Hva er fårikål?
Fårikål består av ferskt kjøtt av sau eller lam, hodekål og hele sorte pepperkorn. Ingrediensene dampes sammen i en gryte i minst 2,5 timer, noe som gir en fyldig og smakfull rett med en herlig, mør konsistens.
Det finnes i dag mange variasjoner av fårikål-oppskrifter, tilpasset både lokale og personlige preferanser. Noen bruker hvetemel for å jevne ut kraften, mens andre tilfører hvitløk for ekstra smak. Det er også de som mener at fårikål bør lages i sin mest tradisjonelle form, med kun får og kål. Mange mener at fårikål smaker enda bedre dagen etter, så om du lager en stor gryte, har du enkel og smakfull middag til dagen etter.
Tilbehør
Fårikål trenger ikke mye tilbehør; gode poteter og flatbrød er alt som skal til for å komplettere retten. Mange velger også å servere syltede grønnsaker eller kålrotstappe ved siden av for å tilføre litt ekstra smak. Det som gjør fårikål så spesielt er ikke bare smaken, men også enkelheten.
Fårikålen sin opprinnelse
Den eldste kjente oppskriften på fårikål finnes i Fuldstændig Norsk Kogebog av Karen Dorothea Bang fra 1835, hvor gås er byttet ut med fårekjøtt, og oppskriften ligner på dagens fårikål. I dag er det imidlertid vanlig å bruke det mildere lammekjøttet i stedet for fårekjøtt.
Fårikål er tradisjonelt knyttet til slaktetiden om høsten, ettersom retten ble laget med ferskt kjøtt. I Norge fødes lam om våren og slaktes om høsten etter å ha beitet på utmarkene. Retten har vært en del av det norske kjøkkenet siden 1800-tallet, og tidlig på 1970-tallet ble fårikål kåret til Norges nasjonalrett. I 1998 fikk den elskede retten også sin egen festdag!
Slik feirer vi dagen
Hvert år, den siste torsdagen i september, feirer vi Fårikålens dag – en dag dedikert til å hylle vår nasjonalrett. En rykende varm gryte med fårikål er ideell for å varme opp en høstkveld og gir en perfekt anledning til å samle familie og venner. Mange setter pris på å nyte et glass øl eller en dram sammen med fårikålen. Fårikålens dag feirer norsk kultur og tradisjon, og gir folk en mulighet til å uttrykke stolthet over en rett som har vært en del av norsk mattradisjon i mange år.
Hvordan skal du feire Fårikålens dag? Lager du fårikål hjemme eller har du noen spesielle planer?