Nyhet: DNA-matching er her!

Nyhet: DNA-matching er her!

Kommentarer9

I mai i år inviterte vi alle MyHeritage-brukere som har tatt DNA-tester til å laste opp resultatene til sin profil på MyHeritage, slik at de ville kunne dra nytte av gratis DNA-Matching så snart som mulig. Og nå er vi i gang! MyHeritages splitter nye DNA-Matching-teknologi er lansert – og vi sender deg varsler rett i innboksen din så snart du mottar treff basert på DNA!

DNA-Matching kan åpne en rekke dører i forskningen din – kanskje du til og med kommer i kontakt med slektninger du ikke visste at du hadde?!

Nå får du DNA-matcher på MyHeritage.

Som lovet, er DNA-matchingen helt gratis, og det vil fortsette å være gratis – i all tid – for de som allerede har lastet opp DNA-resultatene sine. Dersom du allerede har tatt en DNA-test (hos leverandører som Family Tree DNA, 23andMe eller Ancestry), eller har fått DNA-resultater fra andre familiemedlemmer som du ikke har lastet opp på MyHeritage enda, anbefaler vi deg at du skynder på og laster opp dataene nå. Om du laster opp resultatene nå, vil du fremdeles få gratis DNA-matcher på MyHeritage, nå og for all tid.

Følg denne enkle fremgangsmåten for å eksportere dine DNA rådata fra din testleverandør og importer dem til MyHeritage.

Nå får du DNA-matching på MyHeritage!

Nedenfor ser du en oversikt over den nye DNA-matching-funksjonen på MyHeritage og informasjon om hvordan det fungerer. I denne oversikten bruker vi en del genetisk terminologi, som kan være litt teknisk, men vi gjør vårt beste for å gjøre det så enkelt som mulig.

Hele 99,5 prosent av menneskets DNA-sekvenser er felles for oss alle. Det er i de resterende 0,5 prosentene at vi finner de genetiske forskjellene som gjør at vi skiller oss fra hverandre. Disse forskjellene gjør seg gjeldene basert på rekkefølgen som den genetiske informasjonen, også kalt basepar, forekommer i på selve DNA-strengen.

Den vanligste DNA-teknologien som brukes i slektsforskning er ikke den fullstendige DNA-strukturen (som består av rundt 3 milliarder basepar), men et mindre testutvalg basert på 700 000 spesifikke områder (Single nucleotide polymorphism, ofte forkortet til SNP) i genomet. Områdene som testes er de som vanligvis inneholder de fleste av variasjonene i de differensierende 0,5 prosentene som gjør hvert menneske unikt.

SNP-testing er standardmetoden for autosomale DNA-tester, som er testtypen som man finner flest av på slektsforskningsmarkedet  dag. Men det betyr ikke at de er like. Selv om alle testene inkluderer omkring 700 000 basepar, har leverandørene utviklet egne chipper som velger ut ulike basepar fra genomet for analyse.

Vi i MyHeritage har likevel utviklet en metode der vi kan hente inn og sammenligne DNA-resultatene fra alle de største leverandørene og å sammenligne dem med hverandre. Denne prosessen kalles imputasjon, og er hva som gjør det mulig for MyHeritage-brukere å kunne motta DNA-matcher med svært høy treffprosent uansett om de har tatt testen hos Ancestry (som bruker den nyeste versjon-to-chippen) eller 23andMe (som bruker sin egen chip som nå er i versjon 4). Vi kan matche alle resultater fra disse med hvilken som helst test fra Family Tree DNA. Vi kan også matche alle som har tatt tester med tidligere versjoner av disse chippene.

Dette gjør MyHeritages DNA-matching helt unik. Våre DNA-matcher gjør det mulig å laste opp DNA-resultater på www.myheritage.no helt gratis -uansett hvilken leverandør du kjøpte testen fra. Som resultat av denne uavhengigheten kan du motta unike treff som du ikke ville fått hos leverandøren – eller på noen annen nettside.  Disse såkalte kryss-leverandør-matchene betyr ikke at MyHeritage vil kunne gi deg flere matcher enn andre tjenester, men den vil gi verdifull innsikt fordi du vil få treff som de ikke vil få andre steder – helt uten kostnad.

Omkring 61% av de 190 millionene DNA-matcher som allerede er tilgjengelig på MyHeritage nå er såkalte kryss-leverandør-resultater, så det fines allerede en rekke unike treff å gå gjennom – og ettersom DNA-matching blir mer populært –  enda flere skal det bli.

I praksis fungerer DNA-matching ved at vi sammenligner dataene til alle individer som det er lastet opp DNA-data om på MyHeritage. Målet er å finne treff mellom personer med felles DNA. Dine DNA-matcher er mennesker som svært sannsynligvis er i slekt med (Treff kan være både nær eller mer perifer slekt) fordi det finnes klare fellestrekk mellom deres DNA og ditt eget. Dersom to personer har en felles forfader, er det store sjanser for at noe av DNA-et deres er identisk. Dette er fordi de begge har arvemateriale fra sin felles forfader. Graden av likhet i DNA’et kan avsløre hvordan de er i slekt med hverandre. For eksempel: om du får et match med en person som deler 50% av DNAet ditt, er det stor sjanse for at dere er foreldre/barn -eller at dere er søsken med samme foreldre.

Dette kommer nok ikke som noen overraskelse dersom du testet deg selv og en forelder – men om du er på søken etter en biologisk forelder eller søsken, kan et 50-prosents-match bety et gjennombrudd som du nok aldri kommer til å glemme.  På samme måte kan et DNA-match avdekke fettere og kusiner, tremenninger og firmenninger – og enda lengre utover. Karakteristikken på DNA-et som dere deler kan også gi informasjon om hvordan dere er knyttet til hverandre.

Slik går du gjennom DNA-matchene dine

MyHeritage viser frem treffene dine på en ny side som heter DNA-treff, som du finner under Oppdagelser-menypunktet på familiesiden din. Her finner du alle DNA-matchene dine, sortert etter hvor mye delt DNA treffene er basert på. Du vil derfor se nære slektninger øverst på listen.

DNA-matcher menypunkt

Siden vil vise dine topp 500 treff. Men husk at DNA-treff som står mot slutten av listen vil inkludere treff som du deler svært lite – eller ikke noe – arvemateriale med. Dette er fordi de nederste treffene ofte vil bli identifisert via status, og ikke identifisert via nedarvet DNA. Dette er en teknisk måte å si at disse treffene svært sannsynligvis er falske positive svar eller resultat av sammentreff.

Ser du på treff med firemenninger og videre utover, bør du ta DNA-matchene med en klype salt, og vi anbefaler at du tar i bruk andre kilder i tillegg som en indikasjon for å for å bekrefte om DNA-treffet er korrekt eller bare et sammentreff. Se for eksempel etter etternavn eller bosted/områder nevnt i slektstrærne.

For hvert treff i listen, vil myheritage vise den grunnleggende informasjonen om personen som matcher ditt DNA, det mulige slektsbåndet mellom dere (som indikert av DNA-karakterisikken), informasjon om DNA-treffkvaliteten og detaljer om familetreet deres (dersom personen du har fått treff med har et familietre på MyHeritage.).

Om du har lastet opp flere DNA-tester (so resultat av av du ikke bare har lastet opp ditt eget DNA. men også DNA’et til andre i familien din) , må du først velge hvem sine DNA-resultater du ønsker å se på.  Bruk rullegardinmenyen for å velge hvilken DNA-test du vil se matchene til.

Her er en kort forklaring til informasjonen som du får se for hvert treff:

Mulig slektskap

Hvert DNA-match du mottar, inkluderer et mulig slektskap mellom deg og personen. Dette er basert på hvor mye felles DNA dere deler. I en del tilfeller kan det være vanskelig å finne ut av hva disse slektskapene betyr. Dette gjelder spesielt dersom vi tar utgangspunkt i den amerikanske slektsforestillingen basert på at noen er «removed» flere ganger. For å gjøre dette enklere, har vi laget en egen veiviser (kikk på spørsmålstegnet) som viser deg hva slektskapet betyr. Dersom DNA-treffet tilsier at det kan være flere muligheter, vises alle de mulige slektskapene i dette vinduet.


Når DNA-karakteristikken indikerer at det kan være flere forskjellige slektskap mellom deg og DNA-matchet ditt, vil MyHeritage bruke de genealogiske dataene for allerede er lagret i treet ditt for å kunne utelukke slektskap som ikke er mulig. For eksempel, om du er 22 år gammel,  og et DNA-match indikerer at du og treffet enten er halvsøsken eller bestefar og barnebarn , vil MyHeritage utelukke muligheten for at du er noens bestefar  – enkelt fordi du er for ung til å være noens bestefar.  Vi vil også utelukke et halvsøsken-match derom personen du matchet med, ble født 80 år før deg.  I dette spesifikke eksempelet vil vi foreslå at personen du matchet med er bestefaren din – eller om treffet er med en kvinne – bestemoren din.
Vi vil fjerne umulige matcher, men slektskaps-hjelperen vil alltid  – for å være på den sikre siden, vise alle mulighetene som indikeres av likheter DNAet – i tilfellet ett av trærne har feilaktig informasjon.
Kvalitet på DNA-matcher
Denne delen viser tre verdier for hvert treff, som kan gi deg informasjon om det genetiske slektskapet mellom deg og DNA-matchet ditt. Disse verdiene er «felles DNA», «felles segmenter» og «lengste felles segment».
Forklaringen på disse finner du i bildet nedenfor, som du også kan se ved å klikke på spørsmålstegnet ved siden av «DNA treffkvalitet).

Kontakte andre brukere

En av de sentrale funksjonene med DNA-matcher på MyHeritage er at du kan komme i kontakt med dem som du får interessante treff med. Vi anbefaler på det sterkeste at du gjør dette, og at dere utveksler informasjon om hvordan dere kan være i slekt.  Om vedkommende som du får et DNA-treff med har et familietre på MyHeritage, kan du ta kontakt med vedkommende på MyHeritage (e-postadressen vil ikke bli vist).

Dersom vedkommende ikke har et tre på MyHeritage – som vil være tilfellet dersom en MyHeritage-bruker har lastet opp DNA-resultatene til noen andre på sin familieside, kan du kontakte eieren av treet. Noen ganger vil du få muligheten til å velge mellom hvem du vil kontakte  – enten personen du matchet med eller personen som har DNA-resultatene på sin familieside. Dette kan være et godt hjelpemiddel dersom personen som du fikk treff med er avdød, eller dersom du ikke får svar på henvendelser til vedkommende. Flere måter å komme i kontakt med slektninger på, gjør jo at sjansene blir større for at dere kommer i kontakt med hverandre.

Se familietre-detaljer

Styrken til MyHeritage kommer fra slektstrærne. I skrivende stund er det mer enn 35 millioner slektstrær på MyHeritage. Disse inkluderer over to milliarder mennesker fra hvert eneste land i verden. Dette betyr at når du får et DNA-treff op MyHeritage, vil de neste alltid være tilknyttet et familietre (det er over 95 prosents sannsynlighet for det), og vil vil kunne ta en nærmere titt på treet for å se om dere faktisk er i slekt  – og å finne ut hvor, hvordan og når veiene deres delte seg.

Dette er en av de unike fordelene med MyHeritages DNA-matching. Takket være dette, kan du se og sammenligne trær direkte fra DNA-treffet. MyHeritage lar deg se familietreet til alle dine DNA-matcher. Trær der administrator har satt tilgang til privat vil ikke være synlige, men i de aller fleste tilfeller vil du vil kunne søke om tilgang fra administrator. Merk: Når du ser på en annen persons trær, vil informasjon om levende personer holdes skjult for deg. Dette er for å beskytte privatlivet og personvernet. Men selv om du ikke ser navnet, vil DNA-treffet vises i treet, slik at du kan se sammenhengen.

For eksempel: Du får et DNA-match med noen al Johnny Dawson fra England. Du kjenner ikke Johnny, men MyHeritate sier at det er store muligheter for at du og Johnny er firemennnger og sannsynligvis har en felles tippoldefar. Du tar en titt på familietreet hans (som er administrert av hans tante Sara), og finner ut at dere faktisk har samme tippoldefar, Sir Richard Lewis, som du kjenner igjen fra ditt eget tre. Etter at du har bekreftet dette, kan du ta kontakt med Johnny for å få mer informasjon om deres felles forfader. Kanskje du har informasjon om ham som de ikke vet om? Eller kanskje det er omvendt?

Om treet ditt og treet til ditt DNA-match har SmartMatches (individer som MyHeritage anser å være samme person, basert på sammenfallende familietredata), vil dette bli indikert på DNA-sidene. Slike DNA-matcher er interessante å se nærmere på, fordi det er mulig at DNA’et kan bevise et slektskap som du tidligere ikke hadde nok informasjon til å bekrefte eller avkrefte.

I nær fremtid vil DNA-matcher også vise etternavn og lokasjoner som forekommer i ditt eget tre så vel som i treet til personen du fikk DNA-match med. Så om forfedrene dine kom fra Mexico, og du har et DNA-match fra Russland (som tidligere så fullstendig irrelevant ut), men vedkommende har røtter i Mexico, vil dette understrekes i DNA-matchet – slik at du kan ta en nærmere titt og unngå at du går glipp at et spennende gjennombrudd i forskningen din.

Slik får du tilgang til dine DNA-matcher

Du får tilgang til ¨å se og gå gjennom alle DNA-matchene dine under Oppdagelser-fanen.

The page lists you (or the person whose DNA you are managing) at the top, followed by all DNA Matches, sorted by quantity of shared DNA:

Innstillinger for DNA

Å motta DNA-matcher so kan hjelpe deg med å gjøre nye oppdagelser er den største fordelen for dem som laster opp DNA-data til MyHeritage. Om du ikke ønsker at andre skal bli matchet til ditt DNA kan du stoppe dette ved å gå inn på dine innstillinger og klikke på Personvern. På bildet som dukker opp, klikker du på Mine DNA-preferanser.

DNA-innstillinger på MyHeritage

Dersom du du ikke ønsker dette, kan du fjerne haken fra boksen »

«. Ved å gjøre dette vil ikke andre bli matchet til ditt DNA. Du vil heller ikke motta egne DNA-matcher. Bare personen som har lastet opp DNA-dataene kan kontrollere innstillingene for DNA-matching for disse datasettene.

Beskjed på e-post

Dersom du har lastet opp DNA til MyHeritage, vil vi personlig sende deg en e-post med de beste DNA-matchene vi har funnet for deg. For at vi ikke skal sløse med tiden din, vil denne e-posten ikke inkludere falske positiver. Du vil bare se treff som har en langt høyere treffprosent. Dersom du har lastet opp DNA-resultatene for flere personer, sender vi deg en samle-e-post med oversikt over treffene på alle profilene du har lastet opp – sluk at vi ikke fyller opp innboksen din.

Flytt DNA fra en profil til en annen
Dersom du har gjort en feil og lastet opp DNA-data til en feil person i treet ditt – ikke slett den  – om svært kort tid vil du få muligheten til å overføre DNA-data fra én profil til en annen.

Oppsummering
Vi vil rette en stor takk til alle dere som allerede har lastet opp DNA-data til MyHeritage, og vi er veldig takknemlige for tålmodigheten dere mens vi har arbeidet med å ferdigstille dette verktøyet. Nå er DNA-matching live, og vil håper at den nye teknologien vil lede deg til spennende resultater og oppdagelser som vil bringe nytt liv til forskningen din. Husk at massevvis av DNA-data blir lastet opp til MyHeritage daglig, så dersom du ikke får noen treff nå – ikke gi opp – det er store sjanser for at du vil motta treff i nær fremtid!  Vi legger stadig inn flere DNA-resultater, og sjansene for treff øker for hver dag.

DNA-matching-teknologien er fremdeles i beta-stadiet, og det vil derfor kunne oppstå litt hikke i systemet. Dersom du ser noe merkelig, gi beskjed til oss! Vi kommer til å jobbe døgnet rundt for å fikse og utbedre DNA-matchingen. For eksempel arbeider vi for øyeblikket med en omfattende oversikt over etnisitet som vil bli lagt til MyHeritage om kort tid. Dette verktøyet vil også være gratis for dem som laster opp DNA-resultatene sine NÅ.

Så dersom du ikke har lastet opp dine resultater ennå – last opp dine DNA-data nå!

Har du oppdaget nye slektninger med DNA-matching? Da vil vi gjerne høre fra deg – både om oppdagelsen din og din opplevelse med den nye funksjonen på MyHeritage. Send oss gjerne dine erfaringer på  e-post til  support@myheritage.com.

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke vises på bloggen

 • John-Eldar Pedersen


  september 22, 2016

  Hvordan/hvor tar man DNA-test. Hva koster det?

  • Trine


   september 23, 2016

   Hei John-Eldar,
   Du kan velge mellom en rekke forskjellige DNA-tester. Vi har inngått et samarbeid med noen av de største og mest anerkjente leverandørene av DNA-tester.
   Du finner en oversikt over disse på vår DNA-seksjon på MyHeritage.

   Prisene varierer mellom de forkskjellige testene, da de inkluderer ulike testfaktorer. Klikk på testen du ønsker for å se prisen.
   Alle disse testene er kompatible med vår DNA-matching-teknologi, slik at du kan laste opp resultatene og dra nytte av DNA-matching på MyHeritage.

 • Harald Johs,Paulssen


  september 23, 2016

  Jeg fikk mail om DNA-matching. Det høres flott ut. Fikk min Y test
  9.6.2015. Ble lovet resultater med å finne slekt. Resultat til denne dag er lik null. Nå kommer jeg ikke lenger inn på nettet med mitt mailadr.
  og passord. Får beskjed at mailen tilhører en annen. Og at passordet
  er feil. Et den noen som vil hjelpe meg ?

  • Trine


   september 27, 2016

   Dette skal vi selvsagt hjelpe med, Harald.
   Vi sender deg en e-post slik at vi kan utveksle litt mer informasjon, sik at vi kan få løst dette.

   Med vennlig hilsen Trine

 • Anne Lise Cederkvist


  september 25, 2016

  Etter det jeg kan se er det bare maternal line som benyttes for å bygge DNA-treet. Hva gjør en når det på farsiden er adoptivbarn, og alle de på den linjen er døde? Hvordan ser en hva som kommer fra mor og hva som kommer fra far?

  • Trine


   september 27, 2016

   Hei Anne Lise,

   Dette er et godt spørsmål, og jeg vil anbefale at du retter det til leverandøren av DNA-testen du har tatt eller ønsker å gjennomføre.

   jeg skal samtidig sjekke med noen av mine kolleger som er mer oppdatert på selve DNA-matching-funksjonaliteten enn hva jeg er.
   Med vennlig hilsen Trine

 • Dagrun Skaget Bekken


  september 25, 2016

  Hei. Jeg Dagrun Skaget Bekken. ,vil vite mer om MyHeritage,å få tilgang til Min slekt på Mamma å Pappa sine Slektninger. Har laget Meg et eget Tre,men mangler mange Navn. Håper på mye Hjelp fra Mine Søskenbarn å deres Barn igjen. Synes det er Kjekt å få følge med,Hvem alle er. På forhånd Tusen Takk for God Hjelp.

  • Trine


   september 27, 2016

   Hei Dagrun,
   Så spennende at du ønsker å finne ut mer om slekta di! MyHeritage er en plattform som kan hjelpe deg med å finne ut mer om familien din.
   Dersom du er ny i faget, anbefaler jeg at du tar en titt på dette bloggginleeget – det kan kanskje gi deg noen tips 🙂

   Dersom du skulle sette deg fast, kan det også være en idé å registrere en forespørsel i MyHeritage-fellesskapet, der MyHeritage-brukere fra hele verden samles for å hjelpe hverandre med slektsforskningen.

   Lykke til!
   Hilsen Trine

 • Arnulf Agasøster


  september 25, 2016

  Eg har tru på att dette vill hjelpa meg med slektsforskning, eg har mange treff på slektstreet.