MyHeritage gjenforener brødre etter 65 år

Kommentarer2

«Jeg kan ikke engang begynne å fortelle hvordan det føles å endelig møte sin bror etter 65 år»

Her hos MyHeritage får vi ofte  tilbakemeldinger fra brukere som har oppdaget spennende ting om sin familiehistorie. Men nå og da får vi høre historier som er så spesielle at de nesten ikke er til å tro. I dag deler vi en av disse eksepsjonelle historiene – En historie som vi også var så heldige å kunne bidra til at fikk en lykkelig slutt.

Dette er historien om to brødre som ble skilt fra hverandre som barn under Andre Verdenskrig. De hadde ikke sett hverandre på 65 år – helt til MyHeritage bragte dem sammen igjen!

Brødrene Izak og Shep ble gjenforent etter 65 år! (Klikk på bildet for å se det i full størrelse)

Izak Szewelewicz ble født i Bergen-Belsen like etter krigens slutt. Det varen tid preget av usikkerhet og forvirring i Tyskland of resten av Europa. Den beryktede fangeleiren ble brukt som et samlingssted for mennesker ikke hadde noe sted å dra. Det var svært mange familier som var splittet av krigen, og mange hadde en eller flere familiemedlemmer som var savnet.

Izak husker ikke noe fra årene i leiren. Han ble adoptert av en israelsk familie i 1948, og vokste opp i Israel. Izaks biologiske mor, Aida, emigrerte til Canada, men tok kontakt med dam da han var tenåring.  De traff hverandre flere ganger etter at hun tok kontakt, men hun ønsket ikke å snakke om Izaks far eller andre i familien.

For noen år siden dikk Izak en overraskelse i form av noen papirer fra arkivene i Bergen-Belsen. Han hadde ikke vært alene i leiren sammen med moren. Han hadde en bror som het Shepsyl, og også en annen slektning. Arkivene viste at de begge to hadde emigrert til Canada – men ikke sammen med moren.

Oppdagelsen vekket Izaks nysgjerrighet. Var Shepsyl fremdeles i live? Hvor kunne han være? Og hvem var den andre slektningen som stod beskrevet i arkivene? Kunne det være faren hans?

I 2013 tok Izaks nevø, Alon Schwarz, kontakt med oss i MyHeritage og spurte om hjelp med å finne Izaks bror. Vår daglige leder (og grunnleggeren av MyHeritage) tok en personlig interesse i saken, og ba vår sjef for genealogi, senior-researcher Laurence Harris, om å se om han kunne løse mysteriet. Dette førte til et spennende samarbeid mellom Alon og Laurence, som tok dem på en internasjonal reise gjennom arkivene. Dokumentene ledet dem  fra Bergen-Belson i Tyskland, via Yad Vashem i Israel og Canada Canadian, via en rekke familietrær og primærdokumenter.

Laurences forskning ledet ham til slutt til Melanie Shell, den eneste datteren til en blind mann i 60-årene kalt Shep Shell. Da Laurencce kontaktet Melanlie, fant han ut at Sheps navn hadde blitt endret til å høres mer engelsk ut da han kom til Canada. Det originale navnet hans var  Szepsyl Szewelewicz, og Melanie bekreftet at han hadde blitt født i en leir i Tyskland etter krigen. Plutselig falt alle puslespillbitene på plass. Shep var Izaks bror!

Det ble et følelsesladet møte da de to brødrene endelig traff hverandre igjen. Izak fikk endelig muligheten til å bli kjent med sin lillebror – en idrettsmann so har konkurrert i de para-olympiske leker på ski, på sykkel og som marathon-løper. Et par dager etter at de møttes, reiste de for å besøke Aida. Dette var føste gangen at Shep møtte moren sin siden han var en baby. Aida kalte ham «Shepsyl’e».

Izak and Shep traff hverandre for første gang på flyplassen i Canada. (klikk for å se bildet i full størrelse)

Shep møter sin mor Aida for aller første gang siden han var en liten baby. Klikk på bildet for å se det i full størrelse)
Aida og de to sønnene hennes Izak og Shep deler en god klem. (klikk på bildet for å se det i full størrelse)

I mars 2014 kom Shep og Izak på besøk til MyHeritages kontorer. Der traff de alle som var involvert i forskningen som ledet til at de kom i kontakt med hverandre.

MyHeritages grunnlegger og daglig leder Gilad Japhet hilser på Shep mens sjefs-genealog Laurence Harris står ved siden. (Klikk for å se bildet i full størrelse)

Izak and Shep delte historien sin med de ansatte ved MyHeritage-kontoret. (Klikk på bildet for å se det i full størrelse)
Knapt et øye var tørt da brødrene fortalte historien sin . (Klikk for å se bildet i full størrelse )
Izak og Shep. Til venstre for dem er Racheli Izak.
Fra venstre: MyHeritages grunnlegger og daglig leder Gilad Japhet, Izak, Shep og senior genealog hos MyHeritage, Laurence Harris (klikk for på se bildet i full størrelse)

Shep Shell skrev nylig dette til oss:

«Jeg kan ikke engang begynne å fortelle hvordan det føles å endelig møte sin bror etter 65 år – og i tillegg finne ut at jeg har en herlig, stor familie! (Dette er også) en drøm som er blitt sann – drømmen om å finne min biologiske mor. Å finne Aida er som om en sirkel er sluttet, og jeg har endelig fått sjelefred i tanken om at jeg ikke er alene»

Alon Schwarz, (Izaks nevø, som først tok kontakt med oss i Myheritage om Izaks søken etter sin bror), har laget en helaftens dokumentarfilm om historien. Filmen heter Aidas hemmeligheter  (Aida’s secrets på originalspråket), og følger familiens slektshistoriske reise for å finne ut hva som skjedde med familien etter Andre Verdenskrig. Filmen viser også den følelsesladde gjenforeningen mellom de to brødrene, og mellom Shep og moren.

Aidas hemmeligheter  inkluderer en rekke overraskende detaljer som familien oppdaget gjennom slektsforskningen, inkludert de uventede resultatene fra en DNA-test, og et utrolig fotoalbum som viser livet i Bergen-Belsen-leiren like etter at krigen var over, og de som overlevde begynte å gjenreise livene sine. Filmen vil ha verdenspremière på dokumentarfilmfestivalen Hot Docs Canadian International Documentary Festival i Toronto 3. mai 2016. For mer informasjon, kan du besøke filmens side på Facebook.

Familiegjenforeninger som dette er hva som er grunnsteinen til MyHeritage. Selv om vi utvikler verktøy og teknologi for brukerne våre, slik at de kan gjøre sine oppdagelser selv (vi er ikke et slektsforskningsselskap som utforsker familiehistorien til vår brukere), har vi fra tid til annen mulighet til å bruke vår ekspertise og ressurser til å hjelpe til med slektsforsknings-reiser som dette.  Vi gjør alltid dette uten kostnad, selv om vi kan ende opp med å bruke hundrevis og noen ganger tusenvis med timer. Resultatet er alltid verdt det, for slik vi ser det, kan slektsforskning gjøre menneskers liv bedre – for alltid!

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke vises på bloggen

 • Bente voreland


  juni 8, 2016

  Oj, dette var utrolig sterkt å lese, så fantastisk

  • Trine


   juni 9, 2016

   Ja, dette er en sterk historie, og vi er veldig glade for at vi fikk muligheten til å hjelpe til med å gjenforene dem.
   Virkeligheten er ofte mer utrolig enn romaner 🙂

   Med vennlig hilsen Trine