Nyhet: Vis slektstreet ditt som soldiagram!

Kommentarer11

Et fysisk familitre er en flott måte å vise frem og å dele forskningen din med familien din. Et vakkert slektstre på veggen er et flott blikkfang, og setter personer og slektledd i historisk kontekst.

På MyHeritage kan du skrive ut slektstreet ditt i en rekke vakre design – helt gratis, direkte fra familiesiden din.

I dag introduserer vi et helt nytt design til samlingen av de forskjellige trærne du kan velge mellom , nemlig et soldiagram!

Soldiagram fra MyHeritage
Nå kan du vise slektstreet ditt som et soldiagram. Skriv ut helt gratis på MyHeritage.no

Plass til alle i ett diagram
Vi har kalt det nye designet et soldiagram fordi hovedpersonen som treet tar utgangspunkt i  (som du velger helt fritt hvem skal være ) står i senter av oversikten, mens generasjonene vises i ringene eller strålene  utenfor.

Soldiagrammet finner du under samlebetegnelsen viftediagram, men i motsetning til de ordinære viftediagrammene kan du legge til bilder -og du kan gå så mange generasjoner tilbake som du vil! Det er ingen begrensninger!

Soldiagrammet er spesielt designet for å kunne vise mange personer i ett og samme slektstre på en lett forståelig måte.  Skal du for eksempel på slektstreff i sommer? Hvorfor ikke skrive ut et soldiagram som du kan ta med deg? Eller til og med flere – ett diagram for hver linje? – vi er sikre på at alle som ser det vil bli imponert!

soldagram

Diagrammet som du ser ovenfor er laget av vår daglige leder (og grunnlegger av MyHeritage) Gilad Japhet, og viser etterkommerne etter tippoldefaren hans. Klikk her for å se diagrammet i full størrelse.

Fordi vi har valgt å publisere dette diagrammet  åpent på nettet, har Gilad valgt å kun vise navnene til levende personer med initialer for å beskytte personvernet deres. Dette er en av mange variasjoner du kan gjøre når du lager ditt eget diagram. Skal du ha diagrammet hjemme på veggen, eller ta det med til et slektstreff i sommer, kan du jo vise alles fulle navn.

Utfordringen
Vi som driver med familiehistorie er ofte på utkikk etter flotte slektstre-design som vi kan ta med oss på familiesamlinger eller slektstreff. Et ordinært slektstre, enten det er horisontalt eller vertikalt, kan bli  vanvittig store. Alt for store til å folde pent sammen  – og med mindre du har et slott til rådighet – alt for store til å henge på veggen.

Design som viser etterkommere kan være en god løsning – men disse har ofte en begrensing på hvor mange generasjoner du kan inkludere, og du kan ikke vise frem bilder.

Soldiagrammet får slektstreet ditt til å skinne
Soldiagrammet er designet for å kunne vise så mange generasjoner som mulig på minst mulig plass. Dette betyr at familietrær kan inkludere hundrevis – og også tusenvis – av profiler, kan presenteres på en oversiktlig måte. Og det tar langt mindre plass enn andre diagrammer, så du kan henge det på veggen slik at alle kan se det.

Soldiagrammet inkluderer bilder i høy kvalitet – som gjør det til den eneste etterkommer-oversikten med bilder – og du finner det kun på MyHeritage. Ingen andre har denne diagramtypen.

Soldiagrammet er faktisk enda smartere enn man skulle tro ved første øyekast. Designet og plasseringen av profilene i treet ditt blir valgt utfra en kompleks algoritme som kalkulerer posisjoneringen av hvert navn. Dette gjør at hver profil tar minst mulig plass, samtidig som de sørger for at barn vil vises så nærme foreldrene sine som mulig.  Du kan selvsagt selv bestemme hvor stort diagrammet skal være – samt hvor mye rom du ønsker rundt hver person – slik at diagrammet blir akkurat som du ønsker det.

Mangler du noen i treet ditt? Her ser du hvordan du legger til nye personer i treet ditt.

Inspirert av gresk tradisjon
Designet på soldiagrammet er basert på et slektstre som vi kom over på den greske øya Korfu. MyHeritage var på øya for å hjelpe å gjenforene en 93 år gammel dame med familien sin, og i researchprosessen fant vi en familieoversikt som var ulikt alt annet vi hadde sett før.

Det sirkelformede diagrammet vi fant på Korfu hadde blitt brukt av de jødiske samfunnet på øya i århundrer, og våre utsendte ble imponert over hvordan det var designet. Det uvanlige med fremstillingen er at hver person har et eget segment av sirkelen, og at segmentet varierer i størrelse etter hvor mange barn de har.  I tillegg er det designet slik at man enkelt kan endre størrelsen ettersom det blir født flere barn i familien.

Et inspirerende diagram: Dette diagrammet er blant slektstrærne som inspirerte det nye soldiagrammet på MyHeritage. Dette diagrammet viser Nacson-familien, og tilhører Manuel Osmo, som er etterkommer etter Nino Nacson, som overlevde jødeforfølgelsen under andre verdenskrig tross alle odds. (Klikk for å se bildet i nærmere detalj.)

Da vi nylig hadde gleden av å kunne bringe 93 år gamle Nata Gattegno sammen med slektningene sine på Korfu, fikk vi muligheten til å vise frem det nye soldiagrammet for første gang.

Nata trodde at hun ikke hadde gjenlevende slektninger, men etter mye research, fant vi i MyHeritage frem til fetterne og kusinene hennes – og til deres etterkommere. Nata ante ikke at de eksisterte, så gjensynet ble hjertelig for alle involverte.

I videoen, som du også kan se nedenfor, kan du se reaksjonene til familien da de fikk se slekten vist i soldiagrammet. Treet som vii fikk laget til dem, inkluderer omlag 900 personer – men er likevel lett å forstå.

Soldiagrammet er helt gratis, og er tilgjengelig for alle registrerte brukere på MyHeritage NÅ.

Hvordan lager jeg et soldiagram?
Gå til familiesiden din på MyHeritage, og klikk på fanen «Slektstre». I rullegardinmenyen som dukker opp, klikker du på «Skriv ut diagrammer og bøker». På siden som du nå kommer til, kan du velge soldiagrammet i oversikten til venstre i skjermen.

skjermbilde fra MyHeritage
Klikk på fanen "Slektstre" og velg "Skriv ut diagrammer og bøker" nederst i rullegardinmenyen. Klikk på bildet for å se det i nærmere detalj.

Når du har valgt soldiagrammet i menyen, velger du hvem som diagrammet skal ta utgangspunkt i – det vil si den personen som skal stå i midten av treet.

Deretter velger du tittelen på diagrammet og hvor mange generasjoner du vil vise i soldiagrammet ditt. Systemet er automatisk satt til alle, så dersom du ikke endrer noe her, vil alle generasjoner vises i diagrammet.

Velg soldiagram i listen over diagrammer
Velg soldiagram i listen over diagrammer som du finner til venstre i skjermbildet ditt

Deretter klikker du av for hva slags fakta du vil inkludere i treet ditt. Du kan velge å ikke inkludere fakta i det hele tatt, å inkludere fødsels- og dødsår, dato og år for fødsel og død, eller dato og år for fødsel og død samt fødested. Dersom personen som du har valgt som hovedperson har hatt flere partnere eller ektefeller, velger du den du ønsker skal inkluderes i diagrammet.

slik tilpasser du soldiagrammet
velg hvem soldiagrammet skal ta utgangspunkt i, og klikk forhåndsvis for å se hvordan diagrammet blir seende ut.

Klikk på «Forhåndsvis diagram» nederst på siden for å se hvordan diagrammet ditt vil bli seende ut. I motsetning til andre diagrammer, vil soldiagrammet lages veldig raskt, så du vil kunne se hvordan det vil bli seende ut, endre detaljer og gjøre justeringer til du er fornøyd, uten å måtte vente. Når du er fornøyd, lager du den endelige filen.

Mens du er i forhåndsvisningen kan du se nærmere på detaljene ved å flytte den lille sirkelen mot pluss-tegnet som du finner øverst i høyre hjørne av skjermen din:

slik zoomer du inn og ut
klikk med musen på plusstegnet for å se diagrammet ditt i nærmere detalj.

Under knappen «innstillinger» kan du endre alle deler av diagrammet ditt, og se hvordan soldiagrammet vil se ut med endringene du har gjort.

Her kan du også gjøre flere endringer, som for eksempel redusere størrelsen på teksten eller bildene (dersom du ikke endrer noe, er størrelsen satt til «stor» for både tekst og bilder), hvor mye plass det skal være mellom navnene, og hvorvidt fu ønsker på inkludere ektefeller (om ikke, vil kun rette linjer vises i diagrammet).

soldiagram, innstillinger
her kan du velge og endre innstillingene for soldiagrammet ditt. Klikk på aktiver når du er ferdig for å se en ny forhåndsvisning.

Diagram-innstillingene gir deg også muligheten til å bestemme om du vil fokusere på å ha stor skrift og plass mellom navnene i diagrammet ditt, eller om du vil ha et mer kompakt diagram. Dersom du setter av ekstra plass mellom navnene, kan diagrammet bli enklere å lese, men det vil samtidig bli et større ark som må skrives ut eller trykkes opp. Dersom du setter kompaktheten til «ekstrem», vil diagrammet bli så lite som mulig, men merk at dette kan gjøre diagrammet vanskeligere å lese, da barn kan bli vist lenger borte fra foreldrene sine.

Så snart du er fornøyd med diagrammet ditt, klikker du på  knappen «lag diagram», som du finner nederst på siden. Du må beregne litt ventetid mens PDF-dokumentet lages. Så snart det er ferdig, kan du laste det ned på datamaskinen din. Du kan skrive det ut selv, ta det med til et trykkeri for å få det profesjonelt trykket, eller du kan sende til familiemedlemmene dine via e-post.

Myheritage tilbyr også en trykketjeneste som gjør det mulig å bestille treet ditt som en plakat – og vi sender selvsaft over hele verden. Du kan velge mellom en rekke papirkvaliteter, indludert standard papir, matt fotopapir, glanset fotopapir, vinyl eller lerret) i størrelser fra 107 cm. Vi tilbyr også å levere diagrammet i laminert plast for ekstra beskyttelse.

Tips

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke vises på bloggen

 • Knut Hilding Jellum


  juni 30, 2016

  Er meget interessert i dette.

 • Sverre Straume


  juni 30, 2016

  Dette ser interresant ut

 • Arne Kvinge


  juni 30, 2016

  Hva med et tilsvarende diagram over forfedre?

  • Trine


   juli 7, 2016

   tusen takk for godt tips, Arne!
   mvh Trine

 • Jan Vrabel


  juni 30, 2016

  Spørsmål ? Hvor stor formst kan man bestille Soldiagram ?For lager mann for exp 500 personer på A4 Så er det vanskelig å se hvem personen er og liten skrift.
  Kan denne bestilles for eks 150x80Cm Og i tilfelle hva vil det koste?

  • Trine


   juli 7, 2016

   Hei Jan,
   Du mottar soldiagrammet i en PDF i størrelse som er tilpasset treet ditt. Du kan velge å skrive det ut som enkelte A4-ark og lime/tape dem sammen, men du kan også bestille et profesjonelt trykk av hele treet fra oss i MyHeritage.
   Prisen avhenger av hva slags papirkvalitet du velger.
   Du kan se fremgangsmåten til hvordan du går frem for å bestille – og å se den faktiske prisen for akkurat ditt slekstre ved å følge stegene som du finner beskrevet i denne bloggposten her

   Et annet alternativ er å ta med deg filen på en minnepinne til et lokalt trykkeri som også vil kunne trykke treet i god kvalitet.

   Lykke til!
   Med vennlig hilsen Trine

 • Knut Resvoll


  juli 1, 2016

  Ser interessant ut

 • Knut Bøe


  juli 3, 2016

  Dette må jeg prøve!!

  • Trine


   juli 7, 2016

   Det synes vi også, Knut 🙂
   Lykke til!

   Mvh Trine

 • Arne Bryøen


  juli 4, 2016

  Går det an å rette/fylle ut etter hvert ?

  • Trine


   juli 7, 2016

   Ja, det er ingen problem å gjøre endringer.

   Klikk på «Forhåndsvis diagram» nederst på siden for å se hvordan diagrammet ditt vil bli seende ut. I motsetning til andre diagrammer, vil soldiagrammet lages veldig raskt, så du vil kunne se hvordan det vil bli seende ut, endre detaljer og gjøre justeringer til du er fornøyd, uten å måtte vente. Når du er fornøyd, lager du den endelige filen.

   Lykke til!
   Mvh Trine