ABBA Eurovision-Familien

Kommentarer

Fire tiår senere og fortsatt er stjernegruppen ABBA populær i hele verden. Da Eurovision hadde sitt 50-års jubileum i 2005 ble sangen deres “Waterloo kåret til den beste sangen i konkuransens historie .
Mens mange tror de vet alt om gruppen sine to superpar, langt færre er klar over hvordan musikken deres arv har inspirert deres barn til å nå Eurovision-berømmelse.

Historie

ABBA sin legendariske slagere kommer fra kjærlighetshistoriene og ekteskapene til Benny Andersson og Anni-Frid Lyngstad, og Björn Ulvaeus og Agnetha Fältskog.

Fra deres tydlige kjemi på scenen, gnistene mellom ABBA parene har tatt kjærlighetssangene deres til en helt ny dimensjon.

Björn Ulvaeus og Agnetha Fältskog

Agnetha Fältskog og Björn Ulvaeus, 1976
Agnetha Fältskog og Björn Ulvaeus, 1976

Det var en kamp i den musikalske himmelen da Björn, 23, en crooner for den musikalske gruppen Hootenanny Singers, og Agnetha, 18, en sanger-låtskriver, møttes og ble forelsket i 1968. Etter et toårig frieri giftet de seg med 1971, med ABBA bandemann Benny Andersson spilte orgel på bryllupet. Deres kjærlighet blomstret med to barn, Linda og Peter, og så bleknet på slutten av 1970-tallet, noe som førte til en skilsmisse i 1980.
Høydepunktet av deres ekteskap sammenfalt med den meteoriske oppstigningen av ABBA, lansert av deres triumf ved Eurovision 1974. Deres kjærlighet var tydelig under forestillingen, og gir mening til de kjærlighetsfylte teksten til deres vinnende sang, «Waterloo»: «lover å elske deg for alltid og mer.» Selv om deres kjærlighet ikke vare, bidro det til å drive ABBA til seier ved Eurovision og til en kommersiell suksess i de påfølgende årene.

Benny Andersson og Anni-Frid Lyngstad

Benny og Anni-Frid sin kjærlighetshistorie tok plass på scenen under Eurovision i 1974 sammen med Björn og Agnetha, men røttene til deres romanse kom til fem år tidligere, på 1969 Melodifestivalen.

Benny Andersson og Anni-Frid, 1976
Benny Andersson og Anni-Frid, 1976

Mens Benny og Anni-Frid ikke hadde barn sammen, har de hver to barn fra tidligere ekteskap.
Før paret møttes, hadde Anni-Frid giftet seg med Ragnar Fredriksson, og hadde to barn. Bennys to barn, Peter og Heléne, var fra et tidligere ekteskap med Christina Grönvall.
Begge relasjonene endte og førte til den endelige oppløsning av gruppen i 1982, men meldingen om å dele en kjærlighetshistorie på scenen og med et publikum ble overført til neste generasjon.

Rytmen fortsetter On

Peter Grönvall, Benny Anderssons sønn, har sagt, «Å vokse opp med Benny har forlatt sitt merke.» Å ha en av de mest berømte musikerne i Sverige som far, etterlater noen store sko å fylle. Tidligere i livet planla Peter å bli astronom, men ble bitt av den musikalske basillen da han satt foran familiens piano.

Peter Grönvall [Kreditt: IMDb.com]
Peter Grönvall [Kreditt: IMDb.com]
Selv om han skuer fra rampelyset, utførte Peter på Eurovision-scenen, akkurat som sin far. Hans band, One More Time, kom i tredje på 1996 Eurovision Song Contest. Et år tidligere kom gruppen nesten til Eurovision, og kom inn som andreplass påMelodifestivalen.
Opprinnelig en firkløver som ABBA, One More Time inkluderte Peter Grönvall, hans kone Nanne Grönvall, Maria Rådsten og Thérèse Löf.

One More Time, 1992 Single Highland [Credit: lyricsvault.mobi]
One More Time, 1992 Single Highland [Credit: lyricsvault.mobi]
Peter har siden tatt en mer støttende rolle til Nanne, som fortsetter å vises på scenen og synge, mens Peter fortsetter å utøve sin musikalske muskel som produsent.

Nanne Grönvall, 2010
Nanne Grönvall, 2010

Til forskjell fra sin far har imidlertid Peters forhold fortsatt. Han og Nanne har vært sammen i over 32 år, og har jobbet sammen for 27 av dem.

Peter og Nanne Grönvall, [Credit: abbaofficial.files.wordpress.com]
Peter og Nanne Grönvall, [Credit: abbaofficial.files.wordpress.com]
Peter er ikke det eneste «ABBA-barnet» som arvet det musikalske genet. Generasjons bonden fortsatte da Agnetha Fältskog innspillte et barnalbum med sin sønn Christian i 1987. Mens sangen ikke oppnådde Eurovision-berømmelse, vunnet det anerkjennelser i Sverige.
De sier at kjærligheten erobrer alt, og med ABBA overvinner sann kjærlighet også pop-listene. Etter å ha solgt over 380 millioner album og singler over hele verden, synes ABBAs onstage-offstage romantikk å være den hemmelige sausen til suksess. Deres varige Eurovision-arv av kjærlighet og familie er tydelig i deres barn, Bennys sønn Peter og Agnethas sønn Christian. Vil ABBA elsker dynastiet fortsette? Mamma Mia, vi må vente og se!

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke vises på bloggen