Erikoussas hemmelighet

Kommentarer

Erikoussa er en liten gresk øy som ikke mange har hørt om. Men den rommer på en fantastisk historie om heltemot – der hele lokalbefolkningen stod sammen for å skjule en jødisk skredder og familien hans fra nazistene under krigen.

Da nazistene invaderte Korfu, ble de fleste av de jødiske innbyggerne sendt til Auschwitz. Men en skredder ved navn Savvas greide å rømme til naboøya Erikoussa sammen med de tre døtrene sine og en annen jente som het Rosa.

Den idylliske havnen på Erikoussa gir ingen hint om den heltemodige historien som øyas innbyggere gjemmer på. Foto: Ylvo / nl.wikipedia

Savvas hadde arbeidet som skredder for de fleste innbyggerne på den lille øya, og han kjente de fleste som bode der. De tok imot ham som familie, og på tross av farene, skulte de ham og jentene helt frem til nazistene forlot øya.

Forfatteren Yvette Manessis Corporon, har skrevet om den lille greske øya I boken sin «Når sypressene hvisker«, som er inspirert av Yvettes bestemors minner fra tiden hun bodde der. En av disse historiene var den om skredderen som levde i skjul på øya under krigen.

Når sypressene hvisker er inspirert av historiene forfatteren hørte fra sin bestemor - inkludert historien om Savvas. Klikk på bildet for å lese mer om boka, og lese et utsnitt fra den.

Yvette hadde hørt historien om hvordan Savvas rømte til Erikoussa da nazistene kom, og om hvordan bestemoren hennes ble venner med de fire jentene. Men hun visste ikke mer. Historien var uten en avslutning, og Yvette kontaktet MyHeritage for hjelp med å nøste opp i historien.

Savvas Israel lå i skjul sammen med familien sin på den greske øya Erikoussa. Øyboerne risikerte livet for å skjule dem fra nazistene.

Gilad Japhet, grunnlegger og daglig leder for MyHeritage, tok utfordingen. Oppgaven var ikke lett. Det eneste som var kjent om familien var fornavnene: Savvas, hans tre døtre Spera, Julia og Nina, og Rosa, som ikke så ut til å  være i slekt med de andre. Gilad startet søken etter Nina i historiske dokumenter, og fant en Nina som emigrerte til Israel fra Hellas etter krigen. I dokumentene han fant, stod «Savvas» registrert som far, og «Shosana» som mor. Kunne dette være den same Nina?

Det neste steget var å finne Spera. Om hun, som Nina, hadde emigrert til Israel, er det en mulighet for at hun hadde endret navnet sitt. Gilad gikk ut fra at det greske navnet hennes kom fra Esperanza , som betyr «håp». Han begynte derfor å lette etter den hebraiske stavemåten, Tikva.

Han lette etter alle kvinner ved navn Tikva som kom til Israel fra Hellas etter Holocaust, og fant en Tikva Levi med samme registrerte gateadresse som Nina. Da han i tillegg fant et dokument som viste at Tikvas far het Savvas, begynte puslespillbitene å falle på plass.

Gilad fanta Tikvas barnebarn i USA, som bekreftet detaljene i historien og også gav ham informasjon om Rosas gjenlevende familie i Israel;  Avraham og Peretz Hassid.
Hassid-brødrene hadde ikke fått lov til å snake med sin mor om krigen. Morens bakgrunn var ikke noe man snakket om, så det å finne ut at en hel øys befolkning hadde risikert livet for at hun skulle overleve under krigen, var en følelsesladet oppdagelse for dem begge.

Vi er veldig glade for å ha spilt en rolle i å avdekke denne fantastiske historien, og v i planlegger nå en gjenforening mellom Savvas’ etterkommere og familiene til dem som skjulte ham og jentene under krigen.

Vi gleder oss til å fortelle mer senere!

OPPDATERING: Og dét er vi nå veldig stolte av at vi kan gjøre! Sommeren 2015 lykkes vi å arrangere en gjenforening mellom Savvas etterkommere og slektningene til dem som holdt ham skjult under krigen. Se flere bilder og les mer om gjenforeningen her!

Det ble et følelsesladd møte da Savvas' etterkommere kom tilbake til øya. Klikk på bildet for å lese mer om gjenforeningen.

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke vises på bloggen