Jeg fant min biologiske mor med hjelp fra DNAngels og MyHeritage

Jeg fant min biologiske mor med hjelp fra DNAngels og MyHeritage

Vicki Streb ble adoptert som toåring og har alltid hatt en nysgjerrighet rundt sine røtter. Etter å ha tatt to DNA-tester og funnet halvsøsken på farens side, sto hun likevel uten svar om morssiden. Men alt forandret seg da DNAngels, en organisasjon som bistår adopterte med å finne familie via DNA, ble involvert. De anbefalte å laste opp DNA-et hennes til MyHeritage, og kort tid etter fikk hun kontakt med sin biologiske mor! Dette er hennes historie:

I 50 år lurte jeg på hvem min biologiske mor var. Hvordan så hun ut? Lignet jeg på henne? Hvordan var personligheten hennes? Var det helseproblemer jeg burde vite om, som døtrene mine også burde kjenne til? Hvordan ble jeg født i Michigan, men plassert på et barnehjem i Tennessee? Hvorfor beholdt hun meg i to år før hun adopterte meg bort? Etter så mange år med spørsmål, innså jeg til slutt at jeg kanskje aldri ville få svar. Hun var en nål i en høystakk. En ukjent kvinne jeg bare hadde forestillinger om i tankene mine – trodde jeg, inntil alt endret seg takket være DNAngels.

Mine foreldre hadde vært åpne om at de adopterte meg da jeg jeg var to år gammel. Da jeg ble gammel nok til å forstå, informerte de meg om at en ung mor rundt tjueårsalderen hadde levert meg, to år gammel, på et barnehjem i Tennessee. Min far var musiker, og min mor var stort sett alene. Det var den eneste informasjonen mine adoptivforeldre visste om dem.

Jeg vokste opp i et kjærlig og trygt hjem. Jeg hadde to eldre brødre, en kjærlig mor og far, og andre gode familiemedlemmer rundt meg. Jeg tvilte aldri på deres kjærlighet til meg og ble behandlet som deres egne. Jeg var den eneste blonde i en familie av brunetter. Likevel hadde jeg alltid en nysgjerrighet om mine røtter. Jeg ønsket å finne svar på så mange spørsmål, men var bekymret for å såre de i familien som oppdro meg. Det var også en realitet at den familien jeg ønsket å finne kanskje ikke ville ha noe med meg å gjøre. På grunn av disse bekymringene endte jeg opp med å sette alle spørsmålene til side flere ganger i løpet av livet mitt.

Flere tiår senere fortsatte disse spørsmålene å plage meg, spesielt etter at jeg selv ble mor. Jeg ønsket å gi barna mine svar på halvparten av deres medisinske historie. Jeg begynte å søke gjennom nettsteder og sosiale medier, med kun et mulig navn som min far hadde skrevet ned den dagen jeg ble adoptert bort. Arbeidet mitt ga ingen resultater og førte meg ikke nærmere sannheten.

Mitt første DNA-funn: En halvbror

Jeg var kjent med de ulike DNA-testene som var tilgjengelige på nettet, men var absolutt ikke komfortabel med å ta dem. Er det trygt å ha denne informasjonen ute på internett? Kunne den bli brukt mot meg på noen måte senere? Vil resultatene bare føre til skuffelse og sorg?

Etter hvert bestemte jeg meg for at fordelen av hva testene kunne avsløre, ville veie tyngre enn mine bekymringer. Jeg bestemte meg for å sende inn DNA-et mitt gjennom MyHeritage. Til min store overraskelse viste resultatene at jeg hadde en halvbror!

Chris, min nyfunne halvbror, var like overrasket som jeg var. Han var også adoptert og satt med veldig lite informasjon. Vårt DNA fortalte oss at vi var i familie på vår fars side. Han hadde funnet og møtt sin biologiske mor, som dessverre hadde gått bort, slik at vi ikke kunne oppdage mye mer enn det vi allerede visste. Det vi visste var at vår far var musiker. Chris og jeg har holdt kontakten, men jeg var fortsatt nysgjerrig på min mors side.

Mitt andre DNA-funn: to halvsøsken

Etter noen år innså jeg at jeg måtte være tilfreds med å ha funnet halvbroren min. Men en nær venn av meg begynte å presse meg til å ta en ny DNA-test. Hun mente at jo flere tester jeg tok, desto bedre sjanse var det for å finne mine biologiske foreldre. Resultatene viste seg å være to halvsøsken på farsiden fra en annen mor. I ekstase sendte jeg melding til begge og fikk raskt svar fra Dana, min halvsøster. Vi fant raskt tonen og startet med å sammenligne notater vi hadde samlet, selv om mine sider var blanke. Hennes mor hadde også gått bort og etterlatt lite informasjon om vår far. Dana visste imidlertid om en eldre halvsøster moren hadde nevnt, men ingen av oss har kommet i kontakt med den andre halvbroren.

Fire halvsøsken fra tre forskjellige kvinner på farsiden, med over 12 år mellom den eldste og den yngste. Jeg tenkte, hvor mange flere kan det være der ute? Hvem er denne mannen egentlig, og hvor mange andre kvinner har blitt forført av ham? Dana’s mor kunne bekrefte at han hadde en musikalsk bakgrunn, men detaljene var vage. Etter å ha vurdert at han kanskje hadde en litt for fargerik fortid, vendte jeg all min oppmerksomhet mot min egen mor. Hvorfor har det ikke vært noen DNA-tilknytninger på hennes side? Og hvor var hun egentlig?

Dana introduserte meg for DNAngels, en ideell organisasjon som bistår adopterte med å finne sine biologiske familier. Etter Danas oppmuntring tok jeg kontakt med organisasjonen, gjennomgikk screeningprosessen, og ble glad for å høre at de hadde akseptert min sak.

DNAngels anbefaler å laste opp til MyHeritage

Forskningsgruppen som skulle undersøke saken min, begynte å finne resultater den 19. mars. Jeg ble overveldet av den store mengden informasjon om min far som flommet inn, alt takket være denne gruppen. Vi oppdaget at han var med i flere suksessfulle band i Memphis-området og til og med ble nevnt i boken «Garage Bands of Memphis», sammen med kjente musikere som Sam and the Shams. Det viste seg at han var gitarist, noe som bekreftet min adoptivforeldres antagelser om hans musikalske bakgrunn. Alt dette var utrolig fascinerende, og jeg var takknemlig for all informasjonen om ham og mine halvsøsken. Likevel ble jeg stadig mer nysgjerrig på hvor min mor var i bildet. Teamet mitt bemerket at det virket som om folk på hennes side ikke hadde testet seg. Jeg følte en dyp skuffelse, da det nettopp var henne som hadde vært motivasjonen for å starte denne reisen.

Teamet mitt spurte om jeg ville være komfortabel med å bruke enda en DNA-plattform, noe som igjen fikk meg til å nøle. Ville det i det hele tatt ha noe å si? Moren min virket nesten som om hun ikke eksisterte på dette tidspunktet, og igjen, er det trygt å fortsette å bruke disse nettstedene og gi fremmede tilgang til min informasjon? Jeg ønsket å finne henne, og de fremmede begynte å føles mer som familie selv. Derfor gikk jeg med på å laste opp DNA-et mitt til MyHeritage.

Den beste beslutningen var da den koblet meg til min mors mors side. Teamet mitt kombinerte alle resultatene og brukte sine unike talenter og intelligens til å begynne å sette sammen familietreet mitt ved å bruke informasjon fra kusiner av min biologiske bestefar. Akkurat på rett sted var det en kvinne med et navn ekstremt lik det min adoptivfar hadde skrevet ned. Bare mellomnavnet var feil med én bokstav. Dette kunne ikke være henne! DNAngels kunne på ingen måte ha funnet henne så raskt. Det kunne bare ikke være henne!

Det var ikke 100% sikkert at det var henne, men svært sannsynlig. Med denne muligheten i tankene, fylte angsten meg. Skulle jeg ta kontakt med denne personen som muligens er min biologiske mor? Kanskje hun var så vanskelig å finne fordi hun ikke ønsket å bli funnet. Ville jeg komme inn i livet hennes som et godstog og forstyrre henne? Var det ønskelig for henne å ha et mor-datter forhold eller omså bare ha litt kontakt? Ville hun tro at jeg ønsket noe materielt fra henne? Det så ut til at hun hadde en bror og en søster også, mye yngre enn seg selv. Jeg snokte på sosiale medier og oppdaget søsteren. Skulle jeg sende henne en melding? Eller kanskje hun ikke engang visste at jeg eksisterte ennå, og ville dette eksplodere i min potensielle biologiske mors liv på en annen måte?

Disse ordene vil jeg aldri glemme «Det ser ut som om du har funnet henne»

DNAngels sendte meg kontaktinformasjon for Debi, kvinnen som sannsynligvis var min mor. Alt fra mulige e-postadresser til hjemmeadresser og telefonnumre. Jeg var forbauset og ble plutselig truffet av virkeligheten at alle mine spørsmål kunne muligens bli besvart. Jeg skrev en e-post der jeg forsøkte å uttrykke meg så skånsomt som mulig, og sendte den til to ulike mulige adresser. Noen dager gikk uten respons. Jeg bestemte meg for å sende et brev gjennom posten til en av adressene. Jeg vegret meg for å ringe, fordi jeg var redd for å sette henne i en vanskelig situasjon. Jeg ønsket kun enkle opplysninger og en bekreftelse på om hun ønsket kontakt eller ikke, slik at jeg visste om det var henne og kunne avslutte letingen.

Angsten min ble større for hver dag som gikk, og jeg prøvde å ikke ha for høye forventninger. Jeg forberedte meg på at hvis dette var henne, kunne hun være overveldet og la vær å svare meg. Så skjedde det umulige! En melding ble sendt til meg fra en kvinne som sa at hun hadde mottatt et brev fra noen som lette etter sin biologiske mor. Hun oppga min fødselsdato og jeg hadde bare oppgitt året. Hun sa disse ordene jeg aldri vil glemme: «Det ser ut til at du har funnet henne.»

Mine følelser svingte som en berg-og-dalbane. Dette skjer virkelig nå, men vil jeg virkelig ha denne personen inn i livet mitt? Med alt som står på spill, er det absolutt ingen vei tilbake. Jeg satt der med telefonen i hånden, tårer i øynene og skalv. Jeg samlet mot til å ringe henne tilbake, men hun svarte ikke. Kanskje hun hadde ombestemt seg, tenkte jeg. Den natten sov jeg ikke mye, og vurderte alle utfallene av det som nettopp hadde skjedd. Neste dag, plutselig, ringte hun meg. Hun sa: «Hva tok deg så lang tid?».

Svarene på alle mine spørsmål

Vi tilbrakte de neste par månedene på å bli kjent med hverandre og nå vet jeg mye mer om min biologiske far. Takket være Debi vet også mine halvsøsken nå om vår biologiske far. Hun holdt meg aldri skjult for sine nærmeste, men lovte at hun ikke skulle prøve å finne meg. Hun skulle derimot være der for meg hvis jeg noensinne fant henne. Hennes mor sa tydelig at hun ikke ville være en del av livet hennes hvis hun fikk meg da hun var 21 år gammel. Debi prøvde å oppdra meg i to år alene etter å ha avslått forslaget om ekteskap fra min biologiske far på grunn av hans livsstil som musiker. Dette førte henne til en viktig og utfordrende beslutning, der hun ønsket det beste for meg. Debi valgte å overlate meg til barnehjemmet, og var overbevist om at det var den rette avgjørelsen.

Debi kom på besøk etter at vi hadde utvekslet meldinger i noen uker. Vi hadde middag med min adoptivfamilie, og hun virket glad over hvor fine mennesker de var. Hun kunne se hvor jeg ble oppdratt, hvor jeg giftet meg og hvor jeg jobber. Hun møtte døtrene mine og mannen min. Hun var aldri gift selv og hadde ikke noen andre barn. Det samme gjaldt søsknene hennes, noe som er grunnen til at hun var så vanskelig å finne. Takket være denne nye forbindelsen har hun nå en datter, en svigersønn og barnebarn. Jeg har snakket med søsteren Lisa Jo, som er min biologiske tante. Jeg planlegger å besøke henne snart.

Takk til DNAngels, jeg har nå fått svar på alle mine spørsmål. Jeg trenger ikke lenger å merke «ukjent» på medisinsk historie. Jeg ligner på denne og i følge familien vår har vi samme væremåte. Vi har til og med samme smak i smykker. Etter besøket med Debi, klemte vi hverandre farvel, og hun holdt meg fast mens hun gråt. Jeg sa til henne at hun hadde gjort en fantastisk jobb, og alt hun ønsket for meg hadde blitt virkelighet. Vi har fortsatt kontakt den dag i dag, og jeg planlegger å besøke henne denne sommeren.

Takk, DNAngels og MyHeritage, for å ha forandret livet mitt! Dere er ikke lenger fremmede og forskere, men føles mer som en familie som gir den beste støtten.

Takk til Vicki for å ha delt hennes utrolige historie med oss! Hvis du også har gjort en fantastisk oppdagelse gjennom MyHeritage, vil vi gjerne høre om det. Send en e-post til stories@myheritage.com.