12 tips til gode familiebilder!

Familiebilder, både gamle og nye, er en skatt. Om det er et bryllup, familiegjenforeninger, båtturer, piknik i parken eller tullebilder: Bildene du tar i dag kan bli morgendagens og neste generasjons uerstattelige skatter.

Sommeren er høysesong for familietreff og slektssamlinger. Arrangementer som dette er en fantastisk mulighet for å oppdatere familiealbumet og å legge til bilder i slektstreet ditt.

Å ta gode bilder er en kunst. Men du trenger ikke å være en proff fotograf for å ta gode bilder! Følg de 12 tipsene nedenfor for å få det beste ut av familiebildene dine!

Du trenger ikke å være en proff fotograf for å ta gode bilder! Følg tipsene nedenfor for å få det beste ut av familiebildene dine! Foto: Nicolás García_CC-BT_SA-2.5

Du trenger ikke å være en proff fotograf for å ta gode bilder! Følg tipsene nedenfor for å få det beste ut av familiebildene dine! Foto: Nicolás García_CC-BT_SA-2.5

Nå som teknologien er blitt så mye bedre, er det mange som har et kamera i telefonen. Gode digitale speilreflekskameraer har også blitt veldig mye rimeligere, og mange knipser så snart muligheten byr seg. men å ta mange bilder er ikke alltid det samme som å ta gode bilder. Her kommer noen tips fra våre fotografer:

  1. Hold kameraet stødig
  2. Tenk på bakgrunnen
  3. Flytt deg
  4. Arranger store grupper etter høyde
  5. Samle personene med hodene sammen
  6. Husk på lyset
  7. 123 smiiil!
  8. Stå pent – eller ikke?
  9. Ha det gøy – og la barn være barn
  10. Bøy og tøy
  11. slapp av og ikke vær redd for å være sprø
  12. last opp, del og dokumenter!

La oss se nærmere på disse  punktene:

1 Hold kameraet stødig

Et kamerastativ er et god hjelpemiddel om du skal ta bilder av mange mennesker på én gang. Først og fremst gjør det at kameraet er stabilt, og du ikke trenger å være redd for at bildene blir ute av fokus. Men aller viktigst: det gjør at du ikke trenger å se gjennom kameraet så snart du har stilt det inn – noe som gjør at du kan være fokusert på personene du skal ta bilde av.

 Tidligere var det enda viktigere enn nå å holde kameraet stødig. Dette da eksponeringen tok veldig lang tid, og enhver bevegelse gjorde bildet uklart. På dette bildet har til og med personen som skal fotograferes en egen innretning som skal holde hodet stille under fotograferingen.  -Godt vi slipper det i dag!  Foto: Wheeler, Berlin, Wis. LC-USZ62-19393

Tidligere var det enda viktigere enn nå å holde kameraet stødig. Dette da eksponeringen tok veldig lang tid, og enhver bevegelse gjorde bildet uklart. På dette bildet har til og med personen som skal fotograferes en egen innretning som skal holde hodet stille under fotograferingen. -Godt vi slipper det i dag! Foto: Wheeler, Berlin, Wis. LC-USZ62-19393

Har du ikke et stativ, vær kreativ. Bruk en gjerdestolpe, et bord eller noe annet. Har du ingenting for hånden – sørg for at du holder kameraet i begge hender for å få mest mulig stabilitet.

2.Tenk på bakgrunnen
Prøv å få en rolig bakgrunn bak personene du skal ta bilde av, slik at fokuset er på familien, og ikke på rotet på kjøkkenbordet i bakgrunnen – med mindre du ønsker å vise frem restene av middagen! 🙂 Og sørg for at det er nok plass til at alle blir med på bildet!

3  Flytt deg!
Digitale kamera gjør at vi kan ta mange flere bilder. Men 300 bilder tatt fra same sted, er ikke like spennende. Flytt på deg, gå nærmere, ta noen steg til siden eller finn deg et helt nytt ståsted. Det kan være at blinkskuddet sitter der – og at bildet blir enda bedre fra en annen vinkel.

4. arranger store grupper etter høyde
Det virker opplagt, men dersom du tar et større gruppebilde, sørg for at de høyeste familiemedlemmene er bakerst og de som er kortere er i fronten.  🙂

5. Samle personer med hodene sammen
Om du skal ta bilde av en mindre gruppe, er det et godt tips å sette personene slik at hodene deres danner trappetrinn, en trekant eller en annen form. Det danner et fint midtpunkt i bildet som alle får ta del i.

Det virker opplagt, men sørg for at de høyeste står bakerst i bildet - og få dem til å stå tett sammen! Setter du i tillegg hodene i en geometrisk figur, trekkes blikket mot ansiktene deres. Foto:  Seattle Municipal Archives.  1955_tem 31160

Det virker opplagt, men sørg for at de høyeste står bakerst i bildet - og få dem til å stå tett sammen! Setter du i tillegg hodene i en geometrisk figur, trekkes blikket mot ansiktene deres. Foto: Seattle Municipal Archives. 1955_tem 31160

6. Husk på lyset!
Sjekk at lyset ikke er for sterkt, for svakt eller for skarpt. Det er ikke flatterende om mormor får skyggen fra farfars nese på kinnet sitt. Er du utendørs? Ikke ta bilder mot sola! Og forsøk å få litt lys inn i øynene til de du skal ta bilde av – det gjør at bildene blir «levende» og personligheten kommer frem.

7. 123 smiiil
Har du mange bilder av folk som lukker øynene eller ser bort fra kamera? Ved å telle ned, sørger du for at «fotomodellene» dine vet når blitsen kommer og når de bør se på kamera. Om sola står rett på dem du skal ta bilde av, kan det være et godt tips å få dem til å se ned eller bort fra kamera rett før bildet tas, slik at de retter blikket mot kameraet når du har telt ned fra 3. Det gjør at de ikke får vondt i øynene eller myser for sterkt mot sola.

8 Stå pent – eller?
Før var fotografi en alvorlig affære. Nå er det dagligdags, og naturlige bilder blir ofte bedre enn stive og oppstilte. Hva som passer best kommer an på formålet med bildet og personlighetene til dem du skal ta bilde av. Mange ganger kan et annerledes bilde «i aksjon» bli veldig festlig, og bringe frem gode minner.

La barn være barn, og ha det moro! Slike bilder som dette er alltid morsomme å ha!

La barn være barn, og ha det moro! Slike bilder som dette er alltid morsomme å ha!

9. Ha det gøy – og la barn være barn
Som mange profesjonelle fotografer vet – noe av de vanskeligste motivene å ta bilder av, er dyr og barn! Barn vil gjerne ikke stå som de blir fortalt. De vil ikke posere, eller de insisterer på å lage morsomme grimaser. Men det er ingen katastrofe! La dem hode på – og oppmuntre dem! Det blir alltid morsomme bilder av det – og slike bilder det ekstra gøy å se tilbake på i etterkant!

Et godt tips til å ta gode bilder av barn er å tulle med dem. Lag rare grimaser tilbake – lag fiskemunn, lek bø, titt titt bak kameraet, stikk ut rompa eller lag rare lyder. Og ha fingeren klar på kameraet – for blinkskuddet kommer når du minst aner det!

10. bøy og tøy
Dette er en generell regel for posering som kan gjøre underverker for god bilder. Mange har en tendens til å stå stive og rett opp og ned når de skal bli tatt bilder av. Men det ser ofte veldig merkelig ut. For å forhindre stive bilder, be dem om å bøye leddene litt.
– be dem om å legge litt mer vekt på én fot enn den andre.
–  stikk en hånd i lomma – (eller aller best, putt en tommel i lomma eller i beltehempen
– om personen sitter og ser rett i kameraet, be dem snu seg litt til siden, eller sett ett kne høyere enn det andre – det gjør at de tar bildet av dem, og ikke av skrittet deres 🙂
Den beste måten er at du som fotograf viser dem hvordan de skal stå – og at de etterlikner deg.

Et flott gruppebilde kan bli et godt minne for alle som var med på et slektstreff. Og ved å følge tipsene i dette blogginnlegget, kan du bruke litt mindre til til å ta bilder - og mer tid til å bli kjent med slektningene dine  - samtidig som du vet at du får flotte bilder som du kan dele med familien i etterkant. Foto: Cedarwalleyresort.com

Et flott gruppebilde kan bli et godt minne for alle som var med på et slektstreff. Og ved å følge tipsene i dette blogginnlegget, kan du bruke litt mindre til til å ta bilder - og mer tid til å bli kjent med slektningene dine - samtidig som du vet at du får flotte bilder som du kan dele med familien i etterkant. Foto: Cedarwalleyresort.com

11 Slapp av, vær «litt sprø» og vær naturlig.
Vær «vill» og kreativ! Ta et originalt og «sprøtt» bilde i tillegg til det klassiske familiebildet. Det er ofte disse bildene som er ekstra morsomme å se på i etterkant – og som vekker gode minner, frembringer historier og en god latter – både nå og i generasjoner fremover!

12 Last opp, del og skriv kontekst.
Gleden med familiebilder er at de kan deles. Med MyHeritage kan du laste opp og dele bildene din med hele familien med ett klikk.

Hvor mange ganger har du sittet med et gammelt bilde i hendene og lurt Vær sikker på at du noterer navnene på alle i bildet, i tillegg til dato og lokasjon. Dersom det var en spesiell begivenhet, inkluder også denne informasjonen. Om du er usikker, spør andre familiemedlemmer som kanskje vet. Med ett nettbasert slektstre kan du lagre disse merknader til bildene for å dokumentere familieminner.

Du kan enkelt laste opp bildene dine til MyHeritage. Det gjør at de lagres trygt, at det er enkelt å dele dem med andre, og at du enkelt kan finne tilbake til dem på Myheritage.no, på din egen datamaskin eller på MyHeritage-appen.

Du kan enkelt laste opp bildene dine til MyHeritage. Det gjør at de lagres trygt, at det er enkelt å dele dem med andre, og at du enkelt kan finne tilbake til dem på Myheritage.no, på din egen datamaskin eller på MyHeritage-appen.

Og sånn helt til slutt… Lykke til med fotograferingen i sommer! Og selv om du er fotograf – ikke bruk for mye tid til å ta bilder! Bruk tiden sammen med familien, bli bedre kjent med slektningene dine, og nyyyyyyt tiden sammen!

God sommer fra alle oss i MyHeritage!