Fotominner fra frigjøringsdagen 8. mai 1945

Fotominner fra frigjøringsdagen 8. mai 1945

8. mai 1945 markerte slutten på en av de mørkeste periodene i moderne historie. Tyskland overga seg og Europa kom ut av naziregimets skygge. Hitlers tid var over, Tyskland hadde kollapset, og de allierte hadde seiret. Den euforien og lettelsen folket i Europa og Nord-Amerika følte var enorm, den strømmet ut i gatene. Folk samlet seg over alt for å feire friheten.

I dag, i 2021, kan de som bor i land med velfungerende vaksineprogram kjenne på hvilken lettelse man kan føle etter å ha kommet seg gjennom en omfattende global krise. Men, vi kan bare forestille oss hvordan det føltes da den andre verdenskrig var over. Selv folk som ikke var vitne til grusomhetene tyskerne, tilbrakte 6 år i frykt for sine kjære, og angst for verdens skjebne. Livet etter krigen ville aldri kunne bli det samme.

Disse bildene av jublende feststemte mennesker gir oss et helt spesielt glimt inn i den elektriske atmosfæren. Tenk hvilken glede som fylte folk den dagen. Vi har alle sett offisielle bilder fra feiringen, vi har funnet noen bilder som viser hvordan enkeltindivider feiret med venner og familie. MyHeritage sitt research-team fant noen fantastiske bilder fra frigjøringsdagen på MyHeritage, og tok deretter kontakt eierene for å høre om de ville fortelle sine historier. Vi har også fargelagt og forbedret dem også ved hjelp av MyHeritage foto verktøy.

Her er det vi fant.

Roma Helfand fra Toronto i Canada

Kvinnen øverst er Roma Helfand, født Rosenzweig. Hun ble født i Warszawa i Polen i 1926, og emigrerte til Toronto i Canada med sin nærmeste familie i 1938. Hun unnslapp så vidt den forferdelige skjebnen til de som ble igjen, og som omkom i Warszawa-gettoen.

Dette bildet ble tatt i Toronto sentrum foran rådhuset 8. mai 1945. Roma feirer slutten på krigen sammen med vennene sine, og de holder opp en avis med overskriften «Ubetinget overgivelse.”

Familien Clarke fra Holly Road i Ellesemere Port fra Cheshire i England

Dette bildet er fra en fest som ble organisert av innbyggerne i Holly Road i Ellesmere Port for å feire slutten av krigen, 8. mai 1945. De fleste på bildet er kvinner og barn, siden mange av mennene fortsatt var i frontlinjen. «Mennene var fremdeles langt hjemmefra, og de fleste i byen i 1945 var konene og barna deres,» Sier MyHeritage sier bruker Derek Clarke. Det er hans bestefar og stemor som står midt på bildet. «Bestefaren min kjempet i den første verdenskrig, med i den andre verdenskrig var han for gammel, men han jobbet for et selskap som produserte olje.”

June Amy Richards i Perry Barr fra Birmingham i England

Dette bildet viser en annen nabolagsfest i England på Dewsbury Grove i Perry Barr i Birmingham. Akkurat som på forrige bilde er de fleste kvinnene og barn. June Amy Richards, 92, husker denne festen godt. Hun var der med foreldrene sine. Han husker spesielt at til tross for den stramme mat rasjoneringen mot slutten av krigen, så alle ut til å ha en mengder av mat å bringe til festen!

June husker at hennes far installerte et «Anderson shelter» i metall bak huset deres da krigen begynte, og dekket jord over, og brukte området til å dyrke grønnsaker. Hun husker at hun måtte stå opp og løpe dit da flyalarmen gikk lød, det var kaldt og fuktig. Der ut måtte de vente og prøve å få seg litt søvn, til det var trygt. Hun husker at hun følte seg mer kald enn redd, og at hun kjedet seg.

Marilyn Byford i Chelmsford fra Essex i England

Babyen ut i høyre kant av bildet er MyHeritage bruker Marilyn Byford, hun er nå 77 og er fra Storbritannia. Hun sitter på armen til sin mor, Grace Reeve (født Pilgrim).

Bildet ble tatt under en fest i Cramphorn Road i Chelmsford i Essex. Marilyns besteforeldre flyttet dit fra Suffolk sammen med barna sine i ca 1912, og de reiste dit med hest og vogn.

“Da moren min døde i 2013, fant jeg dette bildet og beholdt det, sier Marilyn. «Dessverre ble Cramphorn Road, stedet der bildet ble tatt i 1945, revet på 60-tallet og nå ligger det et nytt hus der.”

“Min mor husket krigen godt,» sier Marilyn, «og hun pleide å fortelle meg hvor heldig hun var som overlevde. En gang var hun i en fabrikk som ble bombet, sirenen gikk av, og folk løp til høyre og venstre. Hun husket at det var en gentleman som sa til henne: ‘Bli med meg, kjære, jeg er alltid heldig.’ Hun gjorde som han sa og overlevde, mens de fleste av dem som løp den andre veien døde.”

Sarah Shai i Helwan i Egypt

Dette bildet ble tatt i den britiske flyvåpenbasen i Helwan i Egypt, 8. mai 1945. I midten av bildet ser vi Sarah Shai (født Berferman). Hun er bestemor til Tzahi Friedman som er en 49 år gammel MyHeritage-bruker fra Israel.

“Min bestemor og bestefar, Sarah og Avraham som begge nå er døde, ble født i Tel Aviv, Israel,» sier Tzahi. “Begge meldte seg frivillig til den britiske hæren under andre verdenskrig. Den «hebraiske bosetningen» ble bedt om å hjelpe til i krigen mot nazistene. Under sin tjeneste meldte bestemor seg frivillig til å tjenestegjøre i Women’s Auxiliary Air Force. (WAAF). Det er også interessant å merke seg at min bestemor vervet seg i den britiske hæren. Faren hennes (Isaac Berfman), tjenestegjorde også i de britiske rekkene, men ble fanget av nazistene. På bildet er bestemoren min sammen med vennene sine iført en gresk tunika. Den dag i dag er jeg ikke sikker på hvorfor de bestemte seg for å ta på akkurat det, men jeg tror at det var en vits som var forbundet med seieren over nazistene.»

Betty Schroder fra Glasgow i Scotland

I Glasgow begynte folk å samles tidlig om morgenen. Folk samlet seg på George Square, hvor det gikk en parade i løpet av dagen. Feiringen fortsatte, ikke bare til sent på natten, men i 3 hele dager. Fabrikkene stengte og alle fikk fri i 2 dager.

Den vakre kvinnen som vinker fra venstre bilskjerm er Betty Schroder. Hun er mor til Stan Schroder, som bor i Perth i Australia. Det må ha vært en fantastisk dag. 

Tusen takk til alle som delte sine fotohistorier fra 8. mai 1945 med oss! Hvis du har historiske bilder av dine forfedre, kan du laste dem opp til MyHeritage og bruke Fotoforbedrer and MyHeritage In Color™ for å gi dem liv.