Hvordan leve i 100 år? Råd fra verdens eldste personer

Hvordan leve i 100 år? Råd fra verdens eldste personer

Hvordan leve til du blir 100 år? Hvem er de eldste menneske på jorda og hva er hemmeligheten for et så langt liv? Vi har snakket med mange av dem og de deler villig sine råd.

Verdeldstens eldste levende person er Kane Tanaka

Den absolutt eldste levende kvinne er en 116-år-gammel kvinne som bor i Japan. Hun har hatt denne tittelen siden juli i fjor da 117-år-gamle Chiyo Mikayo gikk bort.

Verdens eldste person, Kane Tanaka forteller hvordan leve i 100 år (foto-kreditt, Guinness World Records)

Verdens eldste person, Kane Tanaka, før og nå (foto-kreditt, Guinness World Records)

Kane mener hennes lange liv er takket være familie, søvn, håp og hennes tro på G-d. Mange andre hundreåringer har blitt spurt det samme – og de har gitt svært forskjellige svar. Her er noen råd fra verdens eldste mennesker om hvordan man kan leve et langt og sunt liv. Selv om du kanskje bør ta dette med en klype salt.

Spis godt … hva det nå betyr for deg

Leger har i flere tiår fortalt oss at det vi spiser påvirker levetiden vår. Så det kommer kanskje ikke som noen stor overraskelse at noen hundreåringer mener deres lange liv har med spisevaner å gjøre. Alida Victoria Grubba Rudge — som ble 113 — rådet folk til å spise sunt, og Alimihan Seyiti, som selv mener å ha blitt født i 1886, sier at hun drikker masse kaldt vann og er stort sett vegetarianer. Men mange av verdens eldste har noen uventede kostholds-tips. Pearl Cantrell mente at hennes 116 år hadde med at hun spiste bacon hver dag å gjøre; Elizabeth Sullivan, som ble 106, mente at hun kunne takke de tre Dr. Peppers hun drakk daglig; Agnes Fenton, som døde da hun var 112 år, tok en daglig dose med Miller High Life og Johnnie Walker Blue Label. Emiliano Mercado del Toro ble verdens eldste mann i 2004 og beholdt tittelen i tre år, til han døde som 115-åring. Han mente at det var funche, en Puerto Ricasisk rett laget av maismel og torsk, som holdt ham i live så lenge.

Forbli enslig … eller ikke

Noen hundreåringer, som Susannah Mushatt Jones i USA (116 år), Leandra Becerra Lumbreras i Mexico (127 år) samt Emma Morano i Italia (117 år), mente at det å forbli enslig var en betydelig faktor for deres lange liv. Clara Meadmore, som ble 108, fortalte at hun var “for travel” til å ha intime forhold.

Emiliano Mercado del Toro (nevnt ovenfor) derimot, mener at hans kjærlighet for kvinner, har holdt han i live. Mbah Ghoto levde til han var hele 146 år, og han fortalte NPR at han hadde et langt liv “fordi jeg har mennesker som er glad i meg som tar vare på meg.”

Er det mer enn en tilfeldighet at det virker å være en kjønnsforskjell i dette emnet? Kanskje: Studier viser at menn lever lenger når de er gift, mens gifte kvinner har samme forventet levealder som ugifte kvinner. Kvinner som har tette kvinnelige vennskap på den annen side pleier å leve lenger enn de uten.

Jobb hardt, hvil godt

Jessie Gallan, som døde som 109-åring, begynte å jobbe som budeie da hun var 13. Hun mente det var hennes livslange arbeidsmoral som la grunnlaget for hennes høye alder.

Jessie Gallan forteller hvordan leve i 100 år (fotokreditt, Zeptha.com)

Jessie Gallan (fotokreditt, Zeptha.com)

På den annen side så mente Leandra Becerra Lumbreras (nevnt ovenfor) at hennes lange liv også var takket være hennes vane å sove i dagevis uten stopp. Kamato Hongo, som døde i en alder av 116, sov så mye at familien hennes av og til matet henne mens hun sov. Mary Francis Carruba, som ble 100 i 2015, sier at hemmeligheten bak å leve lenger er å “være lat”.

Hold på uvanene?

Flere hundreåringer påstår at det var røyking og alkohol som holdt dem sunne. Jeanne Calment ble 122 år. Hun drakk portvin, spiste nesten en kilo sjokolade hver uke og røykte fra hun var 21 til hun ble 117. Batuli Lamichhane, ble 116 år gammel i fjor. Han røykte halvannen pakke hver dag og mener at sigarettene hjalp henne å holde seg i live. Dorothy Parke sa at legen hennes mener det var drikking som hjalp henne å bli 100 år gammel.

Hva mener du? Vil du leve i 100 år? Vil du følge noen av de nevnte rådene ovenfor? Hvor gamle ble dine eldste slektninger?