Det er lite som skaper julestemning på lik linje som Sølvguttene., og for mange er korets tradisjonelle julekonserter blitt en viktig del av juletradisjonene.
I år har Sølvguttene 75-årsjubileum. Og vi håper at jubilantene vil forsette å spre glede og julestemning gjennom sin vakre sang i mange, mange år fremvover, slik at også neste generasjon kan få glede av dem.
I anledning jubileet viser NRK1 programmet Sølvguttene bak matrosdressene, som gir et annerledes innblikk i korets historie – og hvordan det er å være en Sølvgutt.
Vi synes denne artikkelen bør leses med et passende lydpor. Klikk her for å høre Sølvguttene synge Deilig er Jorden i et annet vindu før du fortsetter å lese.
Sølvguttene er en institusjon i norsk sang og musikkliv, og ble stiftet av Torstein Grythe i 1940. Koret har mottatt en rekke nasjonale og internasjonale utmerkelser, og har vunnet den britiske kor-konkurranse ”Let the Peoples Sing».
I tillegg til å være hva man nesten kan kalle «riksleverandør av julestemning» og NRKs guttekor, turnerer Sølvguttene stadig, og de sunget sammen med kjente, internasjonale artister.
Dagens dirigent Fredrik Otterstad har selv gått gradene som sølvgutt, og er i disse dager opptatt med resten av koret med julekonserter i både inn- og utland, så vel som i TV og Radio.
Et guttekor som Sølvguttene er helt spesielt i forhold til andre kor. På grunn av stemmeskiftet vil alle i koret skiftes ut i løpet av en 3-4 års periode. Det betyr at repertoar og sanger må innstuderes på nytt.
Det betyr også at det er svært mange som har trådd sine barnesko i koret. Siden starten i 1940 har nærmere 1 700 gutter vært innom koret.
Den stadige utskiftingen i ensembelet er ikke bare e utfordring for det musikalske, men også pedagogisk.. For å styrke samhørighet og vennskap, og for inspirere guttene til videre korarbeid, har Sølvguttene en rekke felles aktiviteter som er meget populære, bl. a. en årsfest hvor guttene mottar hederstegn av forskjellig grad for sin innsats og antall år i koret. De årlige sommerleirene er også meget populære, samt båtturene med skøyta Harmonia.
Grytthes fundament for disiplin og samhold lever videre i dag, og mange sier at det er på grunn av dette at Sølvguttene har en så unik klang og korkultur. Det er nettopp denne korkulturen som NRK ser nærmere på i programmet Sølvguttene bak matrosdressene.
Vi blir med på sommerleir i Hallingdal der Sølvguttenes egne tradisjoner formidles til nye medlemmer.
Vi møter dirigenten og lærer mer om hvordan er det å ta over og prøve å fornye en kulturinstitusjon som til de grader er bygget opp av korets grunnlegger.
Sølvguttene bak matrosdressene ser du 21. desember klokken 20.25 på NRK1. Etter visningen kan du også se det i NRKs nett-tv.