Sporløs: Eksklusivt intervju med Geir Fredriksen

Sporløs: Eksklusivt intervju med Geir Fredriksen

Programleder Geir Fredriksen har loset publikum gjennom 6 sesonger av Sporløs og vi har tatt en prat med han for å bli litt bedre kjent med ham. Har du lyst til å forske på slekt? Prøv MyHeritage uten kostnader i 14 dager her.

MyHeritage Norge: Ut i fra hvilke kriterier velges deltagerne på Sporløs?

Geir Fredriksen: Alle søkere er forskjellige og har forskjellige bakgrunner og historier så det lar seg ikke gjøre å ha et sett med kriterier som vurderer alle under ett. Det viktigste er at vi ivaretar og følger opp søkeren slik at vedkommende får utbytte av sin geografiske og indre reise. Hva disse reisene innebærer vil alltid være forskjellig fra person til person. Det er aldri opp til oss å bestemme om den enes reise er mer interessant enn en annens. Dette er snakk om dype behov i modige mennesker og vi er heldige som får lov å være med på de indre og ytre reisene. Vi er heldige som får lov til å være til hjelp. Vi vurderer altså alle saker individuelt, men vi forsøker å ta saker fra hele verden slik at vi får oppleve et bredt spekter.

MyHeritage Norge: Har du noen råd til adopterte som vurderer å søke etter biologiske familiemedlemmer? Hvordan vet man eventuelt om man er klar for en slik reise?

Geir Fredriksen: En bør være 100% innstilt på å oppleve noe som er livsendrende. Vi kan gjøre store oppdagelser, har betydning for den personen de trodde at de var. Det er også nyttig for å være forberedt på at ikke alt av det nye vi finner ut når vi graver i fortiden er gleder.

MyHeritage Norge: Hvordan kommer man i gang?

Geir Fredriksen: En god metode kan være å tenke igjennom hva en håper mest på, hva en er mest redd for og så vurdere om det er noe en har lyst til å dele med andre.

MyHeritage Norge: Har du et favoritt-øyeblikk eller kanskje et spesielt vanskelig øyeblikk fra sjette sesong?

Alle som er med på turen blir berørt av det som skjer

G.F.: Jeg har problemer med å sette noen øyeblikk fremfor andre. De inderlig gode øyeblikkene er så rørende hver gang vi er heldige nok til å oppleve dem. Men de gangene er det jo noe godt og noe gledelig som skjer. Det er rørende å komme så tett på hjerter som virkelig har godt av å føres sammen. Jeg blir ekstra berørt av det tunge vi finner ut. I søkene våre er det triste funn vi gjør også; som da vi fikk vite at Kims far i Korea hadde gått bort. Etter en slik avsløring blir den hjertevarme gjenforeningen med moren ekstra rørende. Det er fordi alle som er på Sporløs-turer kommer så nære hverandre at vi blir så glade når noe godt skjer. Jeg håper at den gleden og de rørende øyeblikkene når fram til alle som ser på også.

MyHeritage Norge: Hva gjør MyHeritage til en naturlig samarbeidspartner for dette programmet?

Geir Fredriksen: Vi støtter oss på de stadig voksende arkivene fra hele verden. Familietrær setter slekt i kontakt med hverandre og kan hjelpe Sporløs-søkeren med å finne flere familiemedlemmer. DNA-test og etnisitet er også noe vi har stor glede av i arbeidet vårt.

MyHeritage Norge: Har du selv tatt MyHeritage DNA? Hvordan var i så fall din DNA-opplevelse?

Geir Fredriksen: Vedrørende mitt DNA så kan jeg vel si at jeg ble overrasket over hvor nordisk jeg var. Jeg har alltid hatt et bilde av at slekten langt tilbake hadde innspill av noe Syd-europeisk, men det viser seg å være feil.

MyHeritage Norge: Har du eksempler hvor DNA-testing har vist seg å være ekstra nyttig på et slik prosjekt?

Geir Fredriksen: Jeg kan ikke nevne navn her, men det har vært tilfeller hvor søkeren ikke har visst nok om sine nærmeste til å være sikker på sin egen etnisitet. DNA-testen og registreringen i slektstreet ble derfor store åpenbaringer og svært nyttige verktøy i jobben vår.

Det er ikke bare teknologi som gir resultater

MyHeritage Norge: Har du hatt noen aha-øyeblikk under arbeidet med Sporløs?

Geir Fredriksen: Selv om vi lever i en verden der teknologi strekker seg bredt og kommunikasjon virker lettvint, har jeg erfart at alt det moderne ofte kommer til kort. Det er svært ofte at de udødelige gamle metodene som å banke på dører og fotfølge spor til ukjente avkroker er de eneste som gir resultat. Det er alltid gøy når en helt tilfeldig person vi treffer på gata plutselig kan hjelpe oss videre.

MyHeritage Norge: Hvem er med deg på tur? Slitsomt?

Geir Fredriksen: Vi reiser med så lite crew som mulig. Det er viktig at vi opererer smidig og kan gli inn i miljøer som vi måtte havne i underveis. Av og til ferdes vi på steder utenfor allfarvei i regioner som ingen hadde regnet med å besøke. Da er det viktig å være ydmyke, respektfulle, interessert i alt vi opplever og årvåkne. Det viktigste er dog at vi er en dedikert minigjeng på en håndfull folk som har stor kjærlighet til det vi driver med og som vil gjøre alt vi kan for den personen vi er der for. Jeg kan ikke si at det er slitsomt siden det er et privilegium å få være med på Sporløs. Vi jobber mye, står på alt vi makter og møter ofte mektige utfordringer, men det er aldri et slit selvom vi blir slitne også.

Alle som har et hjerte

MyHeritage Norge: Hvem lager du fjernsyn for?

Geir Fredriksen: En av grunnene til at jeg gjør dette er at jeg tror på historiefortelling. Jeg tror det alltid er verdifullt å følge en historie som ikke er ens egen. Gode historier har den egenskapen at de kan nå alle slags mennesker. Og Sporløs-historier er  virkelig gode historier fortalt på en måte som kan treffe alle som har et hjerte. Det er en menneskelig ting å søke etter det viktigste i livet. De færreste av oss får muligheten til å gjøre annet enn å drømme ordet – her blir vi med noen som faktisk gjør det.

MyHeritage Norge: Hvorfor bør vi sette oss foran TV-skjermen kl 20:00 hver onsdag i seks uker, fra og med 4. september?

Geir Fredriksen: Disse er noen av de mest personlige og spennende historiene fra virkeligheten jeg kan tenke meg. Deltakerene er vanlige mennesker som lar oss få lov til å dele noen av de største øyeblikkene i livet sitt. Jeg tror at å oppleve disse reisene som seer setter oss i kontakt med de  største øyeblikkene i våre egne liv. Det er historier som jeg tror vil gjøre en forskjell for mange. Jeg er overbevist om at de indre og ytre reisene som vi får være med på i Sporløs er noen av de mest gripende og rørende vi kan se på en skjerm. Vi glemmer at vi er seere.

Hilsen,
Geir

Vil du forske på slekten din? Prøv MyHeritage i 14 dager uten kostnader her.