Hvordan en 11 år gammel jente fikk Abraham Lincoln til å gro skjegget

Hvordan en 11 år gammel jente fikk Abraham Lincoln til å gro skjegget

President Abraham Lincoln er kjent for sin banebrytende politikk som forandret USA. Som USAs 16. president huskes han for å avskaffe slaveriet, lede landet gjennom den amerikanske borgerkrigen, i tillegg til å være kjent som en av de største amerikanske presidentene gjennom tidende.

I tillegg er han kjent for én ting til – sitt ikoniske skjegg.

Hans fremtredende utseende vises på den amerikanske femdollarseddelen, og mange vil enkelt identifisere ham på et bilde. Hans utseende var minneverdig, slik som hans innflytelse på nasjonen.

President Lincolns historiske skjegg var ikke bare en tilfeldighet. Faktisk kan en 11 år gammel jente ha hatt mye å gjøre med akkurat dette. Noen hevder til og med at hun påvirket valgseieren.

Unge Grace Bedell skrev et brev til Lincoln den 15. oktober 1860, bare noen få uker før han ble valgt til president. Hun oppfordret ham til å la skjegget gro fordi hun trodde det ville øke sjansen hans til å vinne. Hun forklarte at siden han hadde et smalt ansikt, ville et skjegg få ham til å se mye mer tiltalende ut og oppfordre folk til å tro på ham som sin president.

Grace Bedells brev til Abraham Lincoln. Takk til Detroit Public Library, Burton Historical Collection og Benjamin Shapell Family Manuscript Foundation.

Hun skrev:

Min far har nettopp kommet hjem og tatt med bilde av deg og herr Hamlin. Jeg er en liten jente på bare elleve år, men vil veldig at du skal være USAs president, så jeg håper at du ikke vil synes jeg er for dristig når jeg skriver til en så stor mann som du er. Har du noen små jenter så store som meg, så hils og be henne om å skrive til meg hvis du ikke kan svare på dette brevet. Jeg har fire brødre og noen av dem vil stemme på deg uansett, og hvis du lar kinnskjegget vokse, vil jeg prøve å få resten av dem til å stemme på deg. Du vil se mye bedre for ansiktet ditt er så smalt. Alle damene liker kinnskjegg, og de ville erte sine ektemenn til å stemme på deg og da vil du bli president. Min far kommer til å stemme på deg, og hvis jeg var en mann, ville jeg også stemme på deg, men jeg vil prøve og få alle jeg kan til å stemme på deg. Jeg har en liten babysøster som er ni uker gammel som er så snill hun kan bli. Når du sender brevet, send det til Grace Bedell Westfield Chatauque County New York. Farvel. Grace Bedell. (fritt oversatt)

Abraham Lincoln, 1860

Lincoln mottok brevet fra Grace personlig og svarte henne 19. oktober 1860:

President Lincolns svar til Grace Bedell. Takk til Detroit Public Library, Burton Historical Collection og Benjamin Shapell Family Manuscript Foundation

Miss. Grace Bedell
Min kjære lille frøken
Ditt brev fra den 15. er mottatt.
Jeg beklager å måtte fortelle at jeg ikke har noen døtre. Jeg har tre sønner – en på sytten, en på ni og en på syv år. De, sammen med sin mor, utgjør hele familien min. 

Når det gjelder kinnskjegg, som jeg aldri har hatt, tror du ikke at folk vil kalle det et dumt innfall, hvis jeg begynte nå? Din oppriktige velsigner. A.Licoln. (fritt oversatt)

Kort tid etter brevutvekslingen begynte Lincoln å la ansiktshåret vokse, og da han ble valgt, hadde han fullskjegg. På vei til innvielsen i 1861 stoppet han i Westfield, New York for å møte sin brevvenninne, Grace. Ifølge henne tok han hånden og sa: «Ser du? Jeg lar disse kinnskjeggene vokse for deg.»

Abraham Lincoln, ti dager før innsettelsen.

I MyHeritage avisarkivI Chronicling America: Historic American Newspapers, 1836-1922,” på SuperSearch™, fant vi en spennende artikkel skrevet i avisen Fremont Journal den 22. februar 1861 om Lincolns møte med unge Grace.

MyHeritages avisarkiv, Chronicling America: Historic American Newspapers, 1836-1922, Fremont Journal, Ohio, USA, 22. februar 1861

I avisartikkelen står det:

I avslutningen av talen sa han [A. Lincoln]: «I løpet av kampanjen i fjor høst fikk jeg et brev fra dette stedet – og det var også et veldig pent brev. Det ble skrevet av en ung jente hvis navn, hvis jeg husker med rette, var Bedell. Blant mange andre ting i det brevet var en anbefaling om at jeg skulle la kinnskjegget vokse, og det ville forbedre utseendet mitt. Det var delvis på grunn av forslaget at jeg gjorde så. Hvis den unge damen er i denne menneskemengden, så vil jeg veldig gjerne se henne.» En overveldende pen ung pike, sannsynligvis rundt fjorten eller femten år gammel, ble straks utpekt av tilhørererene, og en passasje ble snart åpnet for henne. Hun kom beskjedent frem. Herr Lincoln gikk ned fra bilen for å møte henne, og ga henne et par hjertelige kyss.

Grace sine foreslåtte kinnskjegg ble en av Lincolns kjennetegn. Og til den dag i dag er han husket for sine politiske handlinger – og for sitt skjegg.