Kjærlighet i koronaens tid

Kjærlighet i koronaens tid

I løpet av de siste månedene har vi alle erfart at koronapandemien kommer til å endre livene våre på mange måter, og ikke minst måten vi forholder oss til våre kjære på. Eksperter sier at sosial distansering er det eneste effektive våpenet menneskeheten har for å bremse spredningen av pandemien. Over hele verden oppfordrer ledere folket sitt til å uttrykke sin kjærlighet til hverandre på på en helt ny måte, omvendt av det vi er vant til. I stedet for å gi fysiske nærhet, skal vi unngå kontakt, det gjelder ikke minst klemmer og kyssing.

Å kysse er en av de vanligste måtene vi mennesker viser kjærlighet til hverandre på. Normen skiller seg fra kultur til kultur. Noen steder kysser venner hverandre nå de hilser, mens andre steder er kyss forbeholdt elskede og nære familiemedlemmer. Gjennom historien har det vært vanlig å kysse hendene eller føttene til ledere og eldste i samfunnet for å vise respekt, og dette praktiseres fortsatt i noen deler av verden. Uansett normen, gesten er et universelt uttrykk for kjærlighet og beundring.

Kyssing er dessverre en utrygg handling som sprer smitte, så hva betyr det å forby kyss for å beskytte våre kjære mot viruset?

Vi er ikke den første generasjonen som står ovenfor dette dilemmaet. MyHeritage research-team dykket ned i vår omfattende samling av historiske aviser og noen digitale arkiver, for å lære litt om hvordan de forholdt seg til kyssing under den spanskesyken for ca 100 år siden. Den gang, som i dag, var sosial distansering nøkkelen til å bekjempe spredningen av sykdommen, og folk ble tvunget til å innta en ny holdning til det å kysse.

Dette er det vi fant:

Slutt å kysse

I januar 1919 var det blitt tydelig at kyssing ikke var «humor.”

Kilde: The Seattle Star, 13. januar, 1919

Dette avisklippet fra Seattle Star omtaler en tegneserie gjør narr av influensa. Det forteller også at folk lo av ideen om at kyssing spredte sykdommen. «Nå vet folk at å kysse ikke humor under en influensaepidemi,» står det. «Og det er heller ikke influensa».»

Undertonen i noe av artiklene som ber borgere om å stoppe «unødvendig kyssing» var alt annet enn munter:

Kilde: Daily News (Perth, WA), 26. mars, 1919

Artikkelen ovenfor fra Daily News i Perth, Washington, sikter seg spesielt mot kvinner, «Kvinner kysser hverandre vennskapelig på kinnet uten å legge noe i det»

«Et kyss skal være et hellig ritual mellom mennesker som har hverandre dypt og ekte kjære,» står det. La oss i det minste praktisere omsorg ved avstå fra den totalt unødvendige kyssingen som mengder av mennesker praktiserer til daglig. La oss, i disse utfordrende tider, slå et slag for hygiene og la følelser seile sin egen sjø. Offentligheten bør ta et tydelig standpunkt, i det minste til denne ødeleggende epidemien er over, vær tilfreds med et håndtrykk, og på denne måten unngå risiko for munn til munn smitte av influensa.»

Det er viktig å merke seg at i vår tid blir det også sterkt frarådet å håndhilse, da hånd-til-hånd-kontakt er en stor risikofaktor. Vi blir oppfordret til å hilse med albuen, eller bukke for hverandre uten fysisk kontakt.  

Mange kjenner “Wuhan-hilsen”, det er en hilsen som innebærer å tappe føtter mot hverandre, den dukket opp i Kina som et resultat av disse tiltakene. Kilde: Asbury Park Press, 1. januar, 1909

Denne artikkelen fra Asbury Park Press kalte det å kysse en «usunn vane». «Faren for å overføre sykdom ved å gjentatte ganger kysse, må alle ta hensyn til når det gjelder hjelpeløse babyer og små barn. For menneskehetens skyld har vi alle et ansvar for stoppe denne usunne vanen, vi må å ta vare på oss selv, så vel som vår nabo. For å være på den sikre siden – slutt å kysse!»

Noen avfeide imidlertid disse advarslene, blant annet lokale ledere som Cincinnati-ordfører John Galvin:

Kilde: The Meriden Daily Journal, 3. mars, 1919:

“ Det er ikke noen «anti-kysse-oppfordring» i Cincinnati, sa ordfører John Galvin, da 800 tropper vendte hjem fra Ohio. Han sa videre: «Vi lar deg få lov til å kysse dine søstre, og hvis det tilfeldigvis ikke er din søster, ja da ser vi en annen vei. Det er ingen «anti-kysse-oppfordring», og hvis det hadde vært det, ville ordføreren være tilbøyelig til å tro at det ikke ville bli håndhevet på dette tidspunktet” 

Også i disse dager har vi opplevd lokale ledere som har trukket på skulderen av farene ved sosial nærhet og sosiale sammenkomster.

Kyssefilteret

Etter hvert som kunnskap om bakterier vokste, begynte folk å forstå at sykdom kunne spres gjennom å kysse. Et produkt som ble kalt en «osculatory screen» ble godkjent av National Pharmaceutical Society nesten et tiår før Spanskesyken brøt ut: Kilde: Oakland Tribune, 1. mai, 1910

Denne artikkelen fra Oakland Tribune i 1910, hevder at filteret var «designet for å gjøre kysset hygienisk og beskytte elskere mot faren for bakterier.» Den beskriver innretningen som «Et desinfisert silkegasbind som par kan kysse gjennom. Gasbindet holdes på plass i en elfenbenramme og plasseres mellom leppene før de møtes.”

Produktet dukket også opp iThe Oklahoma News i 1912:

Kilde: The Oklahoma News, 22. februar, 1912

Lite visste de da, at denne enheten ville ha særlig relevans få år senere. I februar 1920 tykket Popular Science Monthly også en artikkel om den:

Kilde: Popular Science Monthly, februar 1920

“ Forskere advarer oss. Å kysse er uhygienisk og kan overfører alle slags farlige sykdomsbakterier,» står det. «De aller fleste er villige til å ta denne risikoen, men det er alltid noen pyser som streber etter det rene og perfekte kysset. En av dem har oppfunnet dette kyssefilteret, som lett kan brukes som en badminton racket når den ikke er i bruk”. Godt å vite at det den har flere funksjoner!

I dag vet vi selvfølgelig at et slik filter er helt ubrukelig, selv om det «antiseptiske» middelet den var innsatt med visstnok var effektivt. Men bakterier spres ikke bare gjennom munnen, men også gjennom nesen. Noe det ser ut til at mange i våre dager ikke har forstått, det er fremdeles vanlig å se folk bruke masker som bare dekker munnen, og ikke nesen.

Fra Danmark til Mexico

USA var ikke det eneste stedet der folk måtte takle problemet med kyssing. På samme måte som det er et globalt spørsmål i dag. MyHeritage Research-teamet fant også noen artikler fra aviser i andre land som bidrar til historien.

Denne artikkelen fra en dansk avis, Middelfart Avis, utgitt 8. desember 1918, “Farlige kyss.” Den diskuterer hvor kritisk det er å unngå kyssing, og gir et eksempel på et skip fra Spania som brakte feberen til kysten av Florida. Det var forbud for mannskapet å gå i land, men en mann snek seg ut for å møte kjæresten sin i byen. Noen dager senere fikk hun influensa, den endte med at og 200 av byens 1500 mennesker døde av den.

Kilde: Middelfart Avis, Danmark, 8. desember, 1918

El Nacional, El Nacional, en meksikansk avis, hadde et forsideoppslag med tittelen “Cómo combatir la Influenza” (“Hvordan bekjempe influensa”). Her ble det listet opp 13 tiltak som ville bidra til å stoppe spredningen av viruset, og den fjerde tiltaket lyder som følger: «Å hilse, noe som menn gjør med et håndtrykk, og kvinner ved et kyss, er en veldig effektiv måte å overføre bakterier på. Innfør en hygienisk hilsen.” Kilde: El Nacional, Mexico, 8. november, 1918

En verden uten kyssing

Hvordan takler vi en verden uten å kysse? En verden der vi ikke kan uttrykke vår kjærlighet og omsorg til hverandre på en naturlig og menneskelig måte?

Det er ingen tvil om at sosiale distansebegrensningene er vanskelige for mange, spesielt for de som lever alene og ikke deler husstand med sine kjære. Vi mennesker er en kreativ art, og vi har funnet flere geniale måter treffes på avstanden. Men ingenting kan virkelig erstatte det å kunne ta på, holde rundt, og kysse de vi er glad i.

Mens vi venter på at denne vanskelige tiden skal gå over, kan vi i det minste trøste oss med det faktum at mennesker over hele verden opplevede det samme for ca. århundre siden, og det varte ikke for alltid. Alt ble normalt etter noen år, og den gang hadde de ikke den teknologien og avanserte medisinen vi har i dag.

Har du lyst til å gjøre dine egne oppdagelser? Vi har en stor og innholdsrik avissamling på MyHeritage.no

Fotokredit:  bildet øverst i dette blogginnlegget er levert av City of Dublin, California – Heritage Parks and Museums.