Vi presenterer PhotoDater™, en eksklusiv og gratis ny funksjon som kan estimere når gamle bilder ble tatt

Vi presenterer PhotoDater™, en eksklusiv og gratis ny funksjon som kan estimere når gamle bilder ble tatt

Hvis du er som de fleste slektsforskere, har du sannsynligvis verdsatt gamle familiebilder der opplysningene, som for eksempel når bildene ble tatt, fortsatt er et mysterium. Kanskje du har snudd bildene i håp om å finne mer informasjon, bare for å oppdage at forfedrene som holdt disse bildene kjært, ikke etterlot seg noen opplysninger. Inntil nå kunne mangelen på informasjon om bildene ha forblitt uløst for alltid, men her hos MyHeritage har vi besluttet å tilby en løsning. I dag er vi glade for å kunngjøre lanseringen av PhotoDater™, en banebrytende og gratis ny funksjon som bruker kunstig intelligens (AI) -teknologi til å estimere året et bilde ble tatt.

PhotoDater™ er unik i sin klasse, da MyHeritage er den eneste slektsforskningstjenesten som tilbyr datering av historiske bilder. Ved hjelp av kraftig teknologi utviklet av vårt AI-team, gir PhotoDater™ sitt beste estimat for når et bilde ble tatt. Dette kan bidra til å avdekke flere spor om hvem som er avbildet på bildet og i hvilken sammenheng det ble tatt, og dermed løse mysterier innenfor slektsforskning. Og det beste av alt er at PhotoDater™ er helt gratis!

Ta en titt på den imponerende videoen nedenfor for å se hva PhotoDater™ er i stand til:

PhotoDater™ har allerede fått anerkjennelse fra eksperter innenfor slektsforskningssamfunnet. Maureen Taylor, kjent i hele slektsforskningssamfunnet som The Photo Detective™, uttaler: «PhotoDater™ er en imponerende tillegg til MyHeritages verktøykasse for bildeanalyse. Det er et verdifullt første skritt når du forsøker å løse mysterier knyttet til gamle fotografier.» Thomas MacEntee fra Genealogy Bargains sier: «MyHeritage fortsetter å finne fantastiske måter å utnytte kunstig intelligens på for praktisk bruk innenfor slektsforskning. PhotoDater™ er en svært nyttig funksjon som kan fjerne usikkerheten rundt analysen av udaterte bilder.»

Prøv Photo Dater™ i dag

Hvordan det begynte

Vår grunnlegger og administrerende direktør, Gilad Japhet, kom opp med ideen til PhotoDater™ og beskrev den først under sin presentasjon på RootsTech i 2020.

Gilad at RootsTech

MyHeritage-grunnlegger og administrerende direktør, Gilad Japhet, under RootsTech 2020

Hvordan det fungerer

PhotoDater™ bruker en proprietær maskinlæringsalgoritme utviklet av MyHeritage for å estimere året da et bilde ble tatt. Algoritmen som brukes til datering ble trent ved hjelp av titusenvis av nøye utvalgte og definitivt daterte historiske bilder. Dette bidro til å hjelpe algoritmen med å forstå subtile detaljer som klær, frisyrer, ansiktshår, møbler og andre gjenstander som er karakteristiske for et bestemt tiår.

De historiske bildene som ble brukt til å trene modellen, kom fra samlinger med åpen kildekode, som Library of Congress. Bilder lastet opp av MyHeritage-brukere og lagret på selskapets servere, ble ikke brukt til å trene AI-modellen.

Algoritmen gir datoestimater for udaterte bilder tatt mellom 1860 og 1990, der den en rimelig sikker på at den kan gi resultater med høy nøyaktighet. Estimatene blir kun beregnet for bilder som ikke allerede har en dato i metadataen, og som inkluderer mennesker. Det må også være faktiske fotografier, og ikke dokumenter eller gravsteiner. Bilder som kun viser en bil eller er en skanning av en historisk oppføring vil ikke få en datoestimering. Du har muligheten til å vurdere datoestimatet og lagre denne informasjonen i bildets metadata, eller du kan avvise estimatet. Hvis du foretrekker å ikke se datoestimater, kan du deaktivere PhotoDater™ i innstillingsmenyen på nettsiden.

Omfattende testing av algoritmens nøyaktighet, utført ved bruk av historiske bilder med kjente datoer som ikke ble brukt i den opprinnelige treningsmengden, avslørte at datoestimeringene var svært nøyaktige, ikke bare på tiårnivå, men ofte nærmere til det faktiske året. Analyse av testsettet, som vises i grafen nedenfor, viser at for omtrent 60% av bildene ga PhotoDater™ datoestimeringer som var innenfor 5 år av de faktiske datoene bildene ble tatt.

Histogram PhotoDater

Histogram som viser nøyaktigheten til PhotoDater™: nesten 60 % av estimatene er innenfor 5 år av det faktiske året (klikk for å forstørre)

Bruk av bildeestimering i slektsforskning

Datoestimater utgjør verdifulle spor som positivt kan bidra til din slektsforskning. Ved å fastslå når et mystisk bilde ble tatt, blir det enklere å identifisere personene på bildet og forstå hvilken begivenhet det kan være knyttet til, for eksempel et bryllup eller en annen viktig anledning. For eksempel, hvis datoen som blir estimert antyder at bestemor og bestefar ble gift i 1931, basert på bryllupsbildet, og du husker at bestemor sa at hun giftet seg da hun var 23 år gammel, eller du kan estimere alderen hennes ut fra utseendet på bildet, kan du begrense fødselsåret hennes til omtrent 1908. Likevel er det viktig å huske at datoestimater er nettopp det de er: estimater. Selv om PhotoDater™ kan innsnevre året med svært høy nøyaktighet, kan den fremdeles avvike med flere år. Derfor, hvis du velger å lagre datoestimatet i bildemetadataene, vises det som en estimert dato i GEDCOM-format, i stedet for en eksakt dato. Vi vil forklare mer om dette nedenfor.

Å få tilgang til PhotoDater™

For å bruke PhotoDater™, besøk MyHeritage og klikk på «Bilder» i hovedmenyen. Hvis du har udaterte bilder som ikke er på MyHeritage ennå, last dem opp først for å få estimater fra PhotoDater™.

Accessing your photos to use PhotoDater™

Få tilgang til bildene dine for å bruke PhotoDater™ (klikk for å forstørre)

Siden «Mine bilder» vil bli vist. Klikk på «Last opp»-knappen øverst til høyre for å laste opp flere bilder.

«Mine bilder»-siden på MyHeritage-nettsiden (klikk for å forstørre)

«Mine bilder»-siden på MyHeritage-nettsiden (klikk for å forstørre)

Klikk på et hvilket som helst miniatyrbilde for å vise fotosiden.

Fotoside: Datoestimater vil automatisk vises for bilder uten dato, og de er markert i rødt (klikk for å forstørre)

Fotoside: Datoestimater vil automatisk vises for bilder uten dato, og de er markert i rødt (klikk for å forstørre)

Når du besøker fotosiden og finner et bilde uten dato, jobber PhotoDater™ automatisk i bakgrunnen for å generere et datoestimat. Hvis det er tilstrekkelig sikkerhet i estimatet, vil det vises automatisk over bildet etter noen sekunder, markert med rødt som vist i skjermbildet ovenfor. Datoestimatet vises ikke dersom det ikke oppnås tilstrekkelig sikkerhet. Noen ganger kan PhotoDater™ ikke estimere en dato for et gitt bilde på grunn av bildekvaliteten eller andre faktorer. Datoestimater blir ikke automatisk lagret i bildets metadata. Fordi de er estimater, må de bekreftes manuelt. Estimeringsprosessen tar noen sekunder ved første visning, men deretter vil estimatet bli umiddelbart tilgjengelig.

Du kan klikke på estimatet for å åpne et popup-vindu hvor du kan lagre estimatet (merket med rødt nedenfor), eller avvise det. Hvis du vil vite mer om estimatet, klikker du på «Flere detaljer», merket nedenfor med grønt.

Lagre eller avvis et estimat, eller se flere opplysninger

Lagre eller avvis et estimat, eller se flere opplysninger

Ved å klikke på «Flere detaljer» åpnes et histogram som forklarer mer om datoestimatet for bildet, og viser troverdighetsgraden for estimatet, samt et gjennomsnittlig feilangivelse. I eksemplet nedenfor angir histogrammet et troverdighetsgrad på 90 % at bildet ble tatt i 1953, med et gjennomsnittlig feilangivelse på 5 år, noe som betyr at det sannsynligvis ble tatt mellom 1948–1958. Ifølge histogrammet er det også en liten mulighet for at bildet ble tatt på 1940-tallet. Estimatet for 1953 er ganske nært – det spesielle bryllupsbildet som vises i dette eksemplet, ble faktisk tatt i 1951.

Flere detaljer: Histogram over tiår og troverdighetsgraden for PhotoDaters estimat (klikk for å forstørre)

Flere detaljer: Histogram over tiår og troverdighetsgraden for PhotoDaters estimat (klikk for å forstørre)

Histogrammet er svært nyttig da det gir deg mer informasjon om estimatet. I eksemplet ovenfor viser det at hvis bildet ikke er fra 1950-tallet, er bildet sannsynligvis tatt på 1940-tallet.

I eksemplet nedenfor estimerer PhotoDater™ at bildet ble tatt i 1935. Hvis estimatet virker troverdig, eller hvis du kan bekrefte den ved hjelp av andre kilder, klikker du på «Lagre»-knappen i popup-vinduet for å lagre det estimerte året i bildets metadata. Året vil bli merket som et estimat i metadataene, i et standard GEDCOM-format for en estimert dato. Hvis den nøyaktige datoen for bildet oppdages på et senere tidspunkt, kan du enkelt erstatte estimatet med den faktiske datoen. Du kan også redigere datoen når som helst, når den er en del av bildets metadata.

Datoestimater lagres i GEDCOM-format (klikk for å forstørre)

Datoestimater lagres i GEDCOM-format (klikk for å forstørre)

PhotoDater™ fungerer også på bilder som opprinnelig ble tatt i farger. I eksemplet nedenfor plasserer estimatet året bildet ble tatt som 1973. Bildet ble faktisk tatt bare ett år tidligere, i 1972.

PhotoDater™ fungerer også på fargebilder (klikk for å forstørre)

PhotoDater™ fungerer også på fargebilder (klikk for å forstørre)

Histogrammet for dette bildet gir enda mer informasjon og viser en troverdighetsgrad på 95 % for at bildet ble tatt på 1970-tallet, med en feilmargin på bare 4 år, men som lener seg mot 1960-tallet og ikke 1980-tallet.

Histogram over tiår og troverdighetsgraden til PhotoDaters estimat (klikk for å forstørre)

Histogram over tiår og troverdighetsgraden til PhotoDaters estimat (klikk for å forstørre)

Filtrere bildene dine for å kun se de uten dato

Hvis du allerede har lagt til datoer på bildene dine (som enhver god slektsforsker bør!), kan det være lurt å filtrere bildene for å kun vise de som mangler datoer, og deretter se hva PhotoDater™ kan avsløre om disse bildene. Dette er valgfritt. Hvis du ønsker å bruke et slikt filter, kan du gjøre følgende: Klikk på Listevisning-ikonet øverst til høyre på siden for å åpne en Listevisning av bildene.

Tilgang til Listevisning av bilder (klikk for å forstørre)

Tilgang til Listevisning av bilder (klikk for å forstørre)

Listevisning for bilder (klikk for å forstørre)

Listevisning for bilder (klikk for å forstørre)

Når du er i Listevisning, klikker du på «Årsintervall» -filteret øverst til venstre i listen, merket i skjermbildet ovenfor.

Filtrerer bilder for å vise bare de uten en dato (klikk for å forstørre)

Filtrerer bilder for å vise bare de uten en dato (klikk for å forstørre)

Velg «Manglende dato», og klikk deretter på «Utfør».

Klikk på et bilde i den filtrerte listen for å åpne det, og PhotoDater™ vil automatisk prøve å datere bildet. Hvis du ønsker å deaktivere «Årsintervall»-filteret, klikker du på «Nullstill» nederst til venstre i filterpopupen.

Slå av filtre i Listevisningen (klikk for å forstørre)

Slå av filtre i Listevisningen (klikk for å forstørre)

Datoestimat i Listevisning

Når du har lagret et datoestimat, vises det i bildets metadata i listevisningen, samt på bildesiden. Når du filtrerer bilder etter årsintervall, vil resultatene også inkludere bilder der det lagrede datoestimatet passer innenfor det tiåret.

Datoestimat i Listevisning (klikk for å forstørre)

Datoestimat i Listevisning (klikk for å forstørre)

I nær fremtid planlegger vi også å legge til PhotoDater™-estimater i Listevisning, slik at brukere kan motta datoestimater for bildene sine og lagre dem derfra. Dette betyr at du, for første gang og eksklusivt på MyHeritage, vil kunne sortere nesten alle bildene dine etter dato, basert på definitive og estimerte datoer.

Personvern

Bilder som lastes opp av brukere til MyHeritage, ble ikke brukt i treningen av AI-modellen. Når PhotoDater™ analyserer et bilde for å gi et datoestimat, skjer dette på MyHeritage sine servere, og bildet deles ikke med tredjeparter.

Mange brukere vil utvilsomt sette pris på muligheten for å oppdage ny innsikt gjennom denne funksjonen, mens andre kanskje foretrekker å unngå estimater og stole utelukkende på dokumenterte fakta. Hvis du ønsker å deaktivere PhotoDater™ for bildene dine, kan du gjøre dette i menyen for nettstedinnstillinger. Gå til «Personvern» > «Innhold» og fjern avmerkingen for PhotoDater™.

Tilgjengelighet

PhotoDater™ er en gratis funksjon som for øyeblikket er tilgjengelig på MyHeritage-plattformen på datamaskin. Snart vil PhotoDater™ også være tilgjengelig via mobilnettleseren, og i nær fremtid vil vi inkludere den både i MyHeritage-appen og den nye fotoappen Reimagine.

Prøv PhotoDater™ i dag!

Historiske bilder gir oss en konkret forbindelse til våre forfedre og beriker vår familiehistorie. Med tillegget av PhotoDater™ blir bildene mer enn bare arvestykker å beundre; de blir også verktøy som kan åpne opp for nye oppdagelser. Selv om datoestimater bør vurderes med forsiktighet, kan de være til hjelp for videre slektsforskning.

Siden 2020 har MyHeritage vært ledende innen utviklingen av innovative funksjoner for familiebilder, og vi har fortsatt mye mer i vente. Vi oppfordrer deg til å laste opp bildene dine til MyHeritage og ta i bruk PhotoDater™ i dag!