Med slektsforskning som nyttårsforsett

Med slektsforskning som nyttårsforsett

Kommentarer

Mange bruker høytiden til å se gjennom gamle familiealbum og arvestykker sammen med familien. Og for mange er dette starten på en gryende interesse for slektshistorie og slektsforskning.

Så hvorfor ikke gi deg selv et nyttårsforsett om å benytte det nye året til å se nærmere på din egen slekt?

Nedenfor har vi samlet noen gode tips til nybegynnere – som kanskje også kan være nyttige for mer erfarne.

Godt nytt år

TV-programmene Hvem tror du at du er og Anno har gjort at mange har blitt bitt av slektsforskningsbasillen i det siste – og vi ser at vi har fått en rekke nye medlemmer på MyHeritage.no.

I dette blogginlegget deler vi noen gode råd til deg som nettopp har begynt, eller som har lyst til å begynne med slektsforskning. Men det aller viktigste rådet kommer her:  Kos deg og ha det gøy!

1) Stak ut din egen kurs

Før du begynner å utforske familiehistorien din, er det lurt å tenke på hva du ønsker å oppnå. Ønsker du å følge farslinjen din? Morslinjen din? Eller vil du kanskje sjekke om det finnes sannhet i bestefars skrønerhistorier?

Hvis du bestemmer deg for å følge mer enn én linje, bør du imidlertid forsikre deg om at forskningen organisereres på en ryddig måte, og at du arkiverer og resistrerer resultatene separat slik at du  unngår forviklinger.

2) Start med deg selv
Du er det beste utgangspunktet. Begynn med skrive ned dine egne fakta: Fødselsdato og fødested, ekteskap, ektefelle, barn. Etterpå følger informasjon om foreldrene dine, besteforeldrene dine og så videre, alt du husker.

3) Snakk med slekta
Opplysninger fra slektninger kan gi deg en masse kunnskap dine om familien. Eldre slektninger sitter inne med mer informasjon om forfedrene dine enn du kan finne i noen database – men vær tålmodig og varsom. Ikke alle ønsker å snakke om ting  – og husk også at historier som har blitt fortalt fra generasjon til generasjon til generasjon kan ha blitt forvrengt, og ofte må tas med en klype salt.

Skriv likevel ned alt for fremtidige referanser. Kanskje bestefars gamle historie om sin sjørøver-tippoldefar likevel viser seg å være sann?

4) Hvordan lykkes med slektsforskning
Resultatet av slektsforskningen din avhenger av mange forhold som er utenfor din kontroll. Hva slags dokumenter som har overlevd,  hvor vanlig etternavnet ditt var, den sosiale statusen til familien din og utdanningsnivået deres kan ha stor innvirkning på hva du finner. Det kan også ha vært overføringsfeil og stavefeil i kirkebøker eller andre dokumenter som gjør at du kan sitte fast.

Men – fremfor alt vil fremdriften og resultatene avhenge av din egen urokkelighet og åpenhet, og at du ikke tar noe for gitt. Med andre ord: ikke gi opp om du støter på en hindring,  men se etter en annen vei.

Det er også viktig at du jobber metodisk, at du tilnærmer deg et problem fra mer enn en side, og at du får bekreftet alle opplysningene du finner. Til tross for at du noen ganger «møter veggen» finner du kanskje ut at selve slektsforsknings-jakten er nesten like spennende som oppdagelsene.

5) Rot i skuffer og skap
De flester familier har en skuff eller et skap som er fult av gamle, gulnede dokumenter som er samlet opp gjennom mange år. Disse skuffene er et skattekammer for deg som slektsforsker.

Kanskje finner du  gamle karakterbøker og vitnemål? Eller fødselsattester, vigselsattester, dødsattester og  dødsannonser? Gamle familiebibler kan også være nyttige, da det var vanlig å skrive inn alle navnene i familien der.

Du kan kanskje også komme over gamle forretningsdokumenter, innvandringsdokumenter, reisedokumenter, adressebøker, fødselsdagsjournaler, brev, postkort, avisutklipp og biografier. Alle disse dokumentene kan gi deg informasjon og historier om slektningene dine

6) Finn de gamle albumene
Gå igjennom gamle familiebilder og se hvor mange mennesker du kjenner igjen. Vis bildene til eldre slektninger for å friske opp hukommelsen deres. Be dem prøve å gjenkjenne så mange ansikter som mulig, og husk å skrive det opp, slik at denne informasjonen blir tatt vare på.

All informasjon du får fra familiemedlemmer kan hjelpe deg å etablere et grunnlag som du kan bygge videre på.

7) Bli med i slektsforskningsmiljøet
På biblioteket og hos bokhandlere kan du finne masse materiale om familiehistorikk. Det finnes også masse informasjon på nettet. Men det er masse informasjon å fordøye, og  mange finner at det er lett å bli overveldet. Det kan være en idé å melde seg inn i en slektsforening.

Å ta del i et nettverk kan gi deg svar på masse spørsmål, og du kan lære av andre som driver med det samme som deg.

Det finnes slike foreninger på de aller fleste steder, og for et lite årsgebyr får du alle godene (for eksempel blader, forskningsmuligheter, innholdsrike biblioteker, forskningstjenester, rådgivning), i tillegg til at du treffer likesinnede.

Dersom slekta di er fra et annet sted enn der du bor selv, kan det være smart å melde deg inn i en forening i området der familien kommer fra. Du kan bruke internett for å finne et aktivt slektforskningsmiljø. Der finner du fora hvor du kan stille spørsmål, lese svar, lære av andres vellykkede og mislykkede forsøk og finne flere kilder.

8) Bruk riktig verktøy
Slektstreet er selve grunnlaget i forskningen av slektshistorie, og selve oppstillingen er ofte en spennende reise som kan utvikle seg til den reneste detektivhistorie. Det er lett å gå i surr hvis man skriver ned all informasjonen på ark, derfor bør du bruke slektforsknings-programmer til å holde orden på de enkelte personer på slektstreet og slektskapet mellom dem.

MyHeritage er et godt valg for dette. Det er gratis, støtter forskjellige språk, tilbyr et meget enkelt grensesnitt for å taste inn og sjekke opplysninger, og det muliggjør organisering av hele bildesamlingen din av de avbildede slektningene dine.

Internett tilbyr mange slektsforskningsdata, men informasjonen er spredd og vanskelig å finne. For å spare tid kan du bruke den spesielle genealogi-søkemotoren på MyHeritage.no. Den kan hjelpe deg med å finne resultater fra de viktige databasene når det gjelder slektsforskning på internett for etternavn og personer som du leter etter.

9) Ikke hold det for deg selv!
Når du har satt opp slektstreet ditt, samlet noen interessante, gamle bilder og funnet frem til familiehistorier, må du ikke holde dette for deg selv! Legg det ut på nettet slik at også resten av familien din kan se hva du finner ut av. I tillegg kan de kanskje bidra med opplysninger og hjelpe deg der du mangler informasjon.

Bruker du MyHeritage for å opprette en egen familieside, kan du dele slektstreet og historiske familieskatter, bilder, dokumenter, historier og mye mer. Inviter slektningene dine til å bli medlem på siden din, og avsett plass på denne slik at den blir tilgjengelig for gjester på nettet.

10) Kos deg!

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke vises på bloggen

 • arne kittelsen


  februar 10, 2016

  Fint program

 • Ole Martin Ørken


  februar 10, 2016

  Jeg er helt uten erfaring.

  • Trine


   februar 11, 2016

   da er det bare å hoppe i det, Ole Martin!
   Lykke til!

   Med vennlig hilsen Trine

 • trond eliassen


  februar 11, 2016

  min mors slekt

 • sølvi


  februar 18, 2016

  Har begynt,mye jobb,men utrolig spennende.Men har gjort noen feil,og vet ikke hvordan jeg skal rette de opp igjen…

  • Trine


   mars 4, 2016

   Hei,
   Dersom du har kommet til å registrere noe feil på en person i slektstreet ditt, endrer du dette enkelt ved å klikke på blyant-ikonet som du finner i boksen som omslutter navnet i slektstreet ditt.
   Får du ikke endret det du ønsker i boksen som dukker opp, bruker du lenken nederst: rediger mer.

   Du kommer da til et skjermbilde der du kan navigere deg til all informasjonen du har registrert, og å endre denne.

   Lykke til!
   Med vennlig hilsen Trine

 • Britt Hernes


  februar 21, 2016

  Korleis gå inn og retta på ting. For eks. når det står stemor på mor. Også andre småting som ikkje er riktig.

  • Trine


   mars 4, 2016

   Hei Britt!
   Dersom du har kommet til å registrere noe feil på en person i slektstreet ditt, endrer du dette enkelt ved å klikke på blyant-ikonet som du finner i boksen som omslutter navnet i slektstreet ditt.
   Får du ikke endret det du ønsker i boksen som dukker opp, bruker du lenken nederst: rediger mer.

   Du kommer da til et skjermbilde der du kan navigere deg til all informasjonen du har registrert, og å endre denne.

   Lykke til!
   Med vennlig hilsen Trine