Stod brud i 120 år gammel kjole

Stod brud i 120 år gammel kjole

Et bryllup er en minneverdig begivenhet, og alle brudepar (og kanskje spesielt bruder :-)) har sin egen unike måte å gjøre bryllupet til en uforglemmelig dag.

Samtidig som mange setter sitt personlig preg på feiringen av dagen, er et bryllup også en fin mulighet for å hedre forfedrene som har gjort oss til hvem vi er. I noen familier er det tradisjon at bruden bruker smykker fra generasjon til generasjon. Andre har et slør som går i arv – mens andre gir arvestykker i gave til brudeparet.

Det er derimot ikke alle som tar tradisjonene så langt som Abigail Kingston, som ble den 11 i rekken som stod brud i den samme brudekjolen – 120 år siden den først ble brukt!

arvet brudekjole

To bruder. To tidsaldre. Samme kjole. Du kan se kjolen i nærmere detalj lenger nede i dette blogginnlegget. Foto: Lesile Kingston.

Det vakre brudebildet av Abigail Kingston fra Pennsylvania fikk masse oppmerksomhet i media tidligere i vinter – og med god grunn. Den nydelige bruden har nemlig på seg den samme kjolen som hennes tippoldemor Mary hadde på seg på sin store dag i 1895. Siden den gang har kjolen blitt båret av 10 bruder i familien, inkludert hennes egen mor!

Da Abigali forlovet seg med sin utkårede Jason Curtis, var det én ting som var klart for henne. Hun ville gifte seg i den samme viktorianske satengkjolen som tippoldemoren hadde gjort. Og som vi alle vet (både vi som har stått brud, og kanskje også spesielt de som har stått nær til en vordende brud), skal man ikke kimse av en bruds ønsker. 🙂

Mary Lowry Warren

Abigails tipoldemor Mary Lowry Warren på sin bryllupsdag i 1895. Klikk for å se bildet i større størrelse. Bilde: Leslie Kingston

Moren til den siste bruden som bar kjolen, har alltid vært den som har passet på de til neste gang. Og den som hadde den nå var  brud nummer fire, Sally Seiler Ogden, som bar den i 1960. Abigail spurte om å låne den, og fikk selvsagt ja. Men da den kom frem til bruden, var den i dårlig forfatning.

Den var ikke hvit lenger, den var full av hull og ermene hadde begynt å falle fra hverandre.  Abigail fryktet at drømmekjolen aldri skulle bli virkelighet. Men etter 200 timer med nitidig arbeid, var det ingen tvil i Abigails sinn. Kjolen var perfekt!

Abigail Kingston.

Abigail Kingston i samme kjole som sin tippoldemor og 10 andre flotte kvinner i familien. Bilde: Leslie Kingston

Fordi kjolen er så dyrebar og skjør, bestemte Abilgail seg for kun å benytte den under selve bryllupseremonien. Hun hadde en annen kjole under middagen og festen. Men også flere av Abigals formødre var med henne på den store dagen. Hun bar nemlig en medaljong og en ring etter sine bestemødre.

Abigails mor giftet seg også den samme kjolen, og hun  er stolt av at datteren ønsket å fortsette tradisjonen.

– Det er ikke bare kjolen man arver, man arver også kjærligheten, sier hun.

Du kan se flere bilder av kjolen i denne engelske nyhetsartikkelen – og du kan se den i nærmere detalj i denne artikkelen på TV2.no

Har dere noen spesielle brullypstradisjoner i familien? Eller har du kommet over berettelsen om et spesielt bryllup i slektsforskningen din? Del dem med oss ​​i kommentarfeltet!

Emneord: , ,