Vi tar en nærmere titt på et fotografi fra det keiserlige Russland

Vi tar en nærmere titt på et fotografi fra det keiserlige Russland

I 2006 ble et gammelt bilde en sensasjon på et russiske fotofora på internett. Bildet er datert en gang mellom 1903-1909, og det viser et helt regime fra den keiserlige russiske hæren. Rundt 1200 soldater er fotografert og bildet er i forbløffende høy oppløsning. Dette er soldatene i Kexholm Guard Infantry Regiment som var stasjonert i Warszawa i løpet av det første tiåret av 1900-tallet, før første verdenskrig og den russiske revolusjonen brøt ut. Det som er bemerkelsesverdig ved dette bildet er detaljnivået, ansiktstrekk, uniformene, man kan til og med se knappene på uniformen tydelig.

Detalj fra fotografiet

Detalj fra fotografiet

Hvordan bildet ble oppdaget

Vi vet ikke hvordan eller hvorfor dette bildet ble tatt. Det vi vet er at det ble oppdaget av en politimann på slutten av 70-tallet i byen Kalinin (Tver i dag). En politimann som elsket fotografering snublet over bildet mens han undersøkte et åsted etter et innbrudd. Huseieren la merke til at politimannen viste en spesiell interesse for bildet. Da forbryterne var tatt og de stjålne eiendelene hadde kommet tilrette, ga han politimannen fotografiet for å vise sin takknemlighet. Politimannen ga bildet til en lokal fotoklubb, og i 1986 donerte klubben det til et museum. Derfra tok det veien til fotografenes fagforeningskontor, og er ett av mange historiske fotografier som pryder kontorveggene. Bildet tok steget ut i lyset for alvor da det ble publisert i boken Fotomaster av Svetlana Pozharska i 2006. Noen skannet det og lastet den opp til internett, og der fanget det raskt oppmerksomheten til mange fotoentusiaster.

Hvilket kamera ble brukt til å ta bildet?

Fotografiet, som måler 42 x 96 cm, har antagelig blitt tatt i 1903 ved hjelp av et såkalt glassplatenegativ. Noen tror det er datert senere, som 1906-1909. Den regjerende teorien er at den ble tatt ved hjelp av et Lawrences kamera, et gigantisk kamera som ble bygget på slutten av 1800-tallet. Men slike kamera fantes bare i USA. Det ville ha vært et mareritt å flytte til et slikt til Warszawa. Det veide 640 kg, og det krevde en spesiell togvogn for å kunne transportere det. Hvis et slikt kamera hadde blitt transportert, ville det ha vært historisk hendelse av betydning, og det er ingen spor av en slik hendelse i historiske dokumenter. Vi spurte historisk fotoekspert Maureen Taylor (a.k.a. the Photo Detective) hva hun trodde. Ifølge Maureen kan ikke dette bildet ha blitt tatt med et Lawrences kamera. Maureen tror ikke et Lawrences kamera noen gang har forlatt USA. Hun sier også at 42 x 96 cm er mindre enn glassplaten til et Lawrences kamera, som var på 243 x 137 cm, og tror bildet har blitt tatt med et tidlig panoramakamera.” Hun tror videre at det opprinnelige bildet har blitt beskåret fordi det var vanlig at panoramabilder ble beskåret i forhold 2:1, pga dimensjonene på utskriften. Maureen sier at det negativet kan ha blitt tatt med et Wonder Panoramic Camera, som ble utviklet i Berlin av Rudolf Stirn i 1890. Et slikt kamera ville ha vært mye enklere å transportere. Det målte bare 10x10x15 cm. Et Wonder Panoramic Camera kan stilles inn for å fange et fullt 360-graders panoramamotiv.

The Kexholm Guard Infantry Regiment

Men hvem var de 1200 mennene som poserer på bildet? The Kexholm Guard Infantry Regiment, også kjent som Emperor of Austria’s Kexholmsky Life-guards Regiment, var et regiment i den keiserlige russiske hæren. De var stasjonert i Warszawa fra 1865 og fremover, og gjennom første verdenskrig. Regimet var en del av den tredje (Warszawa) Guard Infantry Division. Mange av soldatene som er avbildet her, kjempet senere mot bolsjevikene under den russiske revolusjonen. Noen døde i kampene, noen ble værende i området etter revolusjonen, mens andre reiste derfra og tilbrakte resten av livet i andre steder, som USA. De bygget sannsynligvis et spesielt stilas for å kunne ta dette fantastiske bildet.

En nærmere titt med MyHeritage Fotoforbedrer

Selv om oppløsningen på dette bildet virkelig er bemerkelsesverdig, tar MyHeritages unike fotoforbedrer detaljnivået enda et nivå opp. Her er noen forbedrede og fargede bilder av noen av soldatene fra besetningen: Utrolig, ikke sant? Ønsker å se dine egne forfedre i høy oppløsning? Prøv MyHeritage Fotoforbedrer her!