Greta Garbo 110 år

Greta Garbo 110 år

Greta Garbo er kjent som en av filmhistoriens mest myteomspunne personer; berømt for sin karisma, klassiske skjønnhet og gåtefullhet.

I dag ville den store svenske skuespillerinnen ha fylt 110 år, og vi hedrer henne med en nærmere titt på familietreet hennes.

Å lengte er ikke alltid leit. Den vakre Greta Garbo ville ha fylt 110 år i dag

Å lengte er ikke alltid leit. Den vakre Greta Garbo ville ha fylt 110 år i dag

Greta Lovisa Gustaffsons liv  begynte i en liten leilighet på Blekingegatan 32 i Södermalm i Stockholm, 18. september 1905.

Foreldrene hannes hadde flyttet fra Småland til Stockholm på begynnelsen av århundret. Mor Anna Lovisa Johansson (født Johansdotter) kom fra området rundt Lillsjödal, Drageryd og Hogsby og far Karl Alfred Gustafsson familie kom fra Frinnaryd.

Greta Garbos slektstre. Klikk på bildet for å se hele treet.

Greta Garbos slektstre. Klikk på bildet for å se hele treet.

Greta var den yngste i familien og hadde to eldre søsken, Sven og Alva. Selv som barn Greta drømt om å bli skuespiller.
Gretas far døde da hun var 14 år gammel, og rundt den tiden begynte hun å jobbe i hatteavdelingen til varehuset PUB i Stockholm. Hun fungerte som en modell for flere annonser for varehuset, og hennes første filmrolle var i en reklame for dem.  I 1921 debuterte hun i en spillefilm.
17 år gammel, kom hun inn på Kungliga Dramatiska Teatern Skole og var den eneste i sin klasse med en arbeiderbakgrunn. I løpet av skoleårene ble hun kjent med Ivar Kreuger , og gjennom sitt bekjentskap med ham, hun kom i kontakt med flere personer som hjalp hemme med il å lansere sin karriere, inkludert forfatteren Arthur Norden. Det sies at det er han som fikk henne til å endre etternavn til Garbo.
En viktig film i Gretas karriere var stumfilmen  Gösta Berling Saga fra 1924. Det var en stor suksess og førte til flere filmer, som igjen åpnet flere dører for den unge skuspilleren, da hun kort tid etter ble invitert til l USA av filmselskapet Metro-Goldwyn-Mayer. Dette var starten på hennes karriere i Hollywood. Hun gjorde flere stumfilmer, og i 1930 gjorde hun sin første lydfilm. Men hun var visst ikke alltid den enkleste personen å ha med å gjøre: Flere kilder sier at hun var sta og viljesterk, og ofte utbøt: «Jeg tror jeg går tilbake til Sverige» hvis hun ikke fikk det som hun ville.

Da andre verdenskrig brøt ut, ble det umulig å distribuere Gretes filmer til Europa, og filmselskapet forsøkte å gi Greta en makover slik at hun ville passe bedre til det  amerikanske nasjonale filmmarkedet. Det resulterte i filmen Gemini (1941), som floppet dramatisk og ble hennes siste.
Garbo ble nominert til hele fire Oscar-priser men hun vant aldri.

36 år gammel forlot Greta Garbo filmindustrien for godt, og flyttet til New York. Hun trakk seg helt tilbake fra offentligheten, og hun ble snart like kjent for skyheten sin som for sine roller.
I 1951 ble hun en amerikansk statsborger. Hun giftet seg aldri og fikk heller ingen barn. Hun døde i New York den 15. april 1990 og er begravet ved Skogskyrkogården  i Stockholm.