Hvor norsk er din bunad?

Hvor norsk er din bunad?

Endelig er dagen her! Pølser, is og korpsmusikk. Og for mange av oss: Bunad! Men hvor norsk er egentlig bunaden? Svaret kan komme overraskende på mange! 

Slekten min stammer fra Vest Agder. Jeg er vokst opp i Kristiansand, og jeg bærer derfor Vest-Agder-bunaden med stolthet hver eneste 17. mai (som regel etter å ha ofret svette og  – nesten – tårer over skjorta på strykebrettet, men akkurat dét er jeg nok ikke alene om).

Stakken, broderiene og fargen på livet i bunaden min er hentet fra traktene der min mormor ble født og vokste opp. Og det å ta på meg bunaden gir meg alltid en følelse av å komme nærmere mine formødre og forfedre.

– Men, er denne følelsen av tilhørighet egentlig berettiget?

Bunad fra Vest-Agder. Bilde: http://www.norskflid.no/

For i motsetning til hva man kanskje skulle tro, var bunaden et ukjent konsept helt frem til 1900-tallet.

Så mens min mormor kanskje ville nikket gjenkjennende mot min Vest-Agder-bunad, skal man ikke se bort fra at mine tidligere formødre ville ha ristet på hodet og lurt på hva i allverden det er jeg driver med 🙂

Ikke bare i Norge
Interessen for folkedrakter  var langt fra bare et norsk fenomen. Den samme gjenopplivingen av gamle klesdrakter fra bondesamfunnet flere hundre å tidlige skjedde også i de andre skandinaviske og sentral-europeiske landene på samme tid.

Bevegelsen var drevet av den nasjonalromantiske tanken, og den gang som nå, ble draktene sett på som autentiske uttrykk for nasjonens historie og arv. -Noe som på en måte virker merkelig, da de fleste folkedraktene ble basert på felles europeiske moter fra 17- og 1800-tallet, og ikke et enkelt lands tradisjoner.

Over 400 typer bunad
I det tidlige arbeidet med å skape nye «bunader» brukte man flere kilder, blant annet gamle, eksisterende drakter og bildemateriale fra for eksempel Johan F. L. Dreiers folkedraktakvareller og Johann Heinrich Senns kobberstikk.  Draktene som ble laget var imidlertid ofte ikke autentiske rekonstruksjoner, men ble gjerne forenklet. Samtidig begynte man et systematisk arbeid for å lage nye drakter, ofte nokså fritt basert på tradisjon.

Bunad fra Telemark

I tillegg finnes drakter som minner mye om norske folkedrakter på Færøyene, Island, Sverige, Finland og i Danmark og mange tysktalende land har også tradisjonelle folkedrakter. Men det er kun i Norge at de fikk en så varig – og så gjennomtrengende- popularitet, og man kan vel med sikkerhet si at det i resten av Europa kun er fåtallet som eier, eller kunne tenke seg å eie, en folkedrakt.

Utstyr til hushold
Selve ordet Bunad stammer fra det gamle norrøne búnaðr, som betyr «utstyr til hushold» eller «klær». I Norge var Hulda Garborg en ev de fremste forkjemperne for folkedraktene, men det var likevel først i etterkrigstiden at bunaden fikk det gjennomslaget den har i dag.

Les mer: fakta du kanskje ikke visste om 17. mai

Mange «lokale» bunader ble laget etter samme mal, og med små variasjoner. Mange av draktene som i dag selges som «bunader» er i stor grad konstruert på 1930- og 1940-tallet, eksempelvis «Oslobunaden» fra 1947. I dag teller Norsk bunadleksikonfra 2006, som riktignok favner vidt i sin definisjon av bunad, har samlet over 400 bunadstyper. Dét er mange! Og lang flere enn våre formødre ville ha dradd kjensel på fra 1700-tallet, vil jeg tro.

Les mer: Vet du dette om nasjonaldagen?

Så, tilbake til spørsmålet i overskriften:  Hvor norsk er bunaden din?
Sannheten er nok at bunaden din er norskinspirert, men at den også har trekk i seg fra andre kulturer og klestradisjoner. For selv om den tar utgangspunkt i gamle bondedrakter, er den også inspirert av mote fra en sammensatt nasjonalromantisk tanke med røtter utenfor Norge.

Samtidig har bunadene utviklet seg. Det er det fineste plagget man eier, og mange bunader bærer preg av at utenlandske stoffer har blitt adoptert inn i den tradisjonelle miksen. Mange bunader har for eksempel silkestoff i liv, tørklær og forklær. Dette er nok noe våre formødre i bondekulturen nok bare drømte om.

Så, svaret? Om bunaden er Norsk? Eller hvor norsk den er? Nja… Man kan vel kanskje si det samme om bunaden som vi ofte finner ut om om oss selv gjennom slektsforskningen: Vi har kanskje røtter i Norge, men i de fleste slektstrær er det også grener som strekker seg ut og på tvers av landegrenser. Slik er det også med bunaden.

Men nå nytter det ikke å utsette det lenger: skal bunadsskjorta til pers!
God 17. mai, alle sammen!

Kommentarer

E-postadressen holdes privat og vises ikke.

 • Ellen Marie Gundesø

  juni 6, 2016

  Har hatt Huldra Garbor bunaden, min datter har den nå, veldig pen

  • Trine

   juni 7, 2016

   Så heldig hun er som har en mamma som lar henne få et slikt flott arvestykke!
   Jeg er sikker på at hun var et vakkert syn på 17. mai!

   Med vennlig hilsen Trine

 • Ragnhild Torbergsen Løkeberg

  juni 12, 2016

  Jeg fikk Nordlandsbunad til konfirmasjonen,skjorta broderte jeg selv . I 52 år ble denne bunaden brukt av meg. Nå har jeg fått meg ny Nordlandsbunad . Barnebarnet mitt , Nora , hadde farmor sin bunad på seg 17. mai .Det var ei stolt farmor.