Prins Philip i slektshistorisk og DNA-forskningssammenheng

Prins Philip i slektshistorisk og DNA-forskningssammenheng

Vi i MyHeritage gir våre dypeste kondolanser til Hennes Majestet Dronning Elizabeth, kongefamilien, og nasjonen Storbritannia i forbindelse med tapet av prins Philip, hertugen av Edinburgh. Her kan du utforske det britiske Kongehusets slektstre på MyHeritages og lære mer om prins Philips familiebakgrunn.

Helt tilfeldig arrangerte vi en Facebook Live-økt med Caroline Gurney, den 12 april. Caroline er slekts- og historieforsker, og tema for Facebook Live-økt var «Are you related to royalty»? I begynnelsen av økten viet Caroline noen minutter i til å snakke om prins Philip i slektshistorisk og DNA-forskningssammenheng. Vi har lyst til å dele det hun kunne fortelle oss med dere.

Caroline kunne fortelle at Philip faktisk var en nær fetter av dronningen. Både Elizabeth II og Philip var etterkommere av dronning Victoria. Det var ikke uvanlig for kongelige å gifte seg med sine fettere før i tiden. Gjennom historien har kongelige bare kunnet gifte seg med folk av samme klasse, og det var en begrenset gruppe mennesker med kongelig avstamning å velge mellom. Det er derfor ikke spesielt overraskende at Philip også var en etterkommer av George II, Tsar Nicholas I av Russland, og kong Christian IX av Danmark.

Carolines presentasjon illustrerer prins Philips kongelige familieforbindelser

Carolines presentasjon illustrerer prins Philips kongelige familieforbindelser

Romanovene

Prins Philip var kjent for sin bitende sans for humor. En gang på 1960-tallet ble han spurt om han var interessert i å besøke Russland. Philip svarte: «Jeg ønsker veldig gjerne å reise til Russland, selv om the b * **** ds myrdet halvparten av familien min.”

Han refererte mest sannsynlig til Romanovene som ble tatt til fange og myrdet av kommunistiske revolusjonære i juli 1918.

Mange år senere, i 1991 ble det funnet lik i en umarkert grav i Ekaterinburg. Eksperter mente at det var Romanovene; Tsar Nicholas II, hans kone Aleksandra, og deres 5 barn. De ble alle myrdet den natten i 1918.

Forskere prøvde å bekrefte identiteten deres via DNA, men hvordan kan du bekrefte DNA-identiteten til historiske personer når du ikke har noen DNA-prøve å sammenligne med?

Svaret er å arbeide gjennom kjente slektninger, akkurat på samme måte som en slektsforsker prøver å identifisere et ukjent DNA-treff. Tsarens kone Aleksandra var Dronning Victorias barnebarn og Philips grandtante. Det betydde at hun delte DNA med Prins Philip. Prinsen leverte en blodprøve, og hans DNA ble sammenlignet med de døde familiemedlemmene. Dette gjorde at forskere kunne bekrefte, nesten uten tvil, at likene faktisk var de myrdede Romanovs.

En annen viktig side av prins Philips slektshistorie er at hans mor, prinsesse Alice av Battenburg, hjalp til med å redde jøder under Holocaust. Hun ble tildelt Righteous Among the Nations for det arbeidet.

Du kan se Carolines fulle FB live-økt her.