Bergen-Belsen Adoptert identifiserer far og gjenforenes med mor takket være MyHeritage

Bergen-Belsen Adoptert identifiserer far og gjenforenes med mor takket være MyHeritage

Da Elana Milman var 6 år gammel, slapp en av barna på kibbutzen hun bodde på en hemmelighet. Han sa at en av barna i barnekvarteret hadde foreldre som ikke var deres ekte foreldre. I flere dager prøvde Elana å få ham til å fortelle henne hvem det adopterte barnet var, og til slutt innrømmet han: «Det er deg.»

Elana konfronterte foreldrene dagen etter. De tok henne til hennes favorittlekested på kibbutzen, under et morbærtre, og fortalte henne at det var sant: de var ikke hennes biologiske foreldre, men de var de som hadde oppdratt og elsket henne.

Elana som småbarn med sine adoptivforeldre

Elana som småbarn med sine adoptivforeldre

Dette svaret tilfredsstilte henne den gangen, men etter hvert som hun ble eldre, utviklet hun mer og mer nysgjerrighet på hvem hennes biologiske foreldre var. Hun ba foreldrene sine om mer informasjon, men det var først da hun var 29 år gammel og gravid med sitt tredje barn at hennes adoptivmor endelig ga henne den første brikken av informasjon: morens navn var Franziska Lewinska, og Elana ble født i Tyskland.

I 1978 reiste Elanas ektemann Dov til Tyskland for jobb og benyttet anledningen til å diskutere Elanas sak med en tysk advokat, som tilbød seg å hjelpe. Han klarte å finne Elanas originale fødselsattest, som viste at Elana ble født som Helena Lewinska av en polsk-jødisk kvinne som het Franziska Lewinska, i Bergen-Belsen flyktningleir i 1947. Attesten oppga også farens navn som Eugeniusz Lewinski.

Elanas biologiske mor som ung kvinne

Elanas biologiske mor som ung kvinne

Etter grundig forskning klarte Elana å spore opp sin biologiske mor i Canada. Moren hadde giftet seg og endret navn, og Elana reiste dit for å besøke henne. Hun tilbrakte til og med et år med morens familie og utviklet et nært forhold til sin biologiske mor — som da het Franka — før hun døde på 1980-tallet. Franka fortalte Elana at hun hadde overlevd Holocaust ved å rømme fra Warszawa-ghettoen og anta en falsk identitet. Hun nektet imidlertid å oppgi hvem Elanas far var, og alle søk Elana gjorde basert på navnet på fødselsattesten hennes endte i blindveier.

Elana (til høyre) med sin biologiske mor Franka og Frankas ektemann og to barn i 1981

Elana (til høyre) med sin biologiske mor Franka og Frankas ektemann og to barn i 1981

“Hver gang jeg spurte moren min om hva som skjedde med henne under krigen og hvem min far var, ga hun meg forskjellige historier,” fortalte hun til CNN i et nylig intervju. “Når jeg plaget henne for mye, sa hun, ‘Det eneste jeg kan fortelle deg, er at han var en veldig god sanger og danser — og veldig vakker.’”

Elana aksepterte at hun sannsynligvis aldri ville få vite hvem faren hennes var. Hun skrev en selvbiografi — senere tilpasset til en historisk roman på engelsk kalt The Secrets My Mother Kept — og etter å ha publisert den, ble hun intervjuet i et israelsk magasin. MyHeritage-grunnlegger og administrerende direktør Gilad Japhet tilfeldigvis leste artikkelen, og han videresendte den til vårt forskerteam og spurte om det var noe vi kunne gjøre for å hjelpe.

På jakt etter den mystiske faren

Så begynte en møysommelig forskningsprosess som tok 6 måneder. Den første overraskelsen kom da Elana tok en MyHeritage DNA-test og hennes etnisitetsresultater viste at hun kun var rundt 50 % askenasisk jødisk — og 50 % øst-europeisk. Dette viste at faren hennes sannsynligvis ikke hadde vært en annen jødisk Holocaust-overlevende, som Elana alltid hadde antatt.

Neste skritt fremover kom gjennom en 2,3 % DNA-match med en kvinne ved navn Ola, som syntes å være på farens side. Prosentandelen av delt DNA indikerte at Elana og Ola var beslektet gjennom oldeforeldre.

cM Explainer™ forholdsprobabilitetskart for Elanas DNA-match med Ola

cM Explainer™ forholdsprobabilitetskart for Elanas DNA-match med Ola

Forskerteamet utvidet deretter Olas lille slektstre, og fant opptegnelser som støttet deres funn. De kartla alle 8 mulige sett med oldeforeldre og deres etterkommere, og identifiserte alle mannlige slektninger som kunne passe profilen til Elanas biologiske far.

Til slutt klarte de å begrense kandidatene til 6 menn av riktig alder, generasjon og beliggenhet. De laget en detaljert tidslinje for hver av dem. Etter måneder med møysommelig detektivarbeid — som Roi Mandel, vår forskningsdirektør, beskriver som «den mest kompliserte forskningen vi noen gang har gjort» — utpekte en mann seg som den mest sannsynlige kandidaten: Eugeniusz Gorzkoś, som ble født i 1921 og døde i 1966.

Eugeniusz Gorzkoś

Eugeniusz Gorzkoś

Eugeniusz kjempet med den polske motstandsbevegelsen under krigen, og ble fanget og overført til Tyskland før krigen var over. I den kritiske perioden da Elana ble unnfanget, var han stasjonert i en flyktningleir i Stuttgart.

Eugeniusz’ identitetskort som en fordrevet person

Eugeniusz’ identitetskort som en fordrevet person

‘Ingenting i mine villeste drømmer kunne ha forberedt meg’

Neste skritt var å spore opp hans etterkommere. Teamet fant Eugeniusz’ to barn, Juliusz og Ewa, i et annet slektstre på MyHeritage, og tok kontakt med sideadministratoren, som kunne gi mer informasjon, inkludert kontaktinformasjon. Juliusz gikk med på å ta en DNA-test, og når han gjorde det, ble slektskapet bekreftet: Juliusz er Elanas halvbror.

Juliusz fortalte CNN at «ingenting i mine villeste drømmer» kunne ha forberedt ham på å oppdage at han hadde en søster til. «Jeg trodde jeg allerede nærmet meg slutten av mine dager,» sa han, men forbindelsen fikk ham til å føle at han var «født for noen måneder siden.»

Juliusz husker ikke mye om Eugeniusz, ettersom foreldrene skilte seg da han var veldig ung. Han sier at faren var for ung til å verve seg til den polske motstandsbevegelsen da krigen brøt ut, men at han sluttet seg til i 1940. Han ble arrestert av tyskerne 3 år senere for å ha distribuert motstandsflygeblader, og ble fengslet i Warszawa i flere måneder. Ifølge Juliusz ble Eugeniusz skadet under Warszawa-opprøret i 1944, og ble sendt til en krigsfangeleir i Tyskland. Det kan ha vært der han møtte Elanas mor. Elana aksepterer at hun kanskje aldri får vite nøyaktig hva som skjedde mellom hennes biologiske foreldre.

«Akkurat nå betyr ikke det så mye for meg i forhold til da jeg skrev boken og trodde dette var det viktigste. Ikke nå lenger,» fortalte Elana til CNN.

Vårt team arrangerte et virtuelt møte mellom søsknene. Se deres første samtale nedenfor:

Elana fortalte broren at det å lære om sin identitet har vært «livsprosjektet mitt.» Da Juliusz nevnte at faren deres var en virtuos fiolinist og sanger, brast Elana i gråt og sa: «Han var fiolinist? Å, kjære Gud, jeg spilte også fiolin. Ti år! Jeg spilte i orkester og var også sanger, solist.»

Søsknene møtes for første gang

I mai reiste Elana til Polen for å møte Juliusz personlig. Han og en av hans sønner møtte Elana og hennes barnebarn med blomster og klemmer. «Jeg følte umiddelbart at blod er tykkere enn vann,» fortalte hun CNN.

Elana og hennes barnebarn bodde hos Juliusz i hans hjem i Blizno, ikke langt fra Warszawa. Juliusz snakker verken engelsk eller hebraisk, og Elana snakker ikke polsk, men Juliusz’ sønn hjalp til med oversettelse.

«Etter noen få timer føltes det ikke som om vi ikke kjente hverandre,» sa Juliusz til CNN. «Vi følte oss nesten som om vi hadde kjent hverandre lenge.»

Elana og Juliusz besøker farens grav sammen

Elana og Juliusz besøker farens grav sammen

Elana møtte også sin halvsøster Ewa. «De hadde laget et album til meg, av min far med sin familie,» fortalte hun CNN. Både hun og familien la merke til en bemerkelsesverdig likhet mellom de nyfunne slektningene.

Elana ser på familiebilder med Juliusz' kone Ania

Elana ser på familiebilder med Juliusz’ kone Ania

Da hun reiste til Warszawa med sitt barnebarn og nevø, var det et øyeblikk som ga Elana «frysninger»: på den ene siden av gaten så de en minneplakett til minne om muren som skilte den jødiske ghettoen fra resten av byen. I nærheten var det et skilt til minne om motstandskjempere fra den polske motstandsbevegelsen som ble skutt av tyske styrker under Warszawa-opprøret i 1944. Elana beskrev det som et «definerende øyeblikk»: «Jeg er etterkommer av en polsk-jødisk mor – en overlevende fra Warszawa-ghettoen – og en polsk-katolsk far, en tidligere Armia Krajowa-kjemper som ble såret og fanget på den første dagen av det polske opprøret 1. august 1944,» fortalte hun CNN. «Jeg har endelig lukket sirkelen av min tilhørighet – både på farssiden og morssiden.»

Fra venstre til høyre: Juliusz, Elana, Ewa, Ewas ektemann Wladek (knelende), Juliusz’ kone Ania, Elanas barnebarn Yahli og Juliusz’ sønner Radek og Hubert

Fra venstre til høyre: Juliusz, Elana, Ewa, Ewas ektemann Wladek (knelende), Juliusz’ kone Ania, Elanas barnebarn Yahli og Juliusz’ sønner Radek og Hubert

Tusen takk til Elana og Juliusz for at de lot oss være en del av deres historie; til vår grunnlegger og administrerende direktør, Gilad Japhet, for å ha identifisert denne muligheten til å hjelpe med å forandre noens liv; til vårt forskningsteam, Roi Mandel, Elisabeth Zetland, og Naama Lanski, for deres mange måneders møysommelige forskning; til Jacob Levine fra vårt supportteam som hjalp til med oversettelse; og til alle andre som bidro til suksessen til dette forskningsprosjektet og gjenforeningen. Vi ønsker denne fantastiske familien mange lykkelige år sammen.

Hvis du har et betydelig, livsendrende familiegåte som Elanas, som du har slitt med å løse – kanskje vi kan hjelpe. Kontakt oss via dette skjemaet eller på stories@myheritage.com.