Ingen jul uten julehefter!

Ingen jul uten julehefter!

For mange av oss blir det ikke ordentlig jul før et bestemt julehefte er i hus. Men juleheftene har forandret seg over tid.

Nye titler har kommet, og andre er kun et savn.  Her har vi laget en kort oppsummering om juleheftenes historie – og samlet bilder av noen du kanskje savner i dag 🙂

Vangsgutane

Det aller første juleheftet som kom ut i Norge, sies å være Julegave eller en liden samling av udvalgte Selskabs- og Drikkeviser ved norske Forfattere som utkom i Drammen i 1817.  Som tittelen tilsier, hadde juleheftene dengang et helt annet innhold enn hva vi kjenner i dag 🙂

Kunst og kjente forfattere
Fra omkring 1800 ble det utgitt religiøse og litterære julehefter. Disse var forseggjorte og hadde gjerne forsider trykket i fire farger.  Mange norske forfattere  skrev tekster for juleheftene, inkludert Jonas Lie, Alexander Kielland, Knut Hamsun, Sigrid Undset, Gabriel Scott, Bjørnstjerne Bjørnson og Henrik Ibsen.

julehefter

I tillegg til tekster fra kjente forfattere, hadde juleheftene ofte kunstbilag hvor det ble trykket verk av kjente kunstnere. Man finner julehefter med kunst av blant annet Erik Werenskiold, Hans Gude, Gerhard Munthe, Nikolai Astrup og Eilif Pettersen.

Tegneseriene kommer
Rundt å 1920- og 1930-tallet ble det mer populært med tegneseriejulehefter. . Knold og Tots overmand Mester Graa fra 1914 regnes som det første regulære tegneseriejuleheftet. Og de ble svært populære.

Knoll og Tott

Under andre verdenskrig økte etterspørselen etter juleheftene. Mange tegnere ble arbeidsledige og så på juleheftene som en måte å skaffe seg inntekt på. Det var i disse årene mange av de klassiske tegneseriene dukket opp, slike som VangsgutaneSmørbukkIngeniør Knut Berg på eventyr og Tuss og Troll.

Smørbukk

Tuss og Troll

Årene etter krigen var gode år for juleheftene.Nye populære figurer kommer til, for eksempel Soldat 47Peik og Bamsemann.

Haukepatruljens Nr 91 Stomperud

Etter fjernsynets inntog i Norge, endret utvalget av julehefter seg. Nå kom det mange julehefter basert på populære tv-serier, og det ble flere utenlandske og færre norske hefter. Kun de mest innarbeidede heftene klarte seg i konkurransen. I senere tid har interessen for norske julehefter blitt større igjen, på grunn av serier som for eksempel Pondus og Nemi. I 2013 kjøpte nordmenn julehefter og tegneserier for svimlende 50 millioner kroner, og det skulle ikke forundre oss om beløpet når samme nivå også denne julen.

Hvilke julehefter kjøper du til jul?

Kommentarer

E-postadressen holdes privat og vises ikke.

 • Svein Otto Megård

  desember 7, 2015

  Hei.
  Jag fick alltid Stomperud til jul da jag var liten på 1948-1950 tallet.

  • Trine

   desember 8, 2015

   Stomperud er en klassiker, og må også til i jula hjemme hos oss!

   God jul, og kos deg med nr 91!

   Med vennlig hilsen Trine

 • Heidi

  desember 7, 2015

  Knoll og tott, snøffte, 91 stomperud og noen moderne som Pusur og Donald . Som barn fikk vi julehefter i julekalenderen, men skulle ikke leses før julaften

  • Trine

   desember 8, 2015

   Jeg er imponert over at dere greide å la dem være ulest til julaften!

   God jul, og kos deg med juleheftene!

   Med vennlig hilsen Trine

 • Hans B. Butenschøn d.e.

  desember 9, 2015

  Ser at dere glemmer det fineste av juleheftene: JULEHELG.

  • Trine

   desember 10, 2015

   oioioi! Dét er e stor forglemmelse! Tusen takk for at du sier fra, Hans!

   Førjulshilsen fra Trine