Ny og spennende samling: Oslo fengselsalbum fra perioden 1880-1923

Ny og spennende samling: Oslo fengselsalbum fra perioden 1880-1923

Vi er begeistret over å presentere en ny og fascinerende ressurs: Oslo fengselsalbum fra perioden 1880-1923!

Denne samlingen gir en grundig oversikt over fanger i Oslo i nevnte tidsrom. Hver opptegnelse i albumet gir verdifulle detaljer som fangenes navn, fødselsdato, fødested, bosted, og et bilde av dem.

Botsfengselet, som fungerte som Norges nasjonale fengsel fra 1851 til 1970, ble senere en del av Oslo Fengsel i 1975. Under denne perioden var Botsfengselet kjent for sine strenge og ofte brutale straffer. Et av de mest nedslående aspektene ved fengselet var den utstrakte bruken av tvangsarbeid, noe som førte til at fengselet ble omtalt som «Slaveriet» på 1800-tallet.

Denne betegnelsen reflekterte ikke bare de harde straffene fangene ble utsatt for, men også den brutale realiteten av tvangsarbeid som var en integrert del av fengselsdriften. Fangene ble ofte leid ut som arbeidskraft for både offentlige og private prosjekter, og dette arbeidet ble utført under ekstremt harde forhold. Denne praksisen ble sett på som en form for moderne slaveri, der fangene ble behandlet som arbeidsdyr fremfor mennesker med rettigheter.

I tillegg til Botsfengselet ble mange av fangene også holdt i Akershus festning, som ble omtalt som «Akershus nasjonale fengsel». Bygget på 1300-tallet, hadde denne historiske festningen tidligere fungert som et slott. På 1800-tallet var Akershus festning kjent for lignende strenge og urettferdige forhold som Botsfengselet. Fangene ved Akershus festning kunne også leies ut som arbeidskraft, noe som ytterligere forsterket inntrykket av at fengselet var et sted der straffene og arbeidsforholdene var ekstremt harde.

Sammen utgjorde Botsfengselet og Akershus festning et brutalt straffesystem hvor tvangsarbeid og strenge straffer var normen, og denne delen av Norges fengselshistorie vitner om en tid hvor straff og arbeidsutnyttelse ofte ble blandet sammen på en måte som var både umenneskelig og utbyttende.

 

Vi har gjennomgått vår samling og funnet verdifull informasjon om de innsatte, sammen med en rekke bilder. Flere av bildene er tatt i nærheten av et speil, noe som har gjort det mulig å dokumentere hele ansiktet, inkludert profil. Denne teknikken har vært nyttig for å gi en fullstendig fremstilling av de innsattes utseende, noe som var spesielt viktig i perioden da detaljerte fysiske beskrivelser var essensielle for identifikasjon og registrering. Dette speilbruken har derfor gitt oss en mer omfattende forståelse av hvordan de innsatte så ut, både frontalt og fra siden.

 

Fotoet er fargelagt og forbedret av MyHeritage.

 

Fotoet er fargelagt og forbedret av MyHeritage.

 

Vi oppfordrer deg til å utforske denne unike samlingen på MyHeritage. Du kan finne verdifulle opplysninger om dine forfedre blant de skannede dokumentene.

Hvis du oppdager noe interessant, vil vi veldig gjerne høre fra deg! Del dine funn med oss, og la oss få vite om dine spennende oppdagelser. Vi ser frem til å høre om dine oppdagelser!

Klikk her for å gå til samlingen.

Nyt samlingen!