Gravminner i Norge – en gullgruve for slektsforskere

Kommentarer

Vinteren er her, og trærne står i dekket i glitrende snølag. For mange av oss er de mørke vinterkveldene viet til slektsforskning og slektsforskningsgåter – men det er nok mange som må innrømme at slektstrærne ikke når opp i skjønnhetskonkurransen med de frostglitrende trærne utenfor.

Det skal derimot ikke mye til for å bringe litt glitrende vinterpynt til slektstreet ditt. Laster du opp bilder til treet ditt på MyHeritage, bringer du fargene inn. Å legge til fotografier av personene i treet ditt gir også en ekstra dimensjon til fremstillingen av slekta di, samtidig som du gjør historien mer levende.

Mye informasjon i bilder
Ett bilde sier som kjent mer enn 1000 ord – og bilder er en verdifull ressurs for å dokumentere livet til slektningene og forfedrene våre. Internettet er en verdifull kilde også for bilder. Flere og flere arkiver og biblioteker har gjort bilder tilgjengelige og søkbare på nettet – og mange har blitt overrasket over hvor omstendelige enkelte av bildekatalogene er.

Men husk: Om du finner bilder som er relevante for din slekt i noen av disse databasene på nettet, sjekk om du har lov til å kopiere bildene til ditt eget tre, eller om de er beskyttet av opphavsrett.

Finn gravminner i Norge – gratis!
Når vi skriver om bilder på MyHeritage-bloggen , snakker vi ofte om portretter og familiefoto. Men hva mange ikke umiddelbart tenker på, er at bilder av gravsteiner kan gi verdifull innsikt og dokumentasjon om personene i slektstrærne våre.

På Slekt og Datas hjemmesider finner du Norges største database med bilder av gravminner: Gravminner i Norge. Dette er Norges største database over gravminner, og tjenesten gir deg en unik mulighet til å finne informasjon om slektningene dine i perioden etter 1900, der jo tilgangen til kirkebøker og folketellinger er begrenset.

Gravminner
Det er å søke etter informasjon i Gravminner-databasen. Klikk på bildet for å gå direkte til Gravminner i Norge og forsøk et søk selv! Bilde: Skjermbilde fra Slekt og Datas hjemmeside. Publisert med tillatelse.

Gravminner i Norge vil du også finne bilder av gravsteiner som dokumenterer fødsels- og dødsdag, samt gravsted og en rekke andre detaljer.

Nasjonal dugnad
Nettsiden Gravminner i Norge drives på dugnad ved at dedikerte slektsforskere besøker kirkegårder og andre gravsteder for å dokumentere gravsteiner og graver over hele landet. Dette er et arbeid som er både tid- og ressurskrevende – men svært verdifullt for oss som forsker på norsk slekt. De frivillige gjør en enorm innsats og legger ned tusenvis av timer med frivillig arbeid for å samle og å tilgjengeliggjøre vår felles historie.

Selve nettstedet Gravminner i Norge er gratis å bruke. Her får du tilgang til den største databasen over gravminner i landet, med bilder og indeksert informasjon – helt gratis. Er du medlem i Slekt og Data, finner du også en egen søkemotor her 

Gravminner i Norge er en fantastisk ressurs, og vi anbefaler alle som har slekt i Norge om å besøke nettsiden. Det er store sjanser for at du vil finne informasjon eller bilder som kan gi nye dimensjoner til forskningen din.

Du kan ikke publisere bilder fra Gravminner på MyHeritage-siden din uten å ha fotografens samtykke. Bilde: skjermbilde fra nettsiden Slekt og Data. Publisert med tillatelse.

Aldri bruk bilder uten tillatelse
At det er gratis å søke etter bilder databaser som Gravminner i Norge , betyr derimot IKKE at det er fritt frem å bruke bildene herfra – noe som også står tydelig merket når man logger inn på tjenesten.

Bildene som du finner på Gravminner i Norge er den private eiendommen til de frivillige som har brukt av sin verdifulle tid for å dokumentere dem – så man må innhente godkjenning fra dem som har tatt bildet før man kan laste det opp på MyHeritage eller til din egen datamaskin.
Finner du et bilde på Gravminner i Norge som du ønsker å bruke i slektstreet ditt, MÅ du kontakte vedkommende som tok bildet for å få tillatelse for å laste det opp på din familieside. Du finner full oversikt over hvordan du kan bruke bildene i databasen ved å kikke her.

Opphavsretten og Åndsverkloven gjelder for alle
Som MyHeritage-bruker er du selv ansvarlig for innholdet på din egen familieside, og for å innhente tillatelse for å publisere bilder og informasjon om andre. Dette er nedfelt i vilkårene for bruk av MyHeritage og personvernreglene som du godkjente da du først registrerte deg på MyHeritage.

Grunnen til at vi setter så sterkt fokus på dette er todelt: Ingen ønsker at bilder av seg selv, sine barn, familiemedlemmer eller sensitiv informasjon blir gjort tilgjengelig på Internett uten at man har sagt at det er OK først. Personvern er viktig, og er også nedfelt i norsk lov. Å publisere bilder eller informasjon uten samtykke kan dermed på alvorlige konsekvenser.

Den andre grunnen for de strenge retningslinjene for publisering av bilder på MyHeritage er Åndsverkloven. Ingen ønsker at bildene de selv har tatt, plutselig ender opp på avveie på Internett. Dersom du har tatt et bilde, er det du som eier fotografiet. Og det gjelder uansett om du er profesjonell fotograf eller «den vanlige mannen i gata».

 

Bli med på dugnaden!
Som slektsforskere, setter vi stor pris på arbeidet som gjøres med å dokumentere gravsteder både i Norge og i utlandet .

Har du lyst til å bli en del av teamet som gjør Gravminner i Norge mulig – og har lyst til å bidra med å kartlegge og tilgjengeliggjøre vår felles historie gjennom å dokumentere gravminner i ditt område, tar du kontakt med din lokale Gravminne-koordinator for å registrere deg! Her finner du en full oversikt over kontaktpersonene i prosjektet  – det er bare å ta kontakt!

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke vises på bloggen