Den mest fotograferte generasjonens savn

Den mest fotograferte generasjonens savn

Kameraer. De finnes overalt. I telefonen. I nettbrettet.  Vi knipser mer enn aldri før.  Men hvor blir det av bildene vi tar i dag?

Menneskeheten har tatt flere fotografier i løpet av de siste fem årene enn vi noensinne har tatt før – til sammen!  Men få av dem ender opp som trykte bilder eller bak glass og ramme. Det er denne arven som den mest fotograferte generasjonen kommer til å savne.

Det sørgelige er at de fleste bildene vi tar i dag, sjelden overlever i mer enn ett år. Fotografier er blitt en øyeblikksvare, Dersom du skal du vise noen et bilde av barna, barnebarna, huset, den nye sofaen, hagen eller hunden din, er det bare å dra opp telefonen fra lomma. Men etter kort tid har disse bildene  mistet sin mening – om de da ikke har blitt slettet for å gi plass til nye fotografier.

Så hva kommer til å skje med alle de digitale fotografiene som vi tar hver eneste dag? Om man ser på det over ett, vil faktisk hele 99 prosent av bildene vi tar i dag, snart være borte. Digitale bilder er ikke viktige for de fleste, og det virker som om det blir stadig færre av oss som skriver ut bildene våre for å bevare dem i trykket form.

Les mer: 12 tips til å ta gode familiebilder 

Den gangen da vi alle fremdeles kjøpte filmruller, leverte til fremkalling, og sirlig satte fotografiene i fotoalbum med jevne mellomrom er en svunnen tid. Men albumene vi lagde den gangen lever fremdeles.  Vi finner dem frem sammen  med familie og venner, og vi tar vare på dem med stor omsorg. Disse fotografiene er en del av livet og arven vår, og jeg vil nok tro at om en katastrofe rammet, ville albumene være blant skattene vi ville forsøke å redde.

I dag er det annerledes. Det sies at blant de 100 000-vis av bilder som blir tatt i dag – er det bare ett av dem som blir trykket som et fotografi.. Den digitale verdenen har ført med seg at albumene har blitt ertattet av dataskjermer. Men uten skjermen, har du ingenting.

En annen ting er at teknologien går stå fort at det kan føles vanskelig å holde seg oppdatert. De digitale bildene og hjemmevideoene som du tok for 10 år siden? Har du dem på en CD plate? Eller kanskje på en videokassett? Om du svarer ja, vet du at det kan være vanskelig å få sett bildene dine dersom du ikke har «det gamle» utstyret på plass hjemme.

 


Mange i dag har en skuff med gamle mobiltelefoner. Vet du hva slags bilder som ligger lagret på dem? Kanskje du delte noen bilder på Facebook eller via en bildemelding til noen i familien. Men jeg er sikker på at det er mange bilder på de gamle telefonene som du ikke vil se igjen – og mest sannsynligvis ikke savne – før det er for sent, og «det digitale fremskritts-toget» har gått videre i sin sedvanlige ekspressfart.

Til og med når du besøker en profesjonell fotograf, vil du ofte få tilbud om å få bildene på en cd eller en minnepinne. Dette er ofte populært. Når alt er digitalt, blir det jo så mye rimeligere. Du kan jo selv skrive ut bildene dine i den størrelsen du ønsker. Men i hvor mange tilfeller gjør vi faktisk det? Kanskje du fikk noen bilder trykket på lerret eller har satt i glass og ramme. Men hvor ble det av de andre bildene som ligger på samme disk eller CD? Og hvor ble det egentlig av de CD-platene med bilder?

Sveret er mest sansynligvis at de ligger i en skuff. Kanskje til og med i den samme skuffen som de gamle mobiltelefonene dine ligger i. Jeg tviler uansett på at du har DVD’ene og CD-platene i glass og ramme på veggen din! 🙂  Så hva gjør du når du blir bedt om et speiesielt bilde av barnebarnet sammen med bestevenninnen sin? Når du trenger akkurat «dét» bildet som du skal inkludere i sangheftet til en konfirmasjon eller en bryllupssang?

«Eeeh, jeg har det bildet ett sted. På en disk. Den er et eller annet sted her, tror jeg… Eller et helt annet sted… Vent, hva gjorde jeg med den CD’en igjen?»

Bilde: emeraldinteriordesign

Bilde: emeraldinteriordesign

I mitt hjem har fotografiet en naturlig plass. Ikke bare i digitalt format, men i trykket versjon. På veggene og i album. De fleste av dem er vanlige øyeblikksbilder av familien på ferie, rundt bordet eller på hytta. Disse bildene er mitt kjæreste eie. Jeg kan se på dem og gjenoppleve dagen da de ble tatt. Luktene, stemningen, latteren og samtalene. Minner som er frosset i tiden.  Livene våre finnes akkurat der. Der i de trykte bildene – for hvem som helt å se. Det finnes ingen som spør seg «støttes denne filtypen fremdeles?» Ingen som lurer på om  «Har datamaskinen min fremdeles en DVD-spiller?». Det trengs ikke.  Bildene sier mer enn 1000 ord, og vi kan holde dem i hendene – føre fingertuppene langs et ansikt som for lengst er borte – og å føle at man er en del av noe.

Det er disse bildene som vi beskytter og bevarer. Disse bildene som er en del av arven vår, og som vi vil ta vare på for neste generasjon. Det er disse bildene vi vil redde først om huset skulle stå i brann. Bildene som er minner om våre liv.

Les mer: Slik tar du vare på gamle bilder og dokumenter 

Så, om du er en del av den såkalte «digitale revolusjonen» – la meg spørre deg: vet du hvor fotografiene dine er? Er de stuet bort på en minnepinne eller en CD? Da er det kanskje på tide å redde familieminnene fra glemselen og laste dem opp på familiesiden din på MyHeritage? Slik at både du og familiemedlemmene dine kan få glede av dem før det er for sent?
Og du? Det er ofte rimeligere enn mange tror å printe ut de digitale bildene dine i en vanlig fotobutikk

La oss skru tiden ti år  fremover. Året er 2026.. Du har nettopp funnet de DVD’ene du har i skuffen. Sammen med 9 gamle mobiltelefoner som ikke fungere lenger – og som bruker teknolog som ingen har brukt i årevis. Barnebarnet ditt sitter på fanget ditt og spør om å se bilder av moren sin da hun var ung. Og alt du har å vise henne, er en verdiløs plastdings som du kaller en mobiltelefon – men som hun aldri vil ha noe forhold til. Kanskje kan dere finne noen bilder på det som en gang het Facebook – om det fremdeles finnes….

Så, hvordan kommer du til å ta vare på bildene dine i tiden fremover? Ikke la minnene dine forsvinne!

Tips: Slik bevarer du de digitale bildene dine for fremtiden på MyHeritage