Ny funksjon: Etniske grupper rundt om i verden

Ny funksjon: Etniske grupper rundt om i verden

Nå som MyHeritage har over en million personer i sin DNA database – lanserer vi en morsom og original funksjon, basert på oppsamlet, anonym etnisitetsdata fra våre brukere. Den nye funksjonen, Etniske grupper rundt om i verden, lar deg utforske de vanligste etnisitetene i forskjellige land, og de viktigste landene for hver enkel etnisitet, med utgangspunkt i data fra brukere som har kjøpt MyHeritage DNA-sett eller lastet opp DNA-data til MyHeritage.

Denne nye, interaktive funksjonen er tilgjengelig og gratis for alle, også for de av dere som ikke har tatt en DNA-test. Selv om det ikke er nødvendig for å benytte seg av denne funksjonen, kan du bestille en DNA-test hvis du har lyst, eller laste opp DNA data fra et annet selskap.

Oversikt

For å benytte deg av denne nye funksjonen, skal du velge“Etnisitetskart” fra DNA-menyen.

Vi kunne ikke kalle dette “Etniske grupper rundt om i verden” i menyen, da dette ville blitt for langt! Dette vil ta deg til hovedsiden for Etniske Grupper Rundt Omkring i Verden funksjonen.

Velg “Etter land”-knappen for å se de dominerende etnisitetsgruppene i et gitt land; eller velg “Etter etnisk gruppe”-knappen om du vil se hvilke land som har flest av en gitt etnisk gruppe.

Dominerende etniske grupper i et gitt land

Ved å velge «Etter land»-knappen, kan du se de mest dominerende etniske gruppene i et gitt land. Denne informasjonen er i dag tilgjengelig for mer enn 50 land, og flere land vil bli lagt til etter hvert. Velg et land fra listen, eller velg det ut i fra kartet, for å se de mest vanlige etnisitetene der. Landene er arrangert etter kontinent, og hvis et land vises i dempet grått, så vil det si at vi ikke har nok data for dette landet ennå. Velg land som vises i sort på oversikten.

Velg et land fra listen eller klikk på det på kartet for å se dets mest vanlige etnisiteter

Velg et land fra listen eller klikk på det på kartet for å se dets mest vanlige etnisiteter

Velg et land fra listen eller klikk på det på kartet for å se dets mest vanlige etnisiteter

Så snart du har valgt et land, vil du kunne se en liste over de mest vanlige etnisitetene som DNA-testerne i det landet har fått som resultater inntil nå, basert på oppsamlet data fra MyHeritage brukere. Det er viktig å merke seg at dette baseres på bostedsland og ikke på fødselsland fra slektstrærne. For eksempel, hvis du velger å se på “Sverige”, så vil du se at den dominerende etniske gruppen der er skandinavisk (80.1 prosent av de som har testet seg der hadde minst 5 prosent av den etniske tilhørigheten), fulgt opp av finsk med 29.9 prosent. I land hvor det er mange immigranter, vil resultatene kunne overraske.

De mest dominerende etniske gruppene i Sverige vises i prosenter i liste-format og blir representert geografisk på et oversiktskart

De mest dominerende etniske gruppene i Sverige vises i prosenter i liste-format og blir representert geografisk på et oversiktskart

De dominerende etniske gruppene i Sverige, blir oppgitt i prosenter og vist i liste-format, og representert geografisk på et oversiktskart.

Du vil se opptil fem av de mest vanlige etnisitetene i de landene du velger. For å se en komplett liste kan du klikke på «Vis alle etnisiteter».

Du vil ikke få 100 prosent om du skulle forsøke å legge sammen prosentene for diverse regioner, da vi ikke viser hvor mye skandinavisk hver person i Sverige fikk i sine DNA-resultater; det du ser er den prosenten av MyHeritage DNA-brukere i Sverige som har minst 5 prosent skandinavisk i sine etnisitetsutregninger.

For å velge et annet land, kan du navigere tilbake til lands-menyen fra “Alle land”-linken eller “Velg et annet land”-linken.

Topp-etnisiteter i hvert land

I USAs tilfelle, kan du se de dominerende gruppene i hver stat. Dette kartet og listen fungerer på samme måte som oversiktskartet og listen – velg rett og slett en hvilken som helst stat for å se de mest vanlige etniske tilhørighetene i den staten.

Topp-land for hver etniske gruppe

Du kan også se hvor forskjellige etniske grupper er mest vanlige. Naviger til etnisitetsvisningen ved å klikke på «Etter etnisitet”-knappen. Velg deretter en etnisitet fra listen eller på kartet.

Velg en etnisk tilhørighet fra listen eller kartet for å finne ut hvilke land som har flest mennesker med den etniske tilhørigheten

Velg en etnisk tilhørighet fra listen eller kartet for å finne ut hvilke land som har flest mennesker med den etniske tilhørigheten

Velg en etnisk tilhørighet fra listen eller kartet for å finne ut hvilke land som har flest personer med den etniske tilhørigheten du ser etter.

Hvis du for eksempel velger “skandinavisk”, vil du kunne se de landene hvor det største antall MyHeritage DNA-brukere fikk oppgitt skandinavisk som et resultat i deres etnisitetsutregning. Husk at det er da snakk om bostedsland og ikke fødselsland. Så mange som opp til 5 topp land vil bli listet i resultatsboksen, i nedadstigende rekkefølge, dvs. landet øverst på lista er der hvor den høyeste prosenten av menneskene er tildels skandinaver.

Topp-landene for skandinavisk etnisitet, vist prosentvis i liste-format og geografisk på kartet

Topp-landene for skandinavisk etnisitet, vist prosentvis i liste-format og geografisk på kartet

Topp-landene for skandinavisk etnisitet, vist prosentvis i listeformat og geografisk på kartet

 

Sammenlign deg selv

Etniske grupper rundt om i verden-funksjonen er morsom å utforske og er åpen for enhver som måtte ønske å bruke den — du trenger ikke å ha tatt noen DNA-test eller overhodet være logget inn på MyHeritage for å tilfredsstille din nyskjerrighet. Du kan velge et land for å se dets topp-etnisiteter, og så direkte påfølgende klikke på en av de listede etnisitetene for å se dens toppland og så videre.

Hvis du skulle være logget inn og ha DNA-data, så kan du sammenligne dine egne etnisitetsresultater med resultatene fra vår digre database. Klikk på “Se dine DNA resultater»-linken for å se ditt etnisitetsmål.

Klikk på en hvilken som helst av dine etnisiteter for å utforske i hvilke land eller amerikanske stater dine etnisiteter er mest vanlige.

Se ditt etnisitetsmål og klikk på en av dine etnisiteter for å se hvilke land som kommer på topp for disse

Se ditt etnisitetsmål og klikk på en av dine etnisiteter for å se hvilke land som kommer på topp for disse

Se ditt etnisitetsmål og klikk på en av dine etnisiteter for å se hvilke land som kommer på topp for disse

Merk deg: Frankrike belyses ikke på kartet ovenfor fordi DNA-testing er forbudt der, så akkurat nå har vi ingen MyHeritage DNA-brukere som bor der. Hadde dette ikke vært tilfelle, kunne vi forventet at Frankrike hadde vært et av topp-landene for nord- og vest-europeisk etnisitet.

Sammendrag

Vi er glade for å kunne tilby den nye og originale funksjonen, Etniske grupper rundt om i verden, i beta. Hvem som helst kan nå utforske hvor diverse etniske tilhørigheter er vanligste og dessuten topp-etnisiteter i forskjellige land rundt om i verden. Vi håper du får glede av dette! Den nye funksjonen vil bli enda bedre med tiden, ettersom vår DNA-database vokser, og fordi vi forbedrer presisjonen av våre etnisitetsmål, slik planene er for de neste månedene.

Ha det gøy!

Fra oss i MyHeritage-teamet