Kilder: Hvor god er hukommelsen din?

Kilder: Hvor god er hukommelsen din?

Dette innlegget er skrevet av Schelly Talalay Dardashti, som er genealogisk rådgiver for MyHeritage.com

Hvor var det jeg fant ut av dét, da?

– For mange år siden, da jeg så vidt hadde begynt med slektsforskning, var jeg fullstendig overbevist om at jeg kunne huske hvor jeg hadde funnet alle dataene familietreet mitt. Og i en periode, greide jeg det faktisk.

Har du kontroll på kildene dine? Foto: Michael Mandiberg.

Har du kontroll på kildene dine? Foto: Michael Mandiberg.

Men, etter hvert som årene gikk og jeg fikk stadig flere personer i treet mitt – samtidig som hjernecellene mine så ut til å bli færre – ble det helt umulig. Jeg løste det med å skrive ned informasjonen på små lapper. Men vet jo alle hva som skjer med små lapper i lommer og vesker…

På et tidspunkt matte jeg si stopp og gå tilbake – nesten helt tilbake til der jeg startet – for å registrere informasjonen og kildene.

Heldigvis hadde jeg greid å bevare de fleste huskelappene jeg hadde skrevet mens jeg att på arkivsaler og biblioteker. Det var fordi jeg hadde tapet dem på større ark. Jeg la inn informasjonen på dataprogrammet jeg brukte. Men dessverre dekket ikke lappene mine all forskningen jeg hadde gjort.

Det var ikke lett å godta at jeg hadde oversett dette viktige steget i slektsforskningen min. Og det tok veldig lang tid for meg å gå tilbake i mine egne spor før jeg kunne fortsette med ny forskning. Siden den gang har heg vært veldig påpasselig med å dokumentere all informasjonen jeg finner om slektningene mine. Og jeg kan ikke si det ofte eller høyt nok: Dokumentér alt du finner!

Bygdebøker er kilde til mye informasjon for slektsforskere. Legg inn en referanse i slektsteet ditt, så er dokumentasjonen lagret. Foto: Ole Husby

Bygdebøker er kilde til mye informasjon for slektsforskere. Legg inn en referanse i slektsteet ditt, så er dokumentasjonen lagret. Foto: Ole Husby

Enkelte som jeg har snakket om dette med, sier at de husker det. De har jo bare noen få personer i trærne sine. Andre har til og med spurt meg hvorfor jeg understreker dataene. «Navnene er alt vi trenger, ikke sant?»
Jeg har også vært slik. Men av skade blir en klok. Og tro meg, nå vet jeg bedre.
På et tidspunkt vil alle som driver med slektsforskning – og særlig de som ikke har dokumentert funnene sine – komme til et punkt der de spør seg selv: Men, hvor var det jeg fant ut av det?


Hvor kom den detaljen frem? Var det noen som fortalte det på et slektstreff? Eller stod det i folketellingen? I en kirkebok? var det kanskje på side 244 I en bygdebok? På et TV-program eller i en rapport du fikk fra et utenlandsk arkiv? Om du ikke har skrevet det ned, er det ikke lett å huske.

Så derfor: «Dokumentér, dokumentér, dokumentér” burde være en huskeregel for alle som driver med slektsforskning. Og da mener jeg IKKE å skrive det på små papirlapper! 🙂
For: Du KOMMER til å glemme hvor du fant akkurat DEN  informasjonen. Du KOMMER til å klø deg i hodet og si til deg selv: «Kanskje jeg burde ha skrevet det ned et eller annet sted?».

For å gjøre det lettere, har MyHeritage satt av plass slik at du kan registrere informasjon på hver profil i treet ditt. Og dersom du begynner å legge inn alt av dokumentasjonen når du begynner med slektstreet ditt, sparer du deg selv for en masse hodebry og dobbeltarbeid etter hvert.

Alt du trenger å gjøre er å legge til informasjonen og kilden – et intervju, en bok, et dokument eller en nettside – til individet det gjelder, er å klikke deg inn på personen i treet og klikke på «legg til fakta». Finn den riktige hendelsen i menyen, og skriv inn dokumentasjonen der.

Informasjonen vil bli trygt lagret på MyHeritage, slik at du når som helst kan gå tilbake til kilden om du skulle trenge den. Og ikke bare for deg – fremtidige gererasjoner vil definitivt takke deg for at du har vært så grundig.

Du finner en fin oversikt over alle fakta og kildehenvisninger i familietreet ditt under «personer»-fanen på familiesiden din. Hold musepekeren over «slektstre» i toppmenyen, og klikk på «personer» i rullegardinmenyen som dukker opp.

Å lagre kildene dine på nettet på denne måten er også en god forsikring for deg. Dersom du skulle få problemer med datamaskinen hjemme – eller at papirversjoner av forskningen din skulle gå tapt, har du informasjonen trygt lagret på MyHeritage.

  • Har du informasjon i slektstreet som du ikke er sikker på hvor kommer fra?
  • Kan du gå bakover i dine egne slektsforsknings-spor?
  • Har du måttet gå bakover for å finne en informasjonskilde? Fant du det du lette etter?
  • Hvordan holder du orden i dokumentasjonen din?