Jeg trodde jeg var enebarn, inntil MyHeritage fant mine tre søsken

Jeg trodde jeg var enebarn, inntil MyHeritage fant mine tre søsken

Monika Fleming fant ut at hun var adoptert da hun var 30 år gammel. 37 år senere lastet hun opp DNA-et sitt til MyHeritage – og matchet med en halvbror. Dette er hennes historie:

Jeg oppdaget at jeg var adoptert da jeg var 30 år gammel. Som det enebarn i en militær familie, følte jeg en sterk trang til å slå meg til ro og virkelig kjenne historiene til mine forfedre. Jeg lengtet etter en følelse av tilhørighet og identitet som var uavhengig av de stadig skiftende omgivelsene mine. Jeg ble introdusert for slektsforskning av en grandonkel på min fars side da jeg gikk på barneskolen. Da jeg startet på videregående skole, begynte jeg å fylle ut slektstrær for både min mors og fars familier. Jeg tilbrakte år med å samle inn data om mine forfedre. Da jeg fylte 30 år, innså jeg at forskningen jeg hadde gjort på familien min, dokumenterte mine foreldres røtter, men ikke mine egne.

Monika Fleming

Monika Fleming

Jeg husker fremdeles telefonsamtalen våren 1986 fra det maritime sykehuset i Portsmouth, Virginia, der min mor lå for døden av kreft. Sykehuset var over to timer unna, og mens jeg kjørte, lurte jeg på hvorfor moren min hadde vært så opprørt i telefonen. Da jeg ankom, var hun lettet og fortalte meg at hun var lei seg for at hun hadde holdt nyheten skjult for meg så lenge, men hun kunne ikke dø før hun fortalte meg at jeg var adoptert mens mine foreldre var stasjonert i Tyskland. Hun sa at jeg kom fra et barnehjem. De hadde bestemt seg for å ikke fortelle det til familien sin, så jeg vokste opp med at alle trodde jeg var deres biologiske barn.

På grunn av hennes alvorlige sykdom bestemte jeg meg for å ikke fortelle henne at jeg allerede visste om adopsjonen. Det hadde vært små hint, så jeg begynte å undre meg. Da jeg spurte om forskjellene som var mellom meg og resten av familien, hadde ingen noe svar å gi meg. Jeg hadde mørkebrune øyne og hår. Min mor hadde hasseløyne, og faren min hadde blå. De fleste av mine slektninger på morsiden hadde alle sammen blå øyne med blondt eller lyst brunt hår, og begge mine bestefedre hadde lyseblå øyne. Jeg lurte ofte på hvor mine brune øyne kom fra.

Da hun ble innlagt på sykehuset flere måneder før telefonsamtalen, ba sykehuset om noen opplysninger. Jeg hadde gått gjennom familiens papirer som lå gjemt i en eske og oppdaget noen dokumenter som omhandlet en adopsjon. Jeg fant også en fødselsattest, alt var på tysk. Attesten hadde et registreringsnummer, en dato – 13. april 1955 – og navnet på en jentebaby som hadde navnet Monika.

På jakt etter min biologiske familie

Fra sykesengen gråt min mor og sa at hun ikke hadde fortalt meg dette tidligere fordi hun var redd for at jeg skulle forlate henne for å lete etter min andre familie. Tre måneder senere døde hun. Vi klarte å få innvilget min far en midlertidig permisjon for å komme til begravelsen. Da jeg spurte ham, så han på meg og sa: «Vi valgte deg, du er vår, og vi elsket deg og oppdro deg. Det er ikke mer å si.»

Jeg fikk vite at han hadde fortalt foreldrene sine da de brakte meg hjem fra Tyskland, men de er borte nå også. Faren min kom for å bo hos meg etter at moren min døde, og vi ble nære i løpet av de syv årene, men han snakket aldri om adopsjonen min igjen. Selv om jeg var nysgjerrig og full av spørsmål, hadde ingen noen svar.

I 2000 satte en felles bekjent meg i kontakt med Manfred Moesner, en tysk mann som hjelper mennesker med deres forskning, og han ble min «forskningshjelper». Med utgangspunkt i fødselsattesten min, klarte Manfred å finne fødselsattesten som ble arkivert da jeg ble adoptert, og som nevnte min biologiske mors navn. Han kunne fastslå at hennes familie var flyktninger fra Øst-Tyskland etter krigen, og at hun klarte å komme seg til Vest-Tyskland til landsbyen der jeg ble født i den franske okkupasjonssonen. Gjennom hans forskning oppdaget jeg at min mor var 18 år da jeg ble født. Hun hadde bodd i et område av Tyskland som ble Polen etter andre verdenskrig. Hennes hjemlandsby ble invadert under krigen og delvis ødelagt. Men han kunne ikke finne noen registrering av henne etter at hun forlot meg på barnehjemmet. Mens Tyskland kom seg etter krigen, var det masseutvandring og omlokalisering blant folket, og folkeregistrene hadde begrenset informasjon.

På 1990-tallet ble jeg medlem av et slektstre-nettsted og fortsatte å utforske min adoptivfamilies historie, men der var absolutt ingen spor etter min biologiske familie.

Da DNA-testing ble mer utbredt, publiserte jeg umiddelbart mine resultater. Men uten noen slektstrær for min biologiske familie, var treffene begrensede, og alle var fjerne slektninger.

I løpet av 2010-tallet fikk jeg kontakt med noen i min mors hjemlandsby. En renovering av en katolsk kirke avdekket begravde registre fra før krigen. Jeg fikk tilsendt digitale skanninger av fødsels-, ekteskaps- og dødsregistre fra den tidligere lutherske menigheten. Med disse tyske dokumentene kunne jeg lage et slektstre for min mors linje som gikk fire generasjoner tilbake. Min mor hadde vært den yngste av tolv barn, hennes far var en av elleve, så det var mange potensielle slektninger. Min leting, som hadde ligget brakk i nesten 20 år, ble vekket til live igjen.

Med denne nye informasjonen og et forslag fra en venn, lastet jeg opp mitt DNA og et slektstre til MyHeritage. Begge nettstedene indikerte at jeg var 100% europeisk med tyske, engelske og noen skandinaviske røtter.

Jeg har min fars øyne

Endelig, høsten 2020, midt under COVID-pandemien, ble jeg kontaktet av en nær slektning på MyHeritage. Jeg delte 26 % av mitt DNA med en mann i Frankrike, over 1880 cM. Han sendte meg en e-post og antydet at vi kunne være i slekt, og ønsket noen spesifikke detaljer om min fødsel. Det viste seg at dette treffet var min halvbror! Vår far var i den franske hæren i Koblenz, Tyskland på 1950-tallet, samme landsbyen jeg ble født i og adoptert fra av den amerikanske familien. Min halvbror sendte meg bilder av min far, Henri Noblecourt, som hadde mørkt hår og mørke øyne. Broren min sa at jeg hadde våre fars øyne.

Monikas biologiske far, Henri Noblecourt, iført 3 militære medaljer: et Kors for Militær Tapperhet, Kjemperens Kors, og Minnemedaljen for Sikkerhetsoperasjoner og Opprettholdelse av Orden. Foto fargelagt og forbedret av MyHeritage.

Monikas biologiske far, Henri Noblecourt, iført 3 militære medaljer: et Kors for Militær Tapperhet, Kjemperens Kors, og Minnemedaljen for Sikkerhetsoperasjoner og Opprettholdelse av Orden. Foto fargelagt og forbedret av MyHeritage.

I juni 2022 reiste min mann og jeg til Frankrike for å delta i min nevøs bryllup og møte store deler av min franske familie, etter at reiserestriksjonene på grunn av COVID ble opphevet. Jeg har to halvbrødre, en halvsøster, over et dusin nieser og nevøer, og fire oldebarn, den nyeste født i april i år. Dessverre døde min biologiske far tilbake i 1996, så jeg fikk aldri snakket med ham. Som ung mann tjenestegjorde han i den franske hæren og i den franske okkupert sone i Tyskland på 1950-tallet. Senere var han dommer.

Hans barn ønsket meg velkommen med åpne armer og ble overrasket over å ha en eldre søster. De hadde ingen anelse om min eksistens, og tvilte på om vår far visste det heller.

Monika med sine halvbrødre. Bildet er forbedret av MyHeritage.

Monika med sine halvbrødre. Bildet er forbedret av MyHeritage.

Alle mine franske slektninger har vært svært imøtekommende og gjestfrie, til og med Henris kone, som fortsatt er i live. De virker fornøyde med å ha en amerikansk slektning. Jeg har invitert dem alle til å besøke oss, men ingen har kommet ennå. Vi håper å reise tilbake til Frankrike i 2025, og kanskje også til Tyskland og Polen hvis vi kan få kontakt med noen av min mors familie. Jeg møtte nylig en tremenning på morssiden gjennom MyHeritage.

Monika (i midten) sammen med halvsøsteren Joelle og halvbroren Thierry.

Monika (i midten) sammen med halvsøsteren Joelle og halvbroren Thierry.

Mine brødre ga meg et bilde av vår franske bestemor, Berta Jolibois Noblecourt, og likheten er bemerkelsesverdig. Faktisk sa niesene mine at jeg minnet dem om bestemor Berta da de først møtte meg.

Dette har vært en lang reise, men den er langt ifra over. Jeg føler meg så heldig som har funnet den familien jeg nå har, og de fleste av dem er virkelig varme og kjærlige mennesker.

Et bilde av Monikas biologiske bestemor Berta. Bildet er forbedret og fargelagt av MyHeritage.

Et bilde av Monikas biologiske bestemor Berta. Bildet er forbedret og fargelagt av MyHeritage.

Etter nesten 40 års leting har dette enebarnet endelig fått flere søsken og andre familiemedlemmer.

En stor takk til Monika for at hun delte sin herlige historie med oss! Hvis du også har gjort en fantastisk oppdagelse med MyHeritage, vil vi gjerne høre om det. Vennligst del det med oss ved å sende oss en e-post til stories@myheritage.com.