommer vi tilbake til litt lenger ned i denne bloggposten.

Notiser indikerer at vi Kvalitetssjekken har funnet en potensiell feil, men uoverensstemmelsene som havner i denne kategorien er av mindre art, eller at det sjansen for at informasjonen faktisk er korrekt, er større en i de andre kategoriene. Notiser vises ed et grått firkantsymbol.

Nedenfor ser du noen eksempler på søsken som er registrert med samme fornavn. Denne informasjonen er listet under Notis, da det i visse kulturer er veldig vanlig å gi søsken det samme fornavnet. Mange familier har også hatt en tradisjon med å kalle sønner og døtre opp etter søsken som døde som barn. Men – når mange navn forekommer mange ganger, er det en mulighet for at en person er lagt inn i treet flere ganger – så det er smart å sjekke notisene for å trippelsjekke at du ikke har duplikater i treet ditt.

Hver eneste uoverensstemmelse som oppdages av Kvalitetssjekken vil gi deg følgende informasjon:

• Fotografi av personen det gjelder. Dersom det er en uoverensstemmelse som omhandler 2 søsken eller 2 ektefeller, vil du se bilder av dem begge. Før musepekeren over bildet for å se navnet på personen, slektskap til deg og fødsels- og dødsår.
• En forklaring av uoverensstemmelsen: I beskrivelsen vil du se at personnavn er uthevet. Du kan klikke på disse for å gå direkte til den relevante siden der du kan fikse problemet.
• Tips: en anbefaling om hvordan du kan korrigere feilen, med nyttige lenker
• Kommentar: Noen ganger vil det også være inkludert en kommentar med tilleggsinformasjon.

Slik retter du opp i feil i treet ditt 

Hvert navn i listen (som du ser merket med rødt i eksempelet nedenfor), er også lenke. Trykk på navnet, og og en ny side åpner seg i et nytt vindu. Her kan du redigere informasjonen om denne personen direkte. Du kan også bruke lenkene i tipset som leder deg rett til redigerings siden.

Noen feil kan rettes opp direkte fra Kvalitetsjekken ved å klikke på den grønne fiks-knappen. Som i eksempelet nedenfor, om du får en notis om at din oldemor er registrert som levende i treet ditt, på tross av at hun er 149 år gammel, vil du kunne endre hennes oppføring til å være avdød – med ett klikk på den grønne knappen. Du finner den grønne knappen ved å føre musepekeren over en av de rapporterte feilene i listen, og den grønne knappen vil komme til syne.

Et eksempel på en feil som kan rettes direkte fra Kvalitetssjekken – med ett klikk.

 

Nedenfor ser du et annet eksempel på en feil som du kan fikse uten å gå ut av listen. I dette eksempelet har graden Dr. blitt registrert sammen med fornavnet på George Warren Eastman. Det er jo heller uvanlig som fornavn, så systemet vil foreslå at du flytter informasjonen om at han var en doktor fra fornavn til feltet for titulering, der det hører hjemme. Du vil få et lignende resultatet dersom du har registrert noens tittel som del av etternavnet.

Det kan finnes mange måter å fikse en feil eller uoverensstemmelse, og det krever også egeninnsats fra deg. Dette er ofte tilfellet med feil som er knyttet til flere enn en person i treet ditt. En fell, kan for eksempel indikere at et barns fødselsdato er feil, eller at det er foreldrenes fødselsdatoer som ikke er korrekte. Disse feilene kan ikke fikses med et klikk på en grønn knapp, men krever at du undersøker saken nærmere. Men det er likevel enkelt å komme dit du skal med Kvalitetssjekkeren, Klikk på navnene på personene som du ser i beskrivelsen, så blir du tatt rett til profilene deres i treet ditt – der du kan korrigere feilene manuelt.

Men hva om jeg har flere familietrær?

Kvalitetssjekkeren ser gjennom ett tre om gangen. Dersom du har flere trær, kan du bytte mellom dem ved å klikke øverst i venstre hjørne av skjermen din.

Feilindikasjoner i personprofiler 

Alle personer som Kvalitetssjekken har funnet problemer eller uoverensstemmelser for, vil få et merke på profilkortet sitt. Det betyr at du også kan rette opp feilen fra selve personkortet, uten å måtte gå tilbake til kvalitetssjekken.

Hjelpen er alltid nær

Dersom det er noe du ikke forstår, er det bare å klikke på informasjons-ikonet (den grå rundingen med en i’ inni)  ved siden av tittelen, og du vil få en mer detaljert forklaring av problemet eller feilen.

Du kan overse resultatene der du er sikker på at informasjonen du har lagret er korrekt. Dette gjør du ved å føre musepekeren din over resultatet,, og en liten ‘X’ vil dukke opp i høyre hjørne av boksen. Klikk på ‘X’en for å ignorere varselet. Dersom du har ignorert et resultat fra Kvalitetssjekken, vil det ikke bli rapportert på nytt.

Dersom det er en hel kategori som ikke er relevant for deg, kan du fjerne denne fullstendig ved å klikke på ‘X’en på samme linje som kategoritittelen. Dersom du ønsker å få disse resultatene tilbake igjen, kan du re-aktivere dem fra dine innstillinger.

I høyre hjørne av siden, vil du se flere valg.

Knappen helt til venstre, som ser ut som en pil, betyr rekalkuler. Klikk på denne for å foreta en ny Kvalitetssjekk. Dette er nyttig å gjøre når du har gjort endringer for å fikse uoverensstemmelsene i treet ditt. Kvalitetssjekken vil også kunne startes på nytt fra toppen av siden dersom vi merker at du har gjort mange endringer siden sist du gjennomførte en Kvalitetssjekk.

Klikk på skriver-symbolet for å skrive ut hele listen din med uoverensstemmelser.

Klikk på tannhjul-ikonet for å gå inn i innstillingene for Kvalitetssjekken. Her kan du fjerne visse parametere fra rapporten din, eller gjøre dem tilgjengelige igjen.
Du kan også sette parametere for når noe skal merkes som en uoverensstemmelse. Du kan for eksempel sette inn dine egne parametere for når en person i slektstreet ditt har levd svært lenge og kanskje derfor er feilregistrert . Standardsettingen på MyHeritage er allerede satt til 110 år, men dette kan du endre her.

Consistency Checker Settings (Click to zoom)

Klikk på tilbakestill standardinnstillinger  for å gå tilbake til originalinnstillingene.

Koster det noe? 

Kvalitetssjekken for online-trær er en betalt tjeneste. Den er inkludert i PremuimPlus og Komplett-abonnementer på MyHeritage. Dersom d ikke har et slikt abonnement, vil du få én uoverensstemmelse fra hver av de 36 kategoriene gratis, som vi håper og tror du vil få mye nyttig ut av.  Du vil få tilgang til flere resultater dersom du kjøper et abonnement.

Vi jobber fortsatt 

Kvalitetssjekken er under stadig utvikling. Den neste fasen for oss er å sørge for at du skal få oppdateringer med  én gang du legger til informasjon i treet ditt. Så snart vi kommer i mål med dette, vil kvalitetsjekkeren sette i gang så hver gang du legger til eller endrer informasjon som ikke stemmer overens med andre detaljer i treet ditt., slik at den stopper deg før du eventuelt gjør en feil som kan få store konsekvenser i treet ditt.

Vi planlegger en rekke andre oppgraderinger av Kvalitetssjekken fremover, som muligheten til å filtrere treff etter navn. Følg med er på bloggen, så blir du blant de første til å vite om det 🙂

Konklusjon:

Spør nesten hver eneste slektsforsker du kjenner, og du vil nok høre at slektstrær på nettet (bortsett fra sine enge trær, selvsagt :-)) , er fulle av feil og mangler.. Om dette er sant eller ikke, kan vi nok være enige i en ting: Vi skal ikke trenge å akseptere feil og mangler. Vi må arbeide for å fikse dem der vi kan – og vi må fokusere på å lage de mest pålitelige og korrekte slektstrærne som vi kan. Mange feil kan unngås ved å holde tunga rett i munnen og å følge råd fra erfarne slektsforskere –  Husk å aldri ta noe for god fisk før det motsatte er bevist, og husk alltid å sjekke med andre kilder om du ikke er 100% sikker.
Vi anbefaler derfor alle å bruke Kvalitetssjekken så ofte som mulig.

Kvalitetssjekken er et viktig verktøy for alle slektsforskere – uansett nivå. Det er et nytt steg i retning av vårt mål: Å lage teknologi som gjør slektsforskningen bedre.

Vi håper du liker den 🙂

Med vennlig hilsen fra alle oss hos MyHeritage

Kommentarer

E-postadressen holdes privat og vises ikke.

 • Halvdan Egil Haug

  mars 13, 2017

  Når jeg printer ut fra slektstreet, står det at navn,sted og dato for fødsel og dødkommer med, men sted kommer ikke frem, bare navn og dato. Hva gjør jeg feil, tro?

  • Trine

   mars 15, 2017

   Hei Halvdan!
   Har du forsøkt å endre dette i innstillingene for oppsettet av familietreet ditt? Du finner mer informasjon om dette i denne bloggposten om :

   Skulle du sitte fast, er det bare å sende en e-post til

   Med vennlig hilsen Trine

 • LeifGjerdsbakk

  mars 13, 2017

  Dette skal prøves. Smart!

 • Audun Rosenvinge

  mars 13, 2017

  Hva hvis det er feil i andres trær? Jeg har f . eks. flere ganger sett at min mors pikenavn er stavet feil.

  • Trine

   mars 15, 2017

   Da anbefaler jeg at du tar kontakt med eieren av treet, Audun. Og siden dere begge har din mor i sitt tre, er det jo store muligheter for at dere er i slekt – kanskje du oppdager et nytt familiebånd samtidig?

   Mvh Trine

 • Steinar Thoresen

  mars 14, 2017

  Ingen

  • Trine

   mars 15, 2017

   Ingen merknader i kvalitetssjekken! Da kan du være stolt over å ha gjort svært grundig arbeid, Steinar!
   Som de sier på engelsk: Keep up the good work! 🙂

 • Dorthe Ragna Kirkerud Ender

  mars 14, 2017

  Haaland slekt

 • Svend Åge Karlsen

  mars 14, 2017

  Vil gjærne vite historie om far og mor,jeg er såkalt tyskerunge,PS er stolt av dette,takker min mor og far som har gitt meg et fantastistk liv!!! Hilsen Svend Åge Karlsen (fars navn er Buchholz)

  • Trine

   mars 15, 2017

   For en spennende slektshistorie du har å utforske, Svend Åge! Jeg håper du finner ut noe på om slekta di!

   Med vennlig hilsen Trine

 • Per Ole Eilertsen

  mars 15, 2017

  Kan ikke finne alternativet for «Kvalitetssjekk» på mitt oppsett – hva er det jeg gjør galt? Trengs det oppgradering ?

  • Trine

   mars 20, 2017

   Hei Per Ole!
   Du finner Kvalitetssjekken helt nederst i rullegardinmenyen under «Slektstre» på familiesiden din på MyHeritage.no.
   Det kreves ingen oppgradering for å få tilgang til denne.

   Bruker du FTB, husk at du fremdeles finner kvalitetssjekken i Family Tree Builder der den alltid har vært – men under navnet Treintegitetssjekker.

   Med vennlig hilsen
   Trine

 • Gerd Edel Jargren

  mars 16, 2017

  Hva gjør jeg når jeg får beskjed at et barn er eldre enn sine foreldre, og det ikke er mulig å finne opplysninger med andre fødselsdata?
  Skal jeg koble personen fra foreldre?

  • Trine

   mars 20, 2017

   Hei Gerd,
   Dersom dette er tilfellet, er det nok smart å fjerne båndene mellom foreldre og barn. Dersom det faktisk stemmer at barnet er født før sine foreldre, er jo dette et tegn på at det er noe som ikke stemmer som det skal.

   Kanskje du kan få hjelp av noen i til å finne andre kilder til fødselsdato?

 • Gerd Edel Jargren

  mars 22, 2017

  Mitt slektstre har 4646 personer. Nå har jeg kjørt testen fullt ut, og det ble oppdaget 1439 eksistensproblemer!! Dette er stort sett problemer arvet fra andre trær.
  Jeg har også selvsagt gjort noen feil, men dette blir jo omtrent umulig å rette opp i. Har prøvd meg på noen, og har klart å finne feilene, men jeg har brukt dagevis bare på en side, og jeg har skrevet ut 99 sider med feil!
  Dette er så ille at jeg har mest lyst å slutte med slektsgransking. Nå er det rett og slett ikke morro lenger.
  Når det er sagt, har jeg pga av dette oppdaget noe som kan forklare at det kan bli så mange feil.
  Når jeg går igjennom de forskjellige personene før jeg skal godkjenne et treff, hender det jeg oppdager samme personen to ganger, eller feks. jeg ser et fødselsår gjerne ett eller to-hundre år i forskjell, klikker jeg på x over denne personen. Etter godkjent treff står der «Lagre til treet» i grønt felt. Nå har jeg gått inn i treet hver gang jeg har gjort dette, noe jeg ikke gjorde tidligere. Da finner jeg likevel de jeg har x-et vekk, eller jeg ikke har lagt til en ny person, fordi jeg ser det må være feil. De er også lagt til. Hvordan skal jeg unngå dette?

  • Trine

   mars 29, 2017

   Hei Gerd Edel, og takk for tilbakemeldinger og innspill fra deg. Om man har et stort tre, kan vi godt forstå at det kan virke overveldende etter å ha tatt kvalitetssjekken for første gang. Vi anbefaler derfor, som vi også nevner i bloggen ovenfor, at du tar tiden til hjelp og tar en og en om gangen.
   Når det kommer til matchene som du nevner, har jeg bedt en kollega på kundesenteret å ta kontakt med deg, slik at dere kan gå gjennom dette sammen. Du vil høre fra dem så snart som mulig.

   med vennlig hilsen Trine/MyHeritage

 • Einar Sand

  april 23, 2017

  Dette var høyst irriterende. Jeg finner masse feil, men det er bort i mot umulig å få gjort noe med dem. Selv om jeg begynner på toppen av en slekt og prøver å slette der det er opplagte feil, får jeg ikke gjort det. Jeg vet jeg har flere personer både dobbelt og trippelt. Det kommer av en feil jeg gjorde da jeg startet slektstreet og ikke visste så mye. Jeg svarte «vet ikke» på spørsmål om det var samme person, men oppdaget etterpå at My Heritage la da til som to personer i stede for som forventet ikke å gjøre noe. Dermed har jeg to slektsledd ut fra denne personen i stede for en. Med mindre det finnes en mulighet for å gå igjennom og koble personer med likt navn og lik fødselsdato/dødsdato, tror jeg at jeg gir opp hele prosjektet. Å få et riktig tre er faktisk viktigere enn noen feilaktige datoer.

  • Trine

   april 25, 2017

   Hei Einar,
   jeg kan forstå at det kan være overveldende, spesielt første gangen du tar kvalitetssekken. men, som du selv sier, er jo målet – å få et riktig tre – det viktigste.
   Når du ser på oversikten over anbefalte endringer, kan du klikke på knappen ved siden av resultatet for å foreta en hurtig-endring – slik at du kan rette opp i uoverenstemmelser raskt.

   Husk også at det er smart å ta tiden til hjelp når det kommer til å gjennomgå resultatene. Som vi også skriver i bloggposten ovenfor – ta for deg én uoverenstemmelse av gangen. Mange uoverenstemmelser i slektstrær har sitt utgangspunkt i hastverk – så ta tiden din, og husk å kose deg med slektsforskningen din 🙂

   med vennlig hilsen Trine