Bruce Springsteen: Born in the USA, men…

Bruce Springsteen: Born in the USA, men…

Om få dager spiller selveste «the Boss» konsert i Norge. Billettene til konserten ble solgt ut på et blunk, og det er nok mange som gleder seg til å se verdensstjernen på norsk jord igjen.

Bruce Springsteen

Bruce Springsteen er en vaskeekte norgesvenn, og fortalte til NRK i 2013 at Norge har en spesiell betydning for ham:

«Det føles som et andre hjem. Det er alltid hyggelig å komme hit», fortalte han til NRK.

Men selv om han føler seg hjemme her i nord er Springsteen født i USA, eller som han selv sier det: Born in the U.S.A.

Hva du kanskje ikke vet, er at forfedrene hans kom til USA som immigranter, og at forskere nå har funnet ut at stjernen har røtter i…..

… Irland, nærmere bestemt i grevskapet Kildare:

Kildare

Bruce Springsteens forfedre kom til USA som irske immigranter, da tippoldemoren hans, Ann Garrity, forlot den grønne øya for godt. Året var 1852, og Irland var hardt rammet av sulten som hadde pågått i fem år.

Slektsforskerne Greg Lewis og Moria Sharkey undersøkte Springsteens familietre som utgangspunkt for boka «Land of Hopes and Dreams»,  der de følger Springsteens slekt tilbake til Irland.

Forfatterne fant verdenstjernens irske opphav gjennom farmoren hans, Marta O’Hagan, som giftet seg med Anthony Sprinsteen i 1899.  Marta var barnebarnet til Ann Garrity.

Etter at Garrity forlot Irland i 1852 slo hun seg ned i byen Freehold i New Jersey, der Bruce Springsteen ble født 23. september 1949.

Men mens The Boss selv ofte blir omtalt som en gentleman, var tipp-tipp-oldefaren hans, Christy Gerrity,  av en ganske annen overbevisning – i alle fall overfor datidens myndigheter.

Ifølge den irske avisen Irish Independent, ble Gerrity arrestert og satt  fengsel i 1823 etter å ha gjort opprør mot høye skatter og husleier og stadige utkastelser under den såkalte Insurrection Act. Men situasjonen ble heldigvis bedre, og i 1827 giftet han seg med Catherine Kelly. De bodde i en liten leirhytte i Mountprospect, og fikk åtte barn.

Vil du vite mer om Bruce Springsteens røtter? Gjør et søk etter ham på MyHeritage, da vel!