Nyhet: Passasjerlister fra Ellis Island og New York

Nyhet: Passasjerlister fra Ellis Island og New York

Har du utvandrere i slekta? Vi har nå lagt til en rekke nye passasjerlister fra de mest kjente havnene der norske immigranter først satte foten på amerikansk jord.

Den nye datasamlingen er tilgjengelig for alle med dataabonnement på MyHeritage, og inkludere passasjerlistene fra  Ellis Island og andre områder i New York. Samlingen omfatter hele  8.27 milliarder historiske dokumenter fra perioden 1820 – 1957, og er en skattekiste for oss som har slekt «over there» – eller som er på jakt etter informasjon om forfedre som emigrerte til USA.

Søk i passasjerlistene her!

Disse passasjerlistene ´gir et unikt innblikk i amerikas immigrasjonshistorie over 138 år.  De tidligste dokumentene i samlingen er datert 1. januar 1892. Ellis Island var åpen fra 1892 til 1954. Dersom du leter blant de nyere dokumentene, fra 1940- og 1950-tallet vil du se at samlingen ikke bare inneholder båtpassasjerer, men også de som ankom med fly. Før Ellis Island åpnet, var hovedregistreringen av immigranter basert i Castle Garden i Manhattan i New York . Bygningen ble brukt som en immigasjonsstasjon fra 19. april 1890 til 31. desember 1891, og igjen fra 15. juni 1897 til18. desember 1900.

bildet nedenfor viser Castle Garden til venstre for midten.  Hovedbygningen på Ellis Island var laget av tre og brant ned til grunnen 14. juni 1897. Mens bygningen ble gjenreist, var det det andre bygget i bildet, The Barge office, som fungerte som registreringssted for de nye immigrantene.  Da den nye Ellis Island-bygningen stod klar 19. desember 1900, ble den igjen det første stedet de fleste immigrantene ble registrert.

15 år gamle Annie Moore fra det irske grevskapet County Cork, var den første immigranten som ble registrert ved Ellis Island-bygningen 2. januar 1892. Hun mottok en ti-dollars-mynt i solid gull for sin rolle i amerikansk historie, og du kan se en statue av henne og familien hennes i bildet nedenfor.

Passasjerlistene inneholder en rekke informasjon for oss som driver med slektsforskning. Detaljrikdommen varierer selvsagt mellom de tidligere og de senere dokumentene, men i du vil kunne finne mye informasjon om de som kom til USA, inkludert  navn, alder, kjønn, yrke datoer, hvor de ankom, hvor de kom fra, hvilket land de ble født i, statsborgerskap, rase, hår- og øyenfarge, nasjonalitet, fødested, navn på familemedlemmer og en rekke annet,

I1897 ble det en endring i immigrasjonsdokumentene, og alle dokumentene som ble skrevet etter dette, inkluderer også navn og adresse til vedkommende som de skulle reise til i USA. Dette var ofte familemedlemmer som hadde reist før dem, og de gir således en særdeles god innsikt i hvorfor de reiste til Amerika.

Disse dokumentene har bært digitalisert av andre tidligere, men det er bare på MyHeritage at du finner all tilleggsinformasjonen fullt  indeksert og søkbar.

Mange passasjerlister er over flere sider, og det har skapt hodebry for mange slektsforskere. For hvor ergerlig er det vel ikke å finne én side av dokumentet, men å stå uten spor etter de følgende sidene? Dette problemet har vi når løst. Vi har nemlig «heftet» sidene sammen, slik at du finner all informasjonen på ett ark. Og det gjør at du slipper å bekymre deg for at du har gått glipp av viktig informasjon på en «forsvunnet» side.

Du kan se et eksempel på en slik heftet side nedenfor.

Her har vi søkt etter John Smith i samlingene.

Her har vi søkt etter John Smith i samlingene.

Einstein, Chaplin og Allbright var alle immigranter

Det var ikke bare menigmann som dro til USA for å friste lykken. Blant de mange personene som er omtalt i disse dokumentene er også berømtheter fra både fjern og nærere tid. I dokumentet nedenfor, kan du se at Albert Einstein kom til Amerika på skipet Westernland den 17. oktober 1933.

Charlie Chaplin var også en immigrant. Han ble født i Storbritannia i 1889, men satte kursen mot Amerika og Hollywood med skipet Oseanic, som ankom Ellis Island 10. oktober 1912. Han var da 13 år gammel.

USAs tildligere utenriksminister, Madeline Albright, er faktisk også å finne i dokumentene. Hun ble født Marie Jana Korbelová i Tsjekkoslovakia i 1937, men reiste til USA med skipet SS America, som ankom Ellis Iland 11. november i 1948. Hun kom sammen med sin mor, anna, og to yngre søsken.

MyHeritage-medlemmer som har familietrær hos oss, eller dere som har lastet opp en GEDCOM-fil, dra stor nytte av nye automatiske treff – Record Matches – med dokumenter i de nye samlingene.

Det er gratis å søke blant dokumentene i den nye samlingen av passasjerlister fra Ellis Island og New York, men det kreves et dataabonnement for å se dokumentene,

Kommentarer

E-postadressen holdes privat og vises ikke.

  • Trygve Johannes Olsen

    desember 3, 2017

    Dette blir interessant. Min grandtante Elen Kirstine Olsdatter, gift med Isak Salomon Pedersen, reiste fra Trondheim sammen med sin sønn, Christoffer Marelius, i 1907. Isak Salomon Pedersen var reist allerede i 1905. De bodde en periode i Herkiner, New York, USA.

  • Kåre Høier

    desember 4, 2017

    Kjempefint