Nytt verktøy på Myheritage: Undersøk DNA-matcher

Nyhet: Utforsk dine DNA-matcher!

Kommentarer1

Har du tatt en MyHeritage DNA-test eller lastet opp dine DNA-data til MyHeritage.no? Da har du fått en liste over dine DNA-matcher. Men hvordan leser du resultatene? Og hvordan er du slekt med dem du matcher med?

Listen over DNA-matcher viser hvem du har felles DNA med, hvor mange prosent DNA dere har til felles og et autogenerert forslag til hvilket slektskap det kan være mellom dere. DNA-resultatene kan vise en rekke alternative slektskap mellom dere – som for eksempel «fetter to generasjoner forskjøvet» eller «firemenning én generasjon forskjøvet». Men hva betyr det? Og hvor går du videre herfra?

Svaret får du her: For vi har nettopp lansert et nytt verktøy: En egen side der du kan utforske dine DNA-matcher!

Den nye siden gir deg masse informasjon om hvert av DNA-matchene dine. Og du finner alt på ett sted – med ulike seksjoner som kan hjelpe deg å finne ut hvordan du er i slekt med dem du matcher med. Og vet du dét, kan det åpne mange nye dører i slektsforskningen din!

Nedenfor ser du en gjennomgang av alle mulighetene du får med det nye verktøyet. Vi anbefaler at du leser grundig gjennom det, da det inkluderer viktig informasjon om hvordan du får det meste ut av det nye verktøyet.

her kan du utforske dine DNA-match’er

Klikk deg inn til listen over DNA-matcher og klikk på den orange utforsk-knappen som du finner nederst i høyre hjørne av hvert treff.

Her kommer du til den nye siden der du kan utforske dine DNA-matcher.

Trenger du å friske opp minnet litt, kan du se alle funksjonene i DNA-match-listen ved i denne tidligere bloggposten.

Den nye DNA-match siden viser deg alle relevante data om treffet, og kombinerer informasjon hentet fra både DNA og fra familietrær. Du ser dem side ved side slik at det er lett å sammenligne dem.
Nedenfor ser du hvordan det ser ut på siden din – og vi vil gå nærmere inn på de forskjellige feltene lenger nede i dette blogginnlegget.

Siden er delt inn i de følgende feltene:

Smart Matches

Smart Matching™ er en teknologi utviklet av Myheritage, som finner matcher mellom personer i ditt eget familietre og andre trær som finnes på MyHeritage.

Om du har aktivert Smart Matches, vil DNA-matchene dine bli enda bedre. For dersom du deler en prosentandel DNA med noen, og du også får et Smart Match med treet deres, er det langt større sjanse for at dere er i slekt – og det blir også enklere å forstå hvordan dere er beslektet. Du kan kontakte vedkommende, og dere kan dele informasjon om felles slektninger, forfedre og formødre.

Når et DNA-treff er korrekt – med andre ord at det ikke er et falskt positiv – betyr det at du og den du har «matchet med» har en felles forfader eller formoder. Dere har begge arvet DNA fra denne personen, og MyHeritage har identifisert dere som «treff» fordi dere har arvet samme DNA-segment.

Dersom du har fått et Smart Match med familietreet til den du har DNA-match med, er du heldig – og kan det være at du kan se hvem dere har til felles med et øyekast!

Men det er viktig å huske at når nære slektninger oppdager hverandre ved hjelp av DNA, ser vi ofte at familietrærne deres ikke stemmer overens.
Dette er ofte fordi man som regel ikke vet om at den andre personen eksisterer i det hele tatt, og det er derfor naturlig at an ikke har registrert dem i treet sitt. Dette er grunnen til at de fleste DNA-matchene som regel ikke har et SmartMatch knyttet til seg. Men de dukker opp noen ganger – og får du et Smart Match som bekrefter et DNA-match, er du blant de heldige!

Delte slektsnavn

Delte slektsnavn er etternavn som forekommer i rett linje i både ditt slektstre og i slektstreet til den du «matcher» med. I DNA-sammenheng er slike delte etternavn til stor hjelp, fordi hver og en av oss bærer med oss arvemateriale fra våre formødre og forfedre. Akkurat derfor kan oversikten over delte slektsnavn gi deg verdifull informasjon – om vedkommendes slektstre er korrekt og inneholder tilstrekkelig dokumentasjon.

De fleste som har tatt en DNA-test fra MyHeritage, har også et slektstre på MyHeritage.no. Dette er bra, fordi det gir oss muligheten til å sammenligne trærne når det dukker opp et DNA-match – og vi kan gi begge parter informasjon om delte slektsnavn for de aller fleste DNA-matchene.

Om du og den du matcher med har delte slektsnavn i trærne deres, vil du få beskjed om dette i seksjonen merket «Delte slektsnavn», som du ser nedenfor. Og du vil kunne se 10 generasjoner bakover.

Denne delen av siden kan være til stor hjelp for å finne ut hvem dere begge stammer fra. Men vær forsiktig om slektsnavnet du og den du matcher med er et veldig vanlig navn – som Olsen eller Hansen, eller Miller eller Smith. Fordi det er veldig mange som heter dette, kan det være at også andre familier har blitt «blandet inn». Men er det delte navnet et mer sjeldent navn, er det store sjanser for at du vil kunne bruke informasjonen for å identifisere hvordan dere er i slekt med hverandre.

Klikk på knappen merket «se alle delte slektsnavn» nederst i høyre hjørne, så får du sen en alfabetisk liste over alle de delte slektsnavnene i trærne deres. I dette vinduet kan du se alle slektsnavnene. og de dere har til felles vil merkes med lilla farge.

Har du ingen delte slektsnavn med treffet ditt? Da viser vi deg en oversikt over slektsnavnene i begge trærne. Dette kan være til hjelp fordi du kan se om navnene er stavet forskjellig, men ligner på hverandre. Kanskje du også vil få en aha-opplevelse om du kjenner igjen et navn – kanskje det er noen du har glemt å legge inn i ditt eget tre?

Som et eksempel: Se for deg at du vet at du har forfedre som het MacQuoid, men du er usikker på hvor de passer inn i treet ditt – så du har utelatt dem enn så lenge.  En dag får du et DNA-match, og  i treet til den du matcher med, står MacQuoid oppført. Det gir deg en mulighet for å nøste deg frem til hvor du kan legge dem inn i ditt eget tre.

Ved siden av oversikten over delte slektsnavn, vil du også se en liste over land der disse navnene forekommer i historiske dokumenter. Dette kan hjelpe deg på veien til å finne ut hvordan du er i slekt med den du matcher med. For eksempel, om dere har et delt slektsnavn fra same land, vil det styrke kvaliteten på treffet. Å oppdage at dere har navnet Levine til felles, er det gode nyheter. Men om dere har Levine, med opprinnelse i Ungarn, til felles, er du allerede langt på vei. I tillegg, dersom dere ikke har felles slektsnavn, men har felles slektninger fra samme land – er det mye som tyder på at dere har røtter i den samme regionen.

Listen over delte slektsnavn og landene de kommer fra, kan være til stor hjelp også utenfor DNA-sammenheng. Vi anbefaler at alle slektsforskere kopierer listen over etternavn og bruker den når dere er i kontakt med andre likesinnede – det er jo en veldig fin oversikt over hva vi forsker på. Og noen slektsforskere tar det til et nytt nivå – de har langt inn listen over slektsnavn i e-post-signaturen sin!

Delte DNA-matcher

Delte DNA-matcher er dem som deler DNA med både deg og den du matcher med. Med andre ord at både du og den du matcher med har den samme personen på DNA-match-oversikten. Dette er nok en måte som gir deg muligheten til å se kvaliteten på treffet – og som gir deg god hjelp til å finne ut hvordan du er i slekt med den du har fått match med.

MyHeritage har en helt unik måte å vise delte DNA-matcher på. For det er bare MyHeritage som gir deg oversikten – på én side – over personer som både du og den du har matchet med er knyttet til genetisk.

Om du og den du «matcher med» har mange delte DNA-matcher, kan du klikke på knappen «vis flere DNA-matcher» nederst i høyre hjørne for å gå gjennom alle de delte DNA-matchene.

Siden kalt «Delte DNA.matcher» hjelper deg å samle DNA-matchene dine. Hver samling er basert på den samme delte slektsnavn (noen ganger kan det være flere enn én person). Du kan samarbeide med matchene dine for å finne ut hvem denne felles forfaderen  – eller formoderen – er.

Over tid vil du se stor verdi av den delte DNA-match-oversikten. Du kan for eksempel utforske et match og finne en onkel på farssiden på listen over delte matcher. Og dette er en god indikasjon på at matchet er i farssiden av familien din.  Om flere av medlemmene i familien din tar en DNA-test, vil du få aller mest verdi ut av Delte DNA-matcher. Dette fordi det blir enda enklere å bekrefte veien bakover til personen dere begge  – eller alle – har til felles.

Stamtavle

Stamtavlen viser  hovedindividet og dennes direkte linje bakover: Foreldre, besteforeldre, oldeforeldre og så videre. Denne oversikten er til god hjelp når du ser etter felles forfedre eller felles etternavn, som kan vi deg en pekepinn om hvordan dere er i slekt med hverandre.

Stamtavlen viser deg oversikten over den direkte linjen til den du har matchet med i én fane, og dit eget i den neste fanen, Når du ser stamtavlen til den du har matchet med, er det enkelt å se hvor de to trærne krysses, og dt er lett å legge merke til fellesnevnere.

Stamtavle-oversikten er sammenfattet for å få plass til så mye informasjon som mulig på liten plass.  For å se hele treet, klikker du på «se hele treet» som du ser merket i rosa nederst i høyre hjørne.

Kvinner vises i denne oversikten med sitt pikenavn. For å se mer informasjon om hver person, hold musepekeren din over boblen med deres navn i. Du vil da få frem en oversikt (som nedenfor) der du kan se fødested og hvor de døde. Du vil også få lenker til vedkommendes familietre, lenke til profilen, samt muligheten til å søke etter vedkommende i MyHeritages samling av 8.1 milliarder historiske kilder.

Husk at når du ser på andres familietrær, vil levende personer vises som <privat> på grunn av personvernet.

Delt etnisitet

Vi kalkulerer et DNA-estmat for for hver eneste DNA-test som blir kjøpt på www.myheritageDNA.com eller DNA-data som blir lastet opp til MyHeritage. MyHeritage tilbyr et DNA-estimat fordelt på hele 42 regioner, som er fler enn noen andre kommersielle DNA-test-selskaper gjør.

Oversikten over delt etnisitet sammenligner etnisitets-estimatene til den du matcher med og deg selv. Kartet og sammenligningen gjør det lett å se hvor mye dere har til felles. Og de etnisitetene dere har til felles, vises i lilla farge.

Oversikten over delt etnisitet kan være nyttig for å vise hvilke regioner dere bør undersøke nærmere for å finne deres felles forfader eller formoder. Men husk at du kan få en felles etnisitet med noen også om dere ikke har en direkte forfader fra akkurat dette stedet. Det er store sjanser for at dere kan ha spor fra samme etnisitet fra ulike kilder.

Du kan bruke innstillingene øverst til høyre for å veksle mellom å vise delte etnisiteter, eller alle etnisiteter. Klikk på hvilken som helst etnisitet for å få mer informasjon om den.

Neste steg: 

Vi er ikke ferdige med Undersøkings-siden ennå! Vi legger til flere verktøy og funksjoner  – og neste på listen vår er en kromosom-oversikt – så hold et øye med siden!

Hva koster det? 

MyHeritage DNA-kunder kan se utvalgte deler av Undersøk DNA-match-siden. For å få full tilgang, kreves det et abonnement. Brukere som har Premium, Premium Plus eler Komplett-abonnement, får full tilgang. Enkelte av seksjonene vil også være delvis tilgjengelige for gratisbrukere.

Mer: Enkelte av funksjonene ovenfor vil ikke alltid vises for alle DNA-matcher, da de ikke alltid er relevante for alle treff. For eksempel, om du får et match med noen som ikke har laget et familietre, vil du naturligvis ikke få oversikten over stamtavle, felles etternavn eller Smart Matcher.

Konklusjon 

Bruk den nye funksjonen for å sammenligne DNA-treff og oppdag mer om slekten din. Har du tidligere matcher som du ikke har utforsket, kan du nå se på dem i større detalj enn før, og det er langt enklere enn noen gang. For i stedet for å starte med puslespillet helt alene, får du nå hjelp som gjør det enklere å finne ut mer om hvordan du er i slekt med dem du får matcher med.

Har du ikke testet ditt DNA? Bestill din MyHeritage DNA-test i dag  – eller last opp dine DNA-data til MyHeritage for å få en grundig oversikt over ditt etniske opphav – og motta DNA-matcher   – helt gratis!

 

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke vises på bloggen

  • Nils Tørstad


    september 24, 2017

    Kjempebra !