MyHeritage DNA: spørsmål og svar

Kommentarer2

Etter at vi lanserte  MyHeritage DNA tidligere denne uken, har vi mottatt mange positive tilbakemeldinger, og en hel del spørsmål om den nye tjenesten. Her gir vi dere svarene på spørsmålene vi har mottatt, forklart av Gilad Japhet, som er grunnlegger og daglig leder for MyHeritage.

Gilad Japhet, grunnlegger og daglig leder for MyHeritage.
Gilad Japhet, grunnlegger og daglig leder for MyHeritage.

Hvilket laboratorium er det som analyserer DNA-testene deres?
Vi benytter Gene by Gene lab som ligger i Houston, Texas. Dette er det samme laboratoriet som behandler Family Tree DNA-testene. Gene by Gene ble valgt som følge av en møysommelig prosess der vi vurderte flere velrenommerte laboratorier i USA. Og vi valgte den lab’en vi ble mest imponert over.

Hva slags type DNA-test er det som benyttes?
Vi benytter en såkalt Autosomal DNA-test.

Kommer MyHeritage til å tilby mtDNA og Y-kromosom-tester?
Akkurat nå er det ingen planer om dette, men vi utelukker ikke at vi kan komme til å tilby dette på et senere tidspunkt.

Hva slags brikke benytter MyHeritage DNA?
For tiden benytter vi OmniExpress-brikken, som produseres av Illumnia. Denne dekker ca. 700 000 SNP’er. Det er ikke utelukket at vi kommer til å velge andre brikker i fremtiden.

Er ikke dette samme brikke som benyttes av Family Finder, som tilbys av Family Tree DNA?
Dette stemmer, men det er viktig å forstå at Family Finder er et helt annet produkt. Vi foretar vår egen analyse av dataene fra testene, og utarbeider våre egne rapporter, så utfallet av testene vil ikke være like, og vi har en egen brukerbase som vi bruker til sammenligning. Det faktum at vi benytter samme brikke er faktisk en fordel for slektsforskere, fordi rådataene fra våre tester vil være kompatible med Family Finder sine

DNA Matcher er gratis, men er det også gratis å kontakte dem man matcher med?
For brukere som laster opp DNA data til MyHeritage, vil kontakt med matcher være gratis. Akkurat nå er det helt gratis å laste opp DNA data til MyHeritage, men dette kan endre seg i fremtiden. I dette tilfellet vil de som laster opp data nå,  mens det fremdeles er gratis, kunne kontakte eventuelle matcher uten kostnad i all fremtid.  Kontakten med en match må gjøres fra listen over DNA-matcher. Dette er fordi kontakt-knappene som du finner andre steder (som for eksempel ved Smart Matches) kan forutsette  at du har et betalt abonnement for å fungere.
For brukere som kjøper et MyHeritage DNA-sett vil DNA Matcher være inkludert i prisen, men kontakt med disse vil antagelig kreve et abonnement. Dersom du blir kontaktet av en DNA Match vil du kunne kommunisere med denne personen helt uten kostnad.

Må jeg kjøpe et abonnement for å bygge opp et familietre og se på resultatene av DNA-testen?
Nei, det er gratis å se resultatene av DNA-testen. Det er også helt gratis å bygge et familietre med opptil 250 individer. Familietrær med mer enn 250 individer krever et betalt abonnement. Det er også mulig å bygge større trær enn dette ved hjelp av vår Family Tree Builder-programvare. Med denne løsningen kan du bygge trær på opptil 500 000 individer helt gratis, så lenge du ikke synkroiserer dette med online-løsningen. Vi anbefaler dog å synkronisere familietreet da dette vil fungere som en backup, i tillegg til at dette gir deg tilgang til Smart Matches, Record Matches og Instant Discoveries.
Vi kommer snart til å komme med et pakketilbud som vil inkludere et komplett abonnement for ett år og en DNA-test som vil ligge på ca. halvparten av prisen til våre konkurrenter. Mer informasjon om dette kommer senere.

Vil MyHeritage utlevere mine testresultater til andre?
Nei. Bloggeren «the Legal Genealogist», har en god diskusjon om dette som du kan lese her (NB, denne artikkelen er på engelsk). Når du laster opp DNA-data til MyHeritage, ber vi om tillatelse til å dele resultater til vitenskapelige formål som kan inkludere deling av sammenfattede data, men det er valgfritt, og du kan enkelt velge dette bort i dine innstillinger.  Til sammenligning vil enkelte av våre konkurrenter, slik vi forstår det, kreve at du gir ditt samtykke til at DNA-dataene deles. Enkelte av dem krever en såkalt «evigvarende og overførbar lisens» til DNA-dataene dine. Når du tester med MyHeritage DNA og aksepterer våre brukervilkår, gir du ingen evigvarende lisens til oss. Du kan slette dataene dine og avslutte avtalen når som helst, og slettingen er permanent. Du gir oss heller ingen rett til å overføre DNA-dataene dine til noen som helst. Summa summarum er dine DNA-data tryggere med MyHeritage.

Kommer MyHeritage til å gi bort gratis tester til eksisterende brukere?
I utgangspunktet i liten grad. Vi kommer til å gi bort 1000 tester som en del av et humanitært prosjekt i Israel, i tillegg til at vi allerede har gitt bort 5000 tester som en del av vårt Opprinnelige befolknings-prosjekt. Vi kan nok også finne på å støtte opp om fremtidige prosjekter med gratis tester, særlig dersom det er snakk om humanitære prosjekter. I tillegg til dette kommer vi til å tilby muligheter til å vinne gratis DNA-tester på blogger, webinarer og andre sosialer medier, så her er det bare å følge med!

Kommer ytterligere konkurranse i markedet til å føre til lavere priser på sikt?
Det er ganske typisk at dette skjer når det blir økt konkurranse, og vi forventer at dette også kommer til å skje i markedet for DNA-tester. Vi regner med at vår inntreden i markedet kommer til å føre til lavere priser, i tillegg til at det vil føre til sterkere fokus på å å utvikle flere og bedre verktøy, samt raskere utvikling av nye teknologier. MyHeritage kommer til å markedsføre våre tester til hele det globale markedet, takket være vår globale tilstedeværelse med 85 millioner eksisterende brukere, og støtte for mer enn 40 språk. Dette betyr at vi kan tilby flere treff for brukere som har slektninger i andre land. I tillegg har vi inngått partnerskap med andre ledende leverandører av DNA-tester, slik som 23andMe og Family Tree DNA. Vi kommer også til å inngå flere slike partnerskap i fremtiden for å skape nye felles fordeler for både våre egne og andres brukere, i tillegg til hele DNA-fellesskapet som helhet.

Kan jeg laste opp rådata fra andre leverandører som 23andMe eller AncestryDNA, slik at jeg slipper å ta en ny test?
Ja, akkurat nå kan du laste opp rådata fra 23andMe, AncestryDNA og Family Tree DNA uten kostnad. Du vil da få matcher fra andre som har lastet opp data fra tilsvarende tester, i tillegg til alle som har kjøpe et MyHeritage DNA sett. Det er altså ikke nødvendig å kjøpe en ny test fra oss dersom du ønsker flere matcher. Men en test fra MyHeritage vil gi deg tilgang til våre etnisitetsrapporter, i tillegg til andre funksjoner som vi kommer til å lansere i fremtiden. Du vil også få tilgang til prioritert kundestøtte.

Hvordan kan MyHeritage finne DNA-matcher mellom brukere som har brukt tester fra ulike leverandører?
MyHeritage tar alle opplastede data og ekstrapolerer SNP’ene til et felles format. Dette er en prosess kalt imputering. Ved å bruke denne metoden, kan MyHeritage sammenligne resultatene fra alle DNA-testene som er på markedet i dag, inkludert 23andMes V4 og Ancestrys V2-brikker (og også tidligere versjoner) og selvsagt MyHeritage DNA. Imputeringen kan forårsake feilprosenter, så vi er i prosessen med å finstemme den.

Vil MyHeritage DNA ha et tre-grensesnitt som Ancestry har, slik at jeg kan indentifisere felles slektninger i familietrærne?
Vi arbeider med å fremheve DNA-matcher mellom profiler som deler samme etternavn (også der skrivemåten varierer, men det fonetiske navnet er likt) eller som er tilknyttet samme geografiske område, på begge sider i matchende familietrær. Dette vil bli tilgjengelig veldig snart. Når det kommer til å identifisere felles forfedre i familietrær, er dette noe som vi ønsker å få på plass – men det vil kreve litt mer tid.

Kan jeg få en etnisitetsrapport fra MyHeritage ved å laste opp rådata fra et annet selskap til MyHeritage.no, eller må jeg kjøpe en helt ny test?
For øyeblikket tilbyr vi ikke gratis etnisitetsrapporter til brukere som laster opp rådata fra andre DNA-tester. Du vil derimot få gratis DNA-matcher. Men, det kan være at dette endres over tid, og det kan være at vi på sikt vil levere gratis etnisistetsrapporter også til data-opplastere – mens vi vil reservere de mer avanserte etnisitetsoversiktene (de som er basert på det Opprinnelige befolknings-prosjektet vårt) til brukere som bar kjøpt MyHeritage DNA-settet.

Kommer MyHeritage til å gi oversikt over haplogrupper?
Dette er noe vi ønsker å gjøre. Men for øyeblikket kan vi kan ikke si noe om når dette vil være tilgjengelig.

Hvorfor bør jeg laste opp resultatene som allerede har blitt analysert av en annen leverandør, til MyHeritage?
Først og fremst, den lave prisen, matching-funksjonene og oppfølgings-prosessen er viktig. Dersom du allerede har tatt en test fra en annen leverandør, anbefaler vi at du eksporterer rådataene og laster dem opp til MyHeritage. I motsetning til hos våre konkurrenter, krever vi ikke at du må ta en ny test for å gjøre dette.

Jeg er adoptert, og jeg har allerede lastet opp DNA-dataene mine til GEDmatch. Hvorfor bør jeg laste dem opp til MyHeritage også?
MyHeritage har et stort antall DNA-brukere som ikke er på GEDmatch. Dette er spesielt tilfellet med brukere som har testet seg med 23andMe. MyHeritage har hatt et samarbeid med 23andMe i over 2 år, også når det kommer til integrasjon. Dette samarbeidet betyr i praksis at svært mange 23andMe-brukere har slektstrær og DNA-data på MyHeritage, men ikke på GEDmatch. Noe som igjen betyr at det er større sjanser for at du finner treff – om du laster opp dine egneDNA-data til MyHeritage – helt gratis.

Hvem utviklet MyHeritages DNA-matching algoritmer? Har dere forskere som arbeider med dem?
Algoritmene er utviklet av MyHeritages ingeniører og bioinformatikere. Vi er veldig stolte av hva vi har oppnådd på så fort tid, og vi arbeider kontinuerlig med å perfeksjonere dem. Når du sammenligner teknologien vår med selskaper som har vært på markedet I flere år, kunne betaversjonen vår se mangelfull ut. Men nå, som vi er ute av beta, og tjenesten blir forbedret for hver dag, er vil stolte av å kunne si at vi mer enn tåler sammenligningen med andre selskaper som er i ferd med å utvikle DNA-testing. Vi er svært godt fornøyde med matchingen, og mange brukere sier at de setter pris på å motta unike Smart Matcher, Record Matcher, Bok Matcher og Avis-matcher. Vi planlegger å bruke denne ekspertisen med DNA-matchene også, slik at du kan forvente mange store forbedringer av tjenesten i tiden som kommer, som del av utviklingsprosessene vi vil aktivere etter hvert. Vi planlegger også å bruke DNA-matcher til å forbedre Smart Matches og Record Matches på innovative måter.

Hvilke land er MyHeritage DNA tilgjengelig i?
MyHeritage DNA er for øyeblikket tilgjengelig over hele verden, bortsett fra i Frankrike, i Polen,  i Israel og ii den amerikanske staten Alaska.

Etter at jeg har testet med MyHeritage, kan jeg laste ned mine rådata?
Ja, det kan du. Skulle du trenge hjelp, er det bare å ringe eller sende en e-post til vårt kundesenter.  

Er MyHeritage-testen kompatibel med GEDmatch?
Ja, det er den. Alle brukere vil kunne laste ned sine rådata og laste demo pp på en hvilken som helst side de ønsker, inkludert GEDmatch. På grunn av brikketypen vi bruker, skal de kunne prosessere dataene fra dag én.

Kommer MyHeritage til å ha en kromosomutforsker?
Ja. Dette er planlagt innen de neste 3 månedene. Noen selskaper anser kromosomutforskere som for tekniske, og det blir derfor ikke prioritert. Hos oss er det annerledes. Vi synes at en kromosomutforsker ville være en veldig viktig funskjon. Vi abrider derfor for å kunne levere dette til dere. Fakta er at svært mange vil kunne dra nytte av dette. Og at det er teknisk omfattende lar vi oss ikke stoppe av!

Kommer dere til å ha tilbudspriser på DNA-settene?
MyHeritage DNA-testene er faktisk allerede på salg. Vi har et introduksjonstilbud. Settet koster nå $79 (pluss faktkostnader til Norge på omlag $10). Normalprisen er $99 pluss frakt. Introduksjonstilbudet er derimot kun tilgjengelig i en periode, og prisen vil være $99 etter at tilbudsperioden er over. Vi planlegger derimot en rabatt for dere som kjøper en DNA-test sammen med abonnement på MyHeritage.

Når kommer MyHeritage til å ta betalt for opplasting av DNA-rådata?
Dette er ikke et spørsmål om “når”, men heller “om”. Dersom vi skulle bestemme oss for å ta betalt for opplasting av rådata, vet vi ikke når dette kommer til å bli. Men, vi garanterer at brukere som laster opp sine data nå, vil få gratis DNA-matcher fir alltid – og det gjelder også dersom DNA-matching skulle komme til å bli en betalt tjeneste. Vi anbefaler at dere laster opp dataene mens det fremdeles er gratis.

Hvor lang tid tar DNA-prosesseringen?
Vi har skrevet om dette tidligere, men vi gjentar det gjerne! Da vi først bygde funskjonaliteten, tok den første prosesseringen nesten 3 måneder. Det var alt for lenge! Så vi forbedret prosessene og kortet inn tiden til 2 uker. Nå arbeider vi med å kalkulere matcher hele tiden – og prosessen vil ta kun noen få dager. Snart vil prosessen skje umiddelbart.

Kommer Family Tree DNA til å fortsette samarbeidet med MyHeritage?
Ja. Vi vil forsette å selge Family Tree DNA, spesielt Y- og mtDNT-tester på Geni.com, som vi eier og drifter. Merk at du også vil kunne kjøpe MyHeritage DNA på Geni.com. Du vil også finne produktintegrering med Family Tree DNA på Geni.

Jeg har allerede mottatt DNA-matcher på MyHeritage, men antallet treff har blitt færre. Hvorfor det?
3. November gikk vi ut av betaversjon, og vi rekalkulerte alle matchene med bedre algoritmer. Dette gjorde at matcher som var basert på falske positiver ble fjernet. Dersom du har vært i kontakt med noen av disse matchene gjennom MyHeritage-inboksen, er de selvsagt ikke fjernet. Men vi har merket dem som «ikke relatert». Matchingen vår er mye bedre nå, selv om den enda ikke er helt perfekt. Vi jobber med å gjøre den bedre, og det vil derfor bli flere forbedringer etter hvert.

Hva er neste steg for MyHeritage DNA?
Vi har et ekstremt spennende prosesskart som vi arbeider med å implementere for MyHeritage DNA – og vi er sikre på at dere slektsforskere vil sette pris på resultatene av disse etterhvert som de ferdigstilles og lanseres. Vi har en rekke funksjoner som vi gleder oss til å fortelle dere om, og vi har også noen gode ideer for DNA-verktøy som du ikke har sett maken til!  Vi forteller selvsagt mer så snart vi kan, så hold et øye med bloggen!

 

Vi håper at dette har gitt deg svar på hva du matte lure på om MyHeritage DNA. Men har du flere spørsmål, er det bare å skrive til oss I kommentarfeltet nedenfor, ta kontakt med oss på Facebook eller via hjelpesenteret vårt.

Dersom du har lyst til å bestille ditt MyHeritage DNA-sett, gå til   MyHeritage DNA. Tusen takk!

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke vises på bloggen

 • Kåre Odland


  juli 13, 2017

  I denne mailen ligger svar på ny ny prosent fra regioner vårt DNA kommer.Men jeg fikk resultatet til Jonas Beck.Jeg heter Kåre Odland.Er navnet feil?Er det mine resultater?

  • Trine


   august 10, 2017

   Hei Kåre,
   Dersom du klikker på lenken i innlegget ovenfor, får du frem eksempelet som vi har kalt «Jonas Beck». Vi har valgt å legge dette inn i innlegget som en illustrasjon på hvordan DNA-resultatene presenteres. Dersom du logger inn på din egen konto på MyHeritage, vil du selvsagt få frem dine egne resultater.
   Med vennlig hilsen Trine