Splittet famile under Holocaust fant hverandre med MyHeritage DNA

Splittet famile under Holocaust fant hverandre med MyHeritage DNA

De forferdelige hendelsene i Holocaust splittet utallige familier, og mange ble aldri gjenforent. En av de familiene som ble splittet var Gedalya og Miriam Sura Ehrenberg. Far og datter og ble splittet under krigen og brukte resten av livet til å prøve å finne hverandre. Tragisk nok lyktes de ikke det mens de levde.

Men takket være MyHeritage DNA endte ikke historien der.

80 år etter at Gedalya sa farvel til sin datter for siste gang, har deres etterkommere endelig funnet hverandre.

Historien hans ble opprinnelig omtalt i The Jerusalem Post Magazine den 15. januar 2021.

‘Pass på datteren min for meg’

Før krigen bodde Gedalya og hans familie i den lille polske byen Zakrzówek. Gedalya kunne føle at noe grusomt kom til å skje. Han tok med seg sin lille datter, som da bare var tre år gammel, til Aleksander Paprota, en polsk hedning han kjente. Gedalya ga Aleksander datteren sin sammen med en stor sum penger, og ba ham om å passe på henne for ham. Han lovet å komme tilbake for å hente henne etter krigen, hvis han overlevde.

Etter det invaderte nazistene. Gedalya og familien hans ble sendt til konsentrasjonsleirene, og der ble de splittet. Hans kone og hans tre andre barn omkom alle i Auschwitz, og han mistet to av sine brødre. Det eneste som var igjen av hans familie var en bror, Abraham, som overlevde sammen med ham i Dachau. Han hadde et håp om at Aleksander, i all galskapen, hadde holdt løftet sitt og tatt vare på Miriam Sura.

Abraham Ehrenberg, 1945 i Dachau konsentrasjonsleir

Abraham Ehrenberg, 1945 i Dachau konsentrasjonsleir

Etter at Gedalya ble satt fri, vendte han tilbake til hjembyen sin for å lete etter Aleksander og Miriam Sura. Til sin forferdelse var Miriam Sura ikke der. Aleksander hadde vært redd for at ryktene i den lille byen ville avsløre sannheten om Miriam Sura identitet, så han hadde sendt henne til Warszawa sammen med en kvinnelig handelsmann, og det var det siste sporet etter jenta.

Gedalya Ehrenberg i Stuttgart Germany i 1947

Gedalya Ehrenberg i Stuttgart Germany i 1947

Til sin siste dag

Gedalya og broren Abraham emigrerte til USA og begynte et nytt liv der, men han ga aldri opp å lete etter Miriam Sura. Han reiste regelmessig tilbake til Polen og lette høyt og lavt, kjørte tog og snakket med fremmede for å samle spor etter datterens skjebne. Han giftet seg på nytt, men hans andre kone kunne ikke få barn barn på grunn av grusomhetene nazistene påførte henne.

Dessverre, i 1969, døde Gedalya uten noen barn ved sin side.

I mellomtiden i Polen

Historien om hva som skjedde etter at Miriam Sura ble sendt til Warszawa er uklar, men det familien har en teori. På Kuków stasjon på vei til Warszawa kom det tyske noen soldater om bord på toget, og kvinnen som fulgte Miriam Sura ble livredd for å bli tatt for å hjelpe et jødisk barn. Hun skriblet et notat som sa: «Mitt navn er Marysia Dobrzynska og jeg er ubaptisert.» Deretter hang hun notatet rundt halsen på jenta og overlot henne til skjebnen. «Ubaptisert» var kode for «jødisk». Kvinnen håpet at hintet ville bli forstått, og at jenta ble funnet av en polsk katolikk som ville kunne passer forbi en tysk soldat.

Historien forteller at en tysk offiser fant Miriam Sura og rettet en pistol mot hodet hennes, men da Miriam Sura reiste seg og kastet armene rundt halsen hans, synes han synd på henne. Han overlot henne til stasjonsvokteren, som leverte henne til et lokalt kirkehjem. Hun ble døpt og fikk navnet Wanda Maria. En måned senere ble hun adoptert av et par ved navn Jan og Kazimiera Alejnik.

Dåpsoppføringen for Wanda Maria

Dåpsoppføringen for Wanda Maria

Wanda Wojciekiewicz i 4-5 års-alder

Wanda Wojciekiewicz i 4-5 års-alder

Wanda kunne ikke huske noe av dette, hun kunne bare huske en lykkelig barndom. Dessverre døde Jan og Kazimiera med få måneders mellomrom da Wanda var 12 år. Wanda dro for å bo hos en kjærlig tante og vokste opp i en god og trygg familie hos henne.

Wanda giftet seg og fikk sin egen familie i byen Poznan. Selv om hun var lykkelig med familien sin, lurte hun alltid på hva som hadde skjedd i barndommen. Gitt omstendighetene mistenkte hun at hun hadde jødisk bakgrunn, og at hun hadde blitt splittet fra familien sin under krigen. Men hun hadde ikke noe mer å gå på. Hun leide til og med en privat detektiv for å lete opp spor om sitt opphav. Men i 2012 døde hun uten å ha fått noen svar.

Med en MyHeritage DNA-test faller brikkene på plass

Wandas datter Ewa vokste opp med å vite lite om morens bakgrunn, Som voksen følte seg trukket til det jødiske samfunnet i Poznan. Hun reiste til og med til Israel i noen uker og studerte jødedom hos Yakar-organisasjonen. Morens historie var nok til at det jødiske samfunnet i Poznan kunne ta henne inn, men hun ønsket allikevel å lære mer. Hun bestemte seg for å ta en DNA-test for å se om det kunne avsløre noe om morens fortid.

Og det gjorde den!

Da resultatene til Ewa kom, dukket opp et DNA-treff med en som het Morris Ehrenberg fra New Jersey.

Faren til Morris, Isak, var Gedalyas fetter. Det var faktisk han som introduserte Gedalyas til sin andre kone, Regina. Ewa kontaktet Morris, og fikk vite at hennes onkel Abraham hadde en sønn, Moshe. Han hadde vokst opp i USA og bodde i Israel for tiden.

“Det var som et stort hull i hjertene våre begynte å gro,” fortalte Ewa til The Jerusalem Post Magazine. “Plutselig faller brikkene på plass og kobler oss tilbake til fortiden vår.”

Ewa og broren hannes Piotr planlegger å reise til Israel når pandemien er over for å møte sin fetter.

Vi er sikre på at både Gedalya og Miriam Sura/Wanda ville vært veldig stolte.

Hvem vet hvilke fantastiske historier du kan oppdage i MyHeritage DNA-resultatene dine? Bestill en DNA-test her.