Se de Genetiske gruppene til DNA-treffene dine

Se de Genetiske gruppene til DNA-treffene dine

Vi lanserer et ny funksjon for DNA-treff på MyHeritage. Du kan nå sammenligne dine genetiske grupper med DNA-treffene dine sine.

I slutten av desember 2020 introduserte vi de Genetiske gruppene. Med denne spennende tilføyelsen ble MyHeritages sin inndeling i etniske grupper dramatisk forfinet til hele 2114 geografiske områder. Siden da har vi jobbet med å forbedre funksjonen, og legge til nye komponenter som brukerene ønsker seg. I januar 2021 lanserte vi det første forbedring i brukergrensesnittet

Å kunne sammenligning delte genetiske egenskapene med DNA-treffene dine er nyttig. Det kan hjelpe deg med å finne ut hvordan du kan være relatert til dem. På siden for å gjennomgå DNA treff, kunne du tidligere se etnisitetsestimatet for DNA-treffene dine, og se hvilke etnisiteter dere deler. Nå kan du drille ned enda lenger og se hvilke genetiske grupper de tilhører, og hvilke genetiske grupper dere har til felles.

Sammenligne dine delte etnisiteter og genetiske grupper

Tidligere på siden for Undersøk DNA-treff var det et avsnitt for delte etnisiteter som viste dine og dine DNA-treffs delte etnisiteter i uthevet tekst. Delte etnisiteter er regioner der du og dine DNA-treff kan ha felles forfedre. Ved å kunne identifisere dem, kan du få noen ledetråder om delte forfedre.

I den nye oppdateringen kan du nå, i dette avsnittet, sammenligne resultater for både genetiske grupper og etnisitet estimater. Den nye organiseringen er slik at under sammenligningen av ditt og DNA-treffets etnisitet, vil du også finne en liste over genetiske grupper dere begge tilhører. De etnisitetene og genetiske grupper som er oppført i fet skrift, er de du har til felles med det DNA-treffet du for øyeblikket gjennomgår.

Etnisitetene er oppført først. De er sortert fra høyeste til laveste i henhold til prosentandelen av hver etnisitet i resultatet ditt. Deretter finne du de genetiske gruppene. Først ser du de gruppene dere deler, sortert etter konfidensnivå. Deretter, de genetiske gruppene du har, men som ikke DNA-treffet ditt har. Og til slutt, de genetiske grupper DNA-treffet ditt har, men som du ikke har.

Dynamisk del til høyre

Til høyre finner du en dynamisk del der du kan lære mer om etnisiteter og genetiske grupper. Du finner et kart med en figur som indikerer det geografiske området av etnisitet, eller genetisk gruppe, og en beskrivelse.

Når du klikker på en av etnisitetene eller gruppene på listen, oppdateres boksen til høyre for å vise deg figuren på kartet, og gi deg en mer detaljert beskrivelse.

Hvis du holder musepekeren over en genetisk gruppe på listen, ser du en melding med en beskrivelsen av gruppen og en indikasjon på konfidensnivået du og DNA-treffet har for akkurat denne genetiske gruppen.

Det er tre konfidensnivåer, lav, middels og høy. De er basert på kvaliteten og kvantiteten til segmentene som deles med de genetiske dataene som representerer hver gruppe.  

Klikk på etnisitet eller gruppe for å se hele beskrivelsen, eller velg «Lær mer» for å se tilleggsinformasjon for den spesifikke etnisiteten eller genetiske gruppen. 

Som standard vil du se DNA-treffets ditt sitt fulle etnisitetsestimat og resultat for genetiskegrupper, sammen med dine. På denne måten kan du kan sammenligne dem. Hvis du foretrekker å bare se etnisiteter og genetiske grupper dere har til felles, klikker du på «Bare delte»-knappen øverst til høyre.

Hvordan hjelper delte genetiske grupper deg i din slektsforskning?

Å sammenligne dine genetiske grupper med dna-treffene dine sine, kan hjelpe deg på flere måter.

Som nevnt ovenfor kan de genetiske egenskapene du deler med dine DNA-treff hjelpe deg å finne ut hvordan dere kan være relatert. Hvis for eksempel vet at din mor har skandinavisk avstamming, mens din fars side kommer fra Hellas og Sør-Europa. Da kan skandinavisk etnisitet indikere at DNA-treffet er relatert til deg gjennom din mors side.

Genetiske grupper hjelper deg å bore ned enda lenger. Hvis både moren og faren din var fra Skandinavia? Da vil det ikke hjelpe deg å vite at DNA-treffene din har en viss skandinavisk etnisitet. Men hvis din mors familie var fra Danmark og faren din fra Øst-Sverige, og du og ditt DNA-treff deler den genetiske gruppen som heter Danmark (Nordregionen). Da kan det indikere at dere er i slekt på mors side.

Vi tar dette ett skritt videre. Du vet at din mors mor var fra Svendborg og din mors far var fra Nord-Danmark. Da kan denne delte genetiske gruppen tyde på at dere felles stamfar er på din morfars side. Det begrenser mulighetene.

Hvem kan se delte etnisiteter og genetiske grupper?

Delte etnisiteter og genetiske grupper er en premium-funksjon som krever et betalt MyHeritage-abonnement (Komplett, Premium eller PremiumPlus). Brukere uten et abonnement, vil ikke kunne se denne delen av Undersøk DNA-treff siden. Brukere som laster opp sine rå DNA-data fra en annen leverandør til MyHeritage, kan betale en avgift for å låse opp alle avanserte DNA-funksjoner MyHeritage tilbyr. Avgiften er på $ 29 pr test. Finn ut mer om våre abonnement her.

Du kan slå av funksjonen. Hvis du ikke vil at DNA-treff skal kunne sammenlikne seg med dine etnisitetsresultater eller genetiske grupper. Gå til «personvern»-siden, deretter til «Mine DNA-preferanser-fanen». Klikk deretter bort haken i ruten ved sine av «Tillat mine DNA-treff å se mine etnisitets estimater og genetiske grupper.”

Konklusjon

Å sammenlikne delte genetiske egenskapene med dine DNA-treff, kan hjelpe deg med å finne ut hvordan dere kan i slekt. Før kunne du se etnisitetsestimatet for DNA-treffene dine, og se hvilke etnisiteter dere delte. Nå kan du drille ned enda lenger og se hvilke av de genetiske gruppene de tilhører, og hvilke dere har til felles.

Dette kan hjelpe deg med å få bedre innsikt i ditt forhold til treffene dine, og lære mer om røttene dine. Er du heldig, kan du kanskje til og med bryte gjennom noen murvegger i slektsforskningen din.

Kommentarer

E-postadressen holdes privat og vises ikke.

  • john biringvad

    april 7, 2021

    Veldig bra