Vinnerne av julekonkurransen

Vinnerne av julekonkurransen

De fleste av oss ønsker å gjenleve barndommens julefeiring. Gleden og forventningen, de store snøfnuggene som tilsynelatende dalte ned hver eneste jul da vi var barn, og for ikke å glemme presangene!

juletre

For å bringe litt av barndommens jul tilbake, arrangerte vi en konkurranse der vi ba dere dele historien om den aller beste julepresangen du har fått eller gitt. Vi fikk inn en rekke flotte historier og bilder, og vi er glade for å kunne dele dem med deg! – Kanskje de vil vekke flere minner hos deg også?

Les videre for å se alle finalistene og vinnerne av årets julekonkurranse!

Da nissen kom med regnfrakk og gyngehest
Denne flotte historien ble sendt inn av  Harald I. Emanuelsen fra Arendal. Han er nok ikke den eneste som har blitt skremt av nissen i barndommen 🙂

«Julaften 1955 var jeg 3 år gammel, men husker likevel at julenissen (les: min far) kom med gaver. Jeg var livredd for denne ukjente skapningen med hvitt skjegg og sid, svart regnfrakk. Episoden husker jeg godt, så den må ha gjort et uutslettelig inntrykk.»

«I presang fikk jeg en flott gyngehest.  Gyngehesten ble flittig brukt de første årene, men havnet etter hvert på loftet sammen med annet skrot. Nå har den fått sin plass i heimen, og her ser dere den i (nesten) original versjon. Kun hale og man er skiftet ut. Et skikkelig klenodium, og heldigvis havnet den aldri på bålet for å gjøre plass til nye ting.»

Gyngehest. Foto Harald I. Emanuelsen

Da jeg spilte hockey på julaften
Tiden flyr når man har det moro, og spesielt når man har det moro med en lenge etterlengtet julepresang! Den kan definitivt Kjell Stenstud skrive under på 🙂

«Det snødde store flak julaften 1969 på Grefsen i Oslo. Etter en deilig julemiddag og de voksnes kaffekopp skulle julenissen (min bestefar som vanlig) dele ut presanger.

Jeg ventet spent. Etter hvert kom julepresangen fra min mor og far. Jeg klarer ikke å beskrive mine følelser når min største drøm den julen åpenbarte seg: Ishockeykølle og pukk. Det ble på med klærne, ut i snøværet og spille i hagen til langt på kveld. Hva de andre fikk vet jeg ikke.»

 

Hockey

Den beste og den verste julen i ett
En overraskelse kommer sjeldent alene, heter det. Og det fikk Reidar Thomassen erfare julen 1943, da han fikk både verdens beste og en ganske så smertefull gave.

Min beste julegave fikk jeg av min farmor i julen 1943. Hun hadde kjøpt en heisekran laget av papp ca.: 20cm. høy. I krankroken som jeg kunne heise opp og ned med en sveiv, hang det en eske med sukkertøy. I tillegg fikk jeg en julestjerne hun hadde klippet til og limt av tykt grå-brunt maskinpapir ca.: 10-12 cm. i diameter.

Men av mine foreldre fikk jeg samme julen, en Sag-krakk + sag, men det fulgte ikke med en tre-bite, som jeg kunne prøve sagen med. Resultatet ble at jeg med min oppfinnsomhet fant ut at når jeg måtte legge meg fikk jeg med sagen inn på soverommet og der prøvde jeg den på senge-gavlen.

Det resulterte i at jeg fikk en omgang med juling, eller ris på baken som de kalte det den gangen. Disse julegavene kommer jeg til å huske så lenge jeg lever. Altså min BESTE og VERSTE julegave på samme juleaften.

Sag bilde ToySoldierhop på Etsy

En formue under treet
En krone er ikke hva den engang var. Men det om er uendret, er Kjell Kallekleivs minne om den store gleden da han pakket opp en spesiell gave fra sin bestemor.

Eit juleminne frå før 2. verdskrigen:  Julekveld, under juletreet ei mjuk pakke, eit par gode heimestrikka ulleistar, inne i leistane, i eit gråpapir, var det lagt 2 krone- stykker, ein uhorveleg sum for ein liten gutunge, og tanken attom frå ei gamal Bestemor. Slike minne gløymer ein ikkje.

Det året det lå brannbiler under treet
Kommer man over en flott gave, er det ofte at flere i familien får samme presang – og at alle blir like glade. Det skjedde julen 1955 hos Morten Rubeo Nebell, da fire fettere fant hver sin brannbil under treet. Men Morten er den eneste av dem som fremdeles har bilen den dag i dag.

Denne trebrannbilen fikk jeg julaften 1955.Den er laget på Botsfengslet i Oslo .Vi var 4 fettere som fikk like gaver det året ,men jeg er den eneste som har min.
Julaften var så spennende,mat ,gaver og godtteri .Det bugnet med mat og kaker .Det var jo ikke mye vi hadde i 50 åra ,men til Jul da skulle det ikke spares på noe .

lekebrannbil

Og vinnerne er…
Denne konkurransen ble arrangert i alle MyHeritage-land, og Historiene du nå har lest er de utvalgte finalistene fra Norge. Disse ble vurdert sammen med finalister fra alle MyHeritages markeder verden over, og vi er nå stolte av å kunne annonsere at…

Første- og andrepremien er på vei til USA og Tyskland – men tredjeplassen går til norske Harald I. Emanuelsen – som vil få ett års oppgradert tilgang til MyHeritage – helt gratis!

Vi gratulerer, og ønsker dere alle en riktig God jul!