Husker du Kvitt eller dobbelt?

Husker du Kvitt eller dobbelt?

Det er spenning i lufta. Familien sitter samlet foran TV-skjermen. Kanskje i stua. Kanskje hos naboen, eller på stoler utenfor vinduet til Samvirkelaget.

Kommer kveldens deltaker til å nå den magiske toppremien? Eller blir tiden i tenkeboksen for kort? Det er Kvitt eller dobbelt!

I dag i 1961 ble NRK-suksessen Kvitt Eller dobbelt vist for første gang på norske TV-skjermer – og få programmer er vel like godt husket eller høyt elsket!

26. august 1961 ble Kvitt eller dobbelt ble vist på TV for første gang på norske TV-skjermer, bare ett år etter at NRK startet med regulære sendinger på TV.

Kvitt eller dobbelt regnes som det første store suksessprogrammet på norsk TV. De fleste av oss husker nok både den spente stemningen og den krypende nervøsiteten som nærmest oste ut av tenkeboksen da musikken, (første sats av Morton Goulds verk  Spirituals) strømmet ut av TV-høyttaleren.

Klikk på den oransje knappen i bildet nedenfor for et gjenhør! Kjenner du at det sitrer? 🙂

Gunnar Haarberg var programleder fra begynnelsen, før Knut Bjørnsen overtok i 1966. Bjørnsen var også programleder da programmet kom tilbake på skjermen etter nesten tjue års opphold i fem runder fra 1985 til 1994.

Opprinnelig var toppgevinsten på 10 000 kr. Den første som gikk til topps var Asta Erichsen fra Valsviga i Kristiansand. Hun hadde emnet Bibelen (1961).
I 1985 var topp-premien økt til 48 000. I 1990 var den på hele 96 000.

Hva husker DU  best fra Kvitt eller Dobbelt? Kjenner du noen som var med?
Og om programmet fremdeles var på skjermen – hvilket emne ville du valgt?