Vi er alle vikinger!

Vi er alle vikinger!

Mange av oss har vokst opp med historier om at vi har blått eller adelig blod i årene. Mange har også blitt fortalt at de nedstammer fra vikinger. Da jeg selv vokste opp, fortalte Mormor til stadighet at vi var av vikingslekt.

«Vi stammer fra Harald Hårfagre, vet du! Det er derfor vi har så fint hår!»

Jeg har enda ikke funnet noe som tilsier at hun har rett i det. Som de fleste har funnet ut, er jo kildene fra de dager mer enn en smule tvetydige. Men nå har det kommet ny forskning som jeg er sikker på at Mormor ville ha satt pris på!

Den britiske genetikeren og forfatteren Adam Rutherford har nemlig gitt ut en by bok om genetikk. Den er ikke oversatt til norsk enda, men tittelen sier det meste: En kort historie om alle som noen gang har levd: Historiene i genene våre.

I boka  kommer han til den følgende konklusjonen: Har du hørt at du har adelige aner, eller at du har vikingblod i årene, er det store sjanser for at du faktisk har det!

Adam Rutherford sier vi alle er i slekt med vikinger. Bilde: Rutherford75

Adam Rutherford sier vi alle er i slekt med vikinger. Og at også han er i slekt med Harald Hårfagre. Bilde: Rutherford75

I en artikkel publisert på nettstedet forskning.no, påpeker Rutherford at om du søker deg  3 400 år tilbake i tid, vil du finne en felles forfader for alle som lever på kloden i dag. Og dersom du går tilbake bare 600 år, finner i en felles forfader til alle europeere!

Og akkurat dette gjør det enkelt å etablere at jeg, du, og Ingrid Spilde, som intervjuet Rutherford, er i slekt med Harald Hårfagre:

«Uten et eneste blikk i slektstavla som min oldefar må ha jobbet så hardt for å sette sammen, kan Rutherford fortelle meg at det er helt sikkert at jeg stammer fra den gamle kongen. Det gjør nemlig absolutt alle mennesker av europeisk avstamning. Alle. Inkludert Rutherford selv, enda han er halvt indisk.» 

Men for all del, ikke slipp alt som heter slektsforskning etter at du har lest dette!  Det kan være litt kjedelig å oppdage at vi kanskje ikke er så unike som vi kanskje kunne ønske at vi har – på tross av blått blod og hårfagre historier.  . Slektskap med adelige og kongelige er ofte svært  enkelt å dokumentere, da det finnes få i historien som er så godt dokumentert som de rike, de adelige og de kongelige.

Så har du hørt historier om at du har adelig blod i årene, er det bare å begynne å lete etter dokumentasjonen!

Har du blitt fortalt at du er i slekt med adelige, kongelige eller vikinger? 
Fortell oss om det i kommentarfeltet nedenfor da vel! 

Psst;  vil du lese mer om Rutherfords forskning, kan du lese hele artikkelen på Forskning.no her